Polévka s mletým masem a kapustou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/polevka-s-mletym-masem-a-kapustou/
Polévka s mletým masem a kapustou potěší ve chvílích, kdy se chcete zachumlat a prohřát se.
Mám moc ráda pokrmy, které pracují se surovinami, které jsou často takovými otloukánky a pro mnoho lidí nejsou úplně sexy – myslím tím teď kapustu. Já ji osobně naprosto zbožnuji ve všech možných i nemožných podobách, protože její chuť je pro mě úžasná. Ale spousta lidí jí nemůže ani cítit. A to je škoda. Což ji připravit jako polévku společně s další zeleninou a také mletým masem? Lahůdka!
Ingredience na polévku s mletým masem a kapustou
Množství: 4 porce500 g mletého masa (hovězí)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 střední cibule (50 g)
1 špetka kmínu (5 g)
1 bobkový list
3 pepře
1 lžička červené papriky (10 g)
1 menší kapusta (500 g)
4 mrkve (200 g)
2 petržele (100 g)
1 sekaná rajčata (400 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4 hrsti čerstvého špenátu (100 g)
1 lžíce čerstvých bylinek (petržel, pažitka) (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jestli si také libujete v receptech, které jen naházíte do jednoho hrnce a necháte na pospas osudu, stane se polévka s mletým masem a kapustou vaším oblíbencem.
Začneme tím, že si připravíme veškerou zeleninu. Kořenovou zeleninu si nakrájíme na kolečka nebo kostičky, dle libosti. Kapustu si také nakrájíme a cibulku připravíme na kostičky.
Do velkého hrnce (opravdu velkého, protože polévky je kotel) dáme rozehřát olivový olej, na kterém do zesklovatění podusíme cibulku (spíše mírný plamen a klidně 5 minut).
K cibuli pak přidáme mleté maso a restujeme, dokud není pěkně osmažené. Vařečkou ho průběžně pošťoucháváme, aby se rozpadlo.
Jakmile je maso osmažené (a tedy zašedlé či lehce nazlátlé), přidáme koření a ještě na minutu ho osmahneme.
K masu pak přidáme všechnu kořenovou zeleninu a zalijeme vývarem či vodou a kapustu a vaříme přibližně 30 minut. Nezapomeňte dosolit podle chuti.
Jakmile je maso a zelenina měkká, přidáme sekaná rajčata popřípadě i rajčata čerstvá, pokud je jejich sezona a jsou chuťově dobrá. Vaříme ještě 5 minut.
Nakonec do polévky přidáme čerstvý špenát a prolisovaný česnek a už nevaříme. Polévka je hotová!
Pošušnějte si
Pája
PS. Další polévkovou inspiraci najdete v kategorii Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na polévku s mletým masem a kapustou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, červená paprika, česnek, cibule, hlávková kapusta, kmín, mleté hovězí, mrkev, olivový olej, pažitka, pepř, petržel, sekaná rajčata, špenát
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Milá Pájo, recept – jako většinou – moc fajn, jen Ti tam chybí „zalijeme vodou či vývarem“ (1 litrem?). Pro začínající kuchařky by to mohlo být zmatečné :-). Přeju mnoho úspěchů. M.
Marto, díky! Opravuji.