Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.
Holubce jsou tradiční ukrajinské jídlo – mleté maso zabalené v zelných listech zapečené v troubě a polité kysanou smetanou a pochopitelně zde přináším ten nejvíc tradiční recept, který můžete mít. Nejvíc tradičních receptů je přesně tolik, kolik je rodin, které holubce připravují. A není na tom nic špatného.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené zelné závitky – holubce

Ingredience

Množství: 6 porcí určitě

500g mletého masa 50:50 hovězí a mleté
1 hlávka bílého zelí
150g špeku
½ bujonu
Sůl
2 kysané smetany
1 hrst polovařené rýže

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Na přípravu Čubiččina holubce je nejprve potřeba si spařit hlávku…zelí. Očistěte z bílého zelí vošmudlané a volezlé listí a celou hlávku vložte do vroucí vody a přikryjte pokličkou. Hlávku do vody dávejte tak, aby byl košťál směrem k vám. Lístky postupně povolí, a tedy je odkrajujte od košťálu a odkrojte z nich takovou tu tvrdou věc z košťálu (fotky napoví). Zpracujte takhle postupně celou hlávku.  Nechte to, ať si to někde na lince chladne. Odřezky nevyhazujte, ale dejte je pak také upéct (to mám na holubcích snad nejradší a jsem schopná se napchat jen tím).

Teď si připravíme maso. Já beru mleté hovězí a vepřové v poměru 50 na 50. K němu přidám hrst polo uvařené rýže a posolím. Celé pěkně promíchám a teď už je na čase začít plnit listí.

Vezměte si tedy list a dejte do něj přibližně bobeček, který se vejde do dlaně, masa. Pak hezky rolujte do obálky a jednotlivé závitky naklaďte do pekáčku. Pokud to chcete mít ještě vychytanější, dejte jako podklad pekáčku kousky nakrájeného špeku. Když už máte všechno maso zarolované, nastrkejte do volných míst zbylé listy a celé to přelejte půl litrem bujonu a nechte péct cca 40 minut v troubě na 200 °C zakryté. Pak závitky odkryjte a nechte dopéct, aby vznikly opejkány.

Servírujte s kysanou smetanou, chlebem, hodně větrejte a hlavně neotevírejte neočekáváné návštěvě. Buď by padli smrady, nebo riskujete, že by vás mohli vyjíst.