Broskvové čatní
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/broskvove-catni/
Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.
Pro klasiky by mohlo být možná malinko barbarství vytvářet z něčeho tak krásně chlupatého, voňavého a chutného, jako jsou broskve, něco jiného, než marmeládu. Ale věřte mi, že broskvové čatní je krásná věc. Vynikající ke grilovanému masu, nebo jen tak na mlsání, …nebo třeba k paštice.
Není se čeho bát, protože recept je jednoduchý.
Ingredience
Množství: 4 menší skleničky1 kg broskví
2 menší jablíčka
2 cibule
3 cm velký čerstvý zázvor
5 stroužků česneku
1 lžička chilli
8 lžic cukru (třtinový super)
1,5 lžičky soli
1 lžička octa – vinný ještě lepší a toho klidně velkou lžíci
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejprve je potřeba si spařit broskve, aby z nich šla jednoduše sloupnout slupka. Vložte je do vařící vody a po pár sekundách je přeložte do studené vody. Loupání pak jde samo 🙂
Broskve si nakrájejte na kostičky a přidejte oškrábaná jablíčka. V hrnci si na lžičce oleje osmahněte do zhnědnutí cibule a poté přihoďte broskve i s jablky. Přidejte chilli, cukr, sůl, ocet a na jemno nasekaný česnek. Nezapomeňte přidat na jemno nasekaný nebo nastrouhaný zázvor. S tím ale opatrně….chuť je plíživě velmi výrazná. Celé nechte probublávat přibližně 30-40 minut, až vznikne hustá a kompaktní omáčka.
Čatní je hotové! Teď už jen dodat krásný plátek masa a radost je na světě!
Čubička
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: broskve, česnek, cukr, sůl, zázvor
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.