Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.
Holubce jsou tradiční ukrajinské jídlo – mleté maso zabalené v zelných listech zapečené v troubě a polité kysanou smetanou a pochopitelně zde přináším ten nejvíc tradiční recept, který můžete mít. Nejvíc tradičních receptů je přesně tolik, kolik je rodin, které holubce připravují. A není na tom nic špatného.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené zelné závitky – holubce

Ingredience

Množství: 6 porcí určitě

500g mletého masa 50:50 hovězí a mleté
1 hlávka bílého zelí
150g špeku
½ bujonu
Sůl
2 kysané smetany
1 hrst polovařené rýže


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Chceš posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáš pár dárečků! Klikni sem a vše se dozvíš.


Také by Ti mohlo chutnat:

Na přípravu Čubiččina holubce je nejprve potřeba si spařit hlávku…zelí. Očistěte z bílého zelí vošmudlané a volezlé listí a celou hlávku vložte do vroucí vody a přikryjte pokličkou. Hlávku do vody dávejte tak, aby byl košťál směrem k vám. Lístky postupně povolí, a tedy je odkrajujte od košťálu a odkrojte z nich takovou tu tvrdou věc z košťálu (fotky napoví). Zpracujte takhle postupně celou hlávku.  Nechte to, ať si to někde na lince chladne. Odřezky nevyhazujte, ale dejte je pak také upéct (to mám na holubcích snad nejradší a jsem schopná se napchat jen tím).

Teď si připravíme maso. Já beru mleté hovězí a vepřové v poměru 50 na 50. K němu přidám hrst polo uvařené rýže a posolím. Celé pěkně promíchám a teď už je na čase začít plnit listí.

Vezměte si tedy list a dejte do něj přibližně bobeček, který se vejde do dlaně, masa. Pak hezky rolujte do obálky a jednotlivé závitky naklaďte do pekáčku. Pokud to chcete mít ještě vychytanější, dejte jako podklad pekáčku kousky nakrájeného špeku. Když už máte všechno maso zarolované, nastrkejte do volných míst zbylé listy a celé to přelejte půl litrem bujonu a nechte péct cca 40 minut v troubě na 200 °C zakryté. Pak závitky odkryjte a nechte dopéct, aby vznikly opejkány.

Servírujte s kysanou smetanou, chlebem, hodně větrejte a hlavně neotevírejte neočekáváné návštěvě. Buď by padli smrady, nebo riskujete, že by vás mohli vyjíst.