Milujete čalamády, kimchi a jiné nakládané dobrůtky? My tedy každopádně! Tato nakládaná řepa se zelím byla naprosté zjevení. Za pár minut připravená a úplně boží!

Vrhnout se na ní můžete vlastně hned druhý den, ale vydrží vám dobře uskladněná klidně celou zimu… pokud ji tedy dřív nesníte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nakládaná řepa se zelím a křenem

Ingredience na nakládanou řepu se zelím a křenem

Množství: 4 sklenice o cca 500 ml

500 g sterilované řepy vcelku
500 g bílého zelí
1 cibule (100 g)
10 g soli
380 ml vody
250 ml octa
100 g cukru
1 špetka mletého kmínu
cca 50 g čerstvého křenu


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Nakládaná zelenina, čalamádičky nebo jak tomu vlastně chceme říkat, jsou báječným způsobem, jak do sebe hlavně v zimě dostat nějakou tu zeleninu a hlavně dokáží výborně doladit jídlo a dodat mu zajímavou a novou chuť. Někdy se přistihnu, že si čalamádu dávám všude… někdy i více než jídla samotného. Tato nakládaná řepa se zelím a křenem je totálně božská.

Připravujeme zeleninu

Řepu můžeme použít buď už sterilovanou vakuovanou, nebo můžeme vzít řepu čerstvou a uvařit ji. Dejte ale pozor, aby se příliš nerozvařila. Chceme ji jen lehce měkkou. Za mě je nejjednodušší ji použít již předpřipravenou – vakuovanou. Dobře se s ní pracuje a je chuťově moc dobrá. Nastrouháme ji tedy na nudličky.

Cibuli a zelí nakrájíme na tenké plátky a rukou je promačkáme.

Křen si nastrouháme na jemno (možná i slza ukápne, ale to k tomu prostě patří) a vše smícháme v jedné míse dohromady.

Vše ochutíme troškou kmínu a takto necháme ideálně do druhého dne odležet.

Zálivka

V kastrůlku si ohřejeme vodu s octem, cukrem a solí. Ochutnáme, jestli je to pro nás dost dobré. Směs promícháme se zeleninou a vše pak plníme do sklenic.

Zavařit či ne?

Směs můžeme buď okamžitě konzumovat, nebo si ji zavařit. Stačí 15 minut zavařit při teplotě 90°C a máme hotovo.

Ať vám nakládaná řepa se zelím a křenem chutná alespoň stejně hodně jako nám!

Pája

PS. Další zajímavé přílohy najdete tu.