Milujete čalamády, kimchi a jiné nakládané dobrůtky? My tedy každopádně! Tato nakládaná řepa se zelím byla naprosté zjevení. Za pár minut připravená a úplně boží!

Vrhnout se na ní můžete vlastně hned druhý den, ale vydrží vám dobře uskladněná klidně celou zimu… pokud ji tedy dřív nesníte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nakládaná řepa se zelím a křenem

Ingredience na nakládanou řepu se zelím a křenem

Množství: 2 sklenice o 300 ml

500 g sterilované řepy vcelku
500 g bílého zelí
1 cibule (100 g)
10 g soli
380 ml vody
250 ml octa
100 g cukru
1 špetka mletého kmínu
cca 50 g čerstvého křenu


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Nakládaná zelenina, čalamádičky nebo jak tomu vlastně chceme říkat, jsou báječným způsobem, jak do sebe hlavně v zimě dostat nějakou tu zeleninu a hlavně dokáží výborně doladit jídlo a dodat mu zajímavou a novou chuť. Někdy se přistihnu, že si čalamádu dávám všude… někdy i více než jídla samotného. Tato nakládaná řepa se zelím a křenem je totálně božská.

Připravujeme zeleninu

Řepu můžeme použít buď už sterilovanou vakuovanou, nebo můžeme vzít řepu čerstvou a uvařit ji. Dejte ale pozor, aby se příliš nerozvařila. Chceme ji jen lehce měkkou. Za mě je nejjednodušší ji použít již předpřipravenou – vakuovanou. Dobře se s ní pracuje a je chuťově moc dobrá. Nastrouháme ji tedy na nudličky.

Cibuli a zelí nakrájíme na tenké plátky a rukou je promačkáme.

Křen si nastrouháme na jemno (možná i slza ukápne, ale to k tomu prostě patří) a vše smícháme v jedné míse dohromady.

Vše ochutíme troškou kmínu a takto necháme ideálně do druhého dne odležet.

Zálivka

V kastrůlku si ohřejeme vodu s octem, cukrem a solí. Ochutnáme, jestli je to pro nás dost dobré. Směs promícháme se zeleninou a vše pak plníme do sklenic.

Zavařit či ne?

Směs můžeme buď okamžitě konzumovat, nebo si ji zavařit. Stačí 15 minut zavařit při teplotě 90°C a máme hotovo.

Ať vám nakládaná řepa se zelím a křenem chutná alespoň stejně hodně jako nám!
Pája

PS. Další zajímavé přílohy najdete tu.