Polévka z pečeného květáku s kari vás pohladí po dušičce nejen v chladných dnech, ale vlastně kdykoli, když na vás přijde chuť na jemnou krémovou polévku.

Květák je jednou z mých nejoblíbenějších zelenin. Ač pro někoho jde možná o lehce nevonící záležitost, připusťme, že jeho chuť je výtečná (pokud tedy není přemrzlý a hořký) a sluší mu smažení, pečení, ale také zpracování do polévky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Polévka z pečeného květáku s kari

Ingredience na polévku z pečeného květáku s kari

Množství: 4 porce

800 g květáku
200 g mrkve
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce kari (20 g)
1 velká špetka soli (5 g)
1 l zeleninového vývar nebo vody
200 ml smetany na vaření 12%


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Určitě se nemusíte bát, že by byla polévka z pečeného květáku s kari výrazně pálivá. Je spíše jemná a díky mrkvi i příjemně sladká.

Její přípravu si zamilujete, protože je opravdu velmi snadná.

Připravujeme zeleninu

Květák si očistíme od starších listů a propláchneme ho. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a můžeme pokračovat.

Zeleninu promícháme s olivovým olejem, solí a kari kořením. Přendáme na pečicí papír na necháme zapéct v troubě na 20 minut na 200°C.

Pokud si říkáte, že by se přeci vše jen mohlo hodit do hrnce a uvařit, máte částečně pravdu. I tak by to šlo, ale chuť pečené zeleniny je prostě a jednoduše lepší.

Po upečení zeleninu přendáme do hrnce a necháme ještě 5 minut povařit s vývarem. Poté rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Určitě se dá použít i kokosové mléko nebo rostlinná smetana.

Polévka z pečeného květáku a kari je hotová, je čas servírovat. Výborná je jen tak či s pečeným chlebem nebo s rostlinnými klíčky.

Jestliže hledáte další polévkovou inspiraci, dalších 190 receptů na polévky můžete najít v mojí kuchařce Velká polévková bichle. Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je…

Dobrou chuť přeje Pája