Také milujete dobroty z jednoho hrnce či pekáčku? Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem jsou takovou podzimní srdcovkou, která vás bude bavit.

Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem jsou chuťově velmi jemné a právě díky houbám naprosto neodolatelné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem

Ingredience na vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem

Množství: 4 porce

600 g vepřové kotlety
2 velké cibule (200 g)
500 g brambor
100 g čerstvých hub – lišky, pravé hříbky, růžovky atd.
300 ml smetany na šlehání (alespoň 31%)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Příprava je základ

Samotná příprava není vůbec složitá. Stále jedeme metodou co nejsnadnějšího vaření. Jen si usnadníme práci tím, že si vše nakrájíme, abychom mohli už jen vrstvit.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky a rukou ještě promneme.

Brambory můžeme nechat se slupkou a také je nakrájíme na tenké plátky.

Vepřové kotlety nakrájíme na cca 1 cm plátky a rozklepeme je. Jemně je osolíme a také můžeme opepřit.

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Zde nechám na vás, jaké čerstvé houby se vám zrovna přihodí v kuchyni. V zimních měsících se dá krásně pracovat i s hlívou, hnědými či světlými žampiony nebo portobellem. Nedoporučuji dávat houby sušené, které se pro přípravu zrovna této zapečené dobroty příliš nehodí.

K ruce si připravíme olejem vymazaný pekáček a jdeme vrstvit.

Zároveň si můžeme nechat roztopit troubu na 180 °C.

Vrstvíme

Do pekáčku dáme cibuli, na ní poklademe brambory a to klidně i ve více vrstvách. Posolíme je.

Pak už je na řadě směs hub a navrch plátky masa. Přidáme také tymián a vše zalijeme smetanou na šlehání. Zde opravdu volte spíše vysokoprocentní smetanu, aby se při samotném pečení nevysrážela. Smetana na vaření sice svým jménem doslova svádí, ale neudělala by v zapečeném pokrmu dobrou službu.

Celý pekáček zakryjeme a necháme na 30 minut péct.

Poté jej odkryjeme a necháme ještě zapéct do zezlátnutí.

Nebojte se, všechno bude přesně tak, jak má být – brambory měkké, maso také.

Po dopečení nechte pekáček alespoň 5 minut odpočinout, poté servírujeme.

Ať vám chutná přeje Pája