Nakládaná řepa se zelím a křenem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/nakladana-repa-se-zelim-a-krenem/
Milujete čalamády, kimchi a jiné nakládané dobrůtky? My tedy každopádně! Tato nakládaná řepa se zelím byla naprosté zjevení. Za pár minut připravená a úplně boží!
Vrhnout se na ní můžete vlastně hned druhý den, ale vydrží vám dobře uskladněná klidně celou zimu… pokud ji tedy dřív nesníte.
Pinterest 
Ingredience na nakládanou řepu se zelím a křenem
Množství: 4 sklenice o cca 500 ml500 g sterilované řepy vcelku
500 g bílého zelí
1 cibule (100 g)
10 g soli
380 ml vody
250 ml octa
100 g cukru
1 špetka mletého kmínu
cca 50 g čerstvého křenu
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nakládaná zelenina, čalamádičky nebo jak tomu vlastně chceme říkat, jsou báječným způsobem, jak do sebe hlavně v zimě dostat nějakou tu zeleninu a hlavně dokáží výborně doladit jídlo a dodat mu zajímavou a novou chuť. Někdy se přistihnu, že si čalamádu dávám všude… někdy i více než jídla samotného. Tato nakládaná řepa se zelím a křenem je totálně božská.
Připravujeme zeleninu
Řepu můžeme použít buď už sterilovanou vakuovanou, nebo můžeme vzít řepu čerstvou a uvařit ji. Dejte ale pozor, aby se příliš nerozvařila. Chceme ji jen lehce měkkou. Za mě je nejjednodušší ji použít již předpřipravenou – vakuovanou. Dobře se s ní pracuje a je chuťově moc dobrá. Nastrouháme ji tedy na nudličky.
Cibuli a zelí nakrájíme na tenké plátky a rukou je promačkáme.
Křen si nastrouháme na jemno (možná i slza ukápne, ale to k tomu prostě patří) a vše smícháme v jedné míse dohromady.
Vše ochutíme troškou kmínu a takto necháme ideálně do druhého dne odležet.
Zálivka
V kastrůlku si ohřejeme vodu s octem, cukrem a solí. Ochutnáme, jestli je to pro nás dost dobré. Směs promícháme se zeleninou a vše pak plníme do sklenic.
Zavařit či ne?
Směs můžeme buď okamžitě konzumovat, nebo si ji zavařit. Stačí 15 minut zavařit při teplotě 90°C a máme hotovo.
Ať vám nakládaná řepa se zelím a křenem chutná alespoň stejně hodně jako nám!
Pája
PS. Další zajímavé přílohy najdete tu.











(hodnoceno: 5x, průměr: 4,80, nejlepší: 5)









Škoda, že dáváte sterilovanou. Myslela jsem, že tu najdu recept na nákládanou – kvašenou. Kvašená by teprv byla něco pro zdraví..!
Já mám taky ráda kvašenou, ale zrovna toto je takový rodinný recept, který nechci porušovat a musím říct, že je to prostě bezvadné. Mám ale každopádně recept na kimchi, pokud byste chtěla opravdovou lahůdku.
Dobrý den, zaujal mě recept na nakládanou řepu se zelím a křenem. Rád bych si ujasnil množství. V recepru píšete, že máte suroviny na 2 sklenice po 300 ml, tj. celkem 600 ml. Nicméně tekutin je v receptu 630 ml (to už jsme přes) a ještě se tam má vejít 1250 g materiálu. Není tedy půl litru zálivky na kilo zeleniny moc?
Dobrý den, máte naprostou pravdu, že to nevychází a už jsem to upravila.
Je to tak, že když jsme recept fotili, připravovali jsme ho v polovičním množství, takže jsem se upsala. Se vším dle ingre to pak vychází na cca 4 sklenice o 500 ml. Děkuji za upozornění a mějte se hezky, Pája