Slaná granola
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/slana-granola/
Slaná granola si pomaloučku ale jistě začíná vyšlapávat cestičku do našich kuchyní. Kdo jste ji ještě nevyzkoušel, je nejvyšší čas, protože je úchvatná.Klasickou granolu jistě asi znáte a mnozí si ji dáváte k snídani. Slaná granola je ale skvělou neotřelou křupavou variantou, která stojí za vyzkoušení. A až připravíte jednu, nic už vás nezastaví v jejím dalším testováním.
Ingredience na slanou granolu
Množství: 12 porcíNa marinádu:
120 g olivového oleje
1 lžička medu (8 g)
1 bílek
1 lžíce bylinek (5 g)
1 lžička soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
Na granolu
150 g ovesných vloček
100 g slunečnicových semínek
70 g celého máku
70 g sezamu (černého)
120 g mix oblíbených ořechů (vlašské, mandle, pekanové, lískové, para, kešu, ..)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na co použít slanou granolu
Pokud jste se s ní ještě nesetkali a nevíte si rady s tím, kam ji použit, vězte, že slaná granola má mnohostranné využití. Použít se dá například do salátů, polévek, na chleba nebo třeba jen tak na zobání, když už nevíte co by. Můžete ji také přimíchat do pomazánek nebo s ní posypat dobrý steak. Meze se zde opravdu nekladou.
Jak na slanou granolu?
Příprava granoly obecně není vůbec složitá. Je to záležitost, kterou doma zvládnete levou zadní a ještě si ji můžete ochutit opravdu jen tím, co máte rádi – a teď mluvím jak o slané tak i sladké variantě.
Já jsem pro tento recept zvolila kombinaci ovesných vloček, které zároveň slouží jako pojivo, lepivo a k nim jsem přidala mix ořechů, slunečnicová semínka, černý sezam a také mák, který chuť granoly krásně ozvláštní a opečený skvěle křupe. V míse tyto sypké věci jen promíchejte a jdeme na marinádu.
Pokud byste chtěli mít směs úplně bezlepkovou anebo zažít ještě víc ořechové radosti, vynechte vločky a dejte ještě více ořechů.
Marináda
V misce promíchejte olivový olej, med, sůl, koření (skvělé je provensálské) a také celý bílek. Vznikne emulze, kterou nalijte k sypkému základu a dobře promíchejte.
Pečeme
Troubu si nastavte na 200 °C a plech vystelte pečicím papírem. Na něj pak vysypte směs a rovnoměrně rozprostřete.
Určitě směs alespoň jednou promíchejte, aby se rovnoměrně propekla. Pečeme ji do zezlatnutí a necháváme vychladnout.
Pak už sypeme všude, kde se dá. 🙂
Uskladnit slanou granolu můžete stejně jako jiné sypké věci – v dobře uzavíratelné sklenici či boxu.
Líbí se vám recept na slanou granolu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílek, bylinky, med, olivový olej, ovesné vločky, para ořechy, pepř, slunečnicová semínka, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den, lze vynechat ten bílek? (Alergie)
Martino, určitě. Klidně ho vynechte.