Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/veprove-kotlety-na-smetane-s-houbami/
Také milujete dobroty z jednoho hrnce či pekáčku? Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem jsou takovou podzimní srdcovkou, která vás bude bavit.
Vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem jsou chuťově velmi jemné a právě díky houbám naprosto neodolatelné.
Ingredience na vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem
Množství: 4 porce600 g vepřové kotlety
2 velké cibule (200 g)
500 g brambor
100 g čerstvých hub – lišky, pravé hříbky, růžovky atd.
300 ml smetany na šlehání (alespoň 31%)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava je základ
Samotná příprava není vůbec složitá. Stále jedeme metodou co nejsnadnějšího vaření. Jen si usnadníme práci tím, že si vše nakrájíme, abychom mohli už jen vrstvit.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky a rukou ještě promneme.
Brambory můžeme nechat se slupkou a také je nakrájíme na tenké plátky.
Vepřové kotlety nakrájíme na cca 1 cm plátky a rozklepeme je. Jemně je osolíme a také můžeme opepřit.
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Zde nechám na vás, jaké čerstvé houby se vám zrovna přihodí v kuchyni. V zimních měsících se dá krásně pracovat i s hlívou, hnědými či světlými žampiony nebo portobellem. Nedoporučuji dávat houby sušené, které se pro přípravu zrovna této zapečené dobroty příliš nehodí.
K ruce si připravíme olejem vymazaný pekáček a jdeme vrstvit.
Zároveň si můžeme nechat roztopit troubu na 180 °C.
Vrstvíme
Do pekáčku dáme cibuli, na ní poklademe brambory a to klidně i ve více vrstvách. Posolíme je.
Pak už je na řadě směs hub a navrch plátky masa. Přidáme také tymián a vše zalijeme smetanou na šlehání. Zde opravdu volte spíše vysokoprocentní smetanu, aby se při samotném pečení nevysrážela. Smetana na vaření sice svým jménem doslova svádí, ale neudělala by v zapečeném pokrmu dobrou službu.
Celý pekáček zakryjeme a necháme na 30 minut péct.
Poté jej odkryjeme a necháme ještě zapéct do zezlátnutí.
Nebojte se, všechno bude přesně tak, jak má být – brambory měkké, maso také.
Po dopečení nechte pekáček alespoň 5 minut odpočinout, poté servírujeme.
Ať vám chutná přeje Pája
Líbí se vám recept na vepřové kotlety na smetaně s houbami a bramborem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cibule, houby, olej, olivový olej, smetana na šlehání, sůl, tymián, vepřová kýta, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.