Polévka s mletým masem a kapustou potěší ve chvílích, kdy se chcete zachumlat a prohřát se.

Mám moc ráda pokrmy, které pracují se surovinami, které jsou často takovými otloukánky a pro mnoho lidí nejsou úplně sexy – myslím tím teď kapustu. Já ji osobně naprosto zbožnuji ve všech možných i nemožných podobách, protože její chuť je pro mě úžasná. Ale spousta lidí jí nemůže ani cítit. A to je škoda. Což ji připravit jako polévku společně s další zeleninou a také mletým masem? Lahůdka!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Polévka s mletým masem a kapustou

Ingredience na polévku s mletým masem a kapustou

Množství: 4 porce

500 g mletého masa (hovězí)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 střední cibule (50 g)
1 špetka kmínu (5 g)
1 bobkový list
3 pepře
1 lžička červené papriky (10 g)
1 menší kapusta (500 g)
4 mrkve (200 g)
2 petržele (100 g)
1 sekaná rajčata (400 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4 hrsti čerstvého špenátu (100 g)
1 lžíce čerstvých bylinek (petržel, pažitka) (10 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Jestli si také libujete v receptech, které jen naházíte do jednoho hrnce a necháte na pospas osudu, stane se polévka s mletým masem a kapustou vaším oblíbencem.

Začneme tím, že si připravíme veškerou zeleninu. Kořenovou zeleninu si nakrájíme na kolečka nebo kostičky, dle libosti. Kapustu si také nakrájíme a cibulku připravíme na kostičky.

Do velkého hrnce (opravdu velkého, protože polévky je kotel) dáme rozehřát olivový olej, na kterém do zesklovatění podusíme cibulku (spíše mírný plamen a klidně 5 minut).

K cibuli pak přidáme mleté maso a restujeme, dokud není pěkně osmažené. Vařečkou ho průběžně pošťoucháváme, aby se rozpadlo.

Jakmile je maso osmažené (a tedy zašedlé či lehce nazlátlé), přidáme koření a ještě na minutu ho osmahneme.

K masu pak přidáme všechnu kořenovou zeleninu a zalijeme vývarem či vodou a kapustu a vaříme přibližně 30 minut. Nezapomeňte dosolit podle chuti.

Jakmile je maso a zelenina měkká, přidáme sekaná rajčata popřípadě i rajčata čerstvá, pokud je jejich sezona a jsou chuťově dobrá. Vaříme ještě 5 minut.

Nakonec do polévky přidáme čerstvý špenát a prolisovaný česnek a už nevaříme. Polévka je hotová!

Pošušnějte si
Pája

PS. Další polévkovou inspiraci najdete v kategorii Polévka je grunt.