Tvarožník – křehký tvarohový zázrak
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/tvaroznik/
UPOZORNĚNÍ: Tento recept není originálně vytvořený mnou a autorská práva na něj má pravděpodobně teta Martina nebo teta Verunka, které mě s tvarožníkem seznámily a já jeho chuti naprosto propadla. Pokud si libujete ve šťavnatých, sladkých buchtách s ovocem, tak tvarožník budete taky milovat.


Ingredience na tvarožník
Množství: 12 kousků4 tvarohy 250 g
4 vejce M
150 g másla
200 g moučkového cukru
6 lžic dětské krupičky (cca 120 g)
1 prášek do pečiva (12 g)
Ovoce dle dostupnosti – cca 300 g
Drobenka
100 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava je rychlá a jednoduchá.
Utřete si žloutky s cukrem. Přidáte k nim tvarohy, prášek do pečiva, rozměklé máslo a krupičku a všechno promícháte. Z bílků si ušleháte sníh a opatrně ho vmícháte do směsi.
Celou tuto tvarohovou lahodu pak vylejete na vymazaný pekáček, pokladete ovocem (v mém případě jahodami) a posypete drobenkou, pokud chcete.
Já jsem byla zcela upřímně líná se s ní dělat ale návod na ní je velmi jednoduchý.
Drobenka: Připravíte si v poměru 2:1:1 polohrubou mouku, máslo a cukr. Prohněťte, dokud se směs nezačne drolit a je to. V případě, že by vám část drobenky zbyla a neupotřebili jste ji do koláče, dejte ji klidně zmrazit.
Pečeme na 180 ºC do zezlátnutí (přibližně 40 minut). Je to prostě super. Asi tak super, jako když chodíte kolem něčeho dobrého, dáte si kousíček, pak si dáte ještě další, jdete kolem zase a zase si dáte kousek… a najednou je celá buchta v pr…
Pája
PS. Další sladké dobroty najdete v kategori Sladká huba.
Líbí se vám recept na tvarožník? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: jahody, krupička, máslo, moučkový cukr, prášek do pečiva, tvaroh, vejce
Zde ještě od čtenářů: Ahoj Pájo,
ráda čtu vaše recepty a občas podle nich i vařím. Třeba kološvárské zelí, recept, který jsem úplně vypustila z paměti a díky vám jsem ho uvařila a měl kolosální úspěch.
Teď jsem koukala na recept na jahodový tvarožník. Jak jste byla líná se dělat se žmolenkou . Tento pocit důvěrně znám a taky lecos někdy ošidím. Třeba právě tu žmolenku. Nerada se s ní patlám, tak si nasypu mouku a cukr do mísy, zamíchám lžící nebo vidličkou a postupně přilévám olej a míchám, do konzistence žmolenky. Rychlé a bez upatlání rukou. A teď mě napadlo, že stejným způsobem by šlo použít i rozehřáté máslo.
Snad se vám bude vychytávka hodit a třeba i použijete nebo pošlete dále do světa pro podobné lenochy .
Hezký den Lenka
Ten recept vypadá úžasně! Chci ho vyzkoušet. Ale ptotože jsem v pečení začátečník, potřeboval bych vědět alespoň přibližnou dobu pečení. Děkuji za radu.
Vladimíre, moc děkuji za upozornění, že chybí čas pečení. Tvarožník je většinou upečen přibližně po 40 minutách. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli se povedl. Mějte se hezky, Pája
Používám tvaroh zásadně plnotučný, k tomu přiměřeně navýším množství dětské krupičky. Nejlepší je s borůvkami nebo lesními jahodami, v zimním období použiji granátová jablka.
Granátová jablka zní moc dobře. Není potřeba je před tím nějak upravovat?
No mňam….super tvarožník