Roastbeef je typickým představitelem receptu, u kterého snad víc než kdy jindy platí, že v jednoduchosti je krása, příprava se nesmí uspěchat, kvalitní maso je základ a v neposlední řadě že existuje celá řada zaručeně pravých a správných receptů, jak ho připravit.

Tak nějak jsem přemítala a hledala, jak by bylo asi nejlepší ten roastbeef připravit, aby byl opravdu jako od maminky (protože ta ho dělá naprosto neskutečný) a zároveň i krapet ala můjstyl. K žádnému velkému experimentování ale nakonec nedošlo a rozhodla jsem se odvést čistou práci s masem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Roastbeef

Ingredience na roastbeef

Množství: 2 porce

0,5 kg hovězího válečku
Sůl
Pepř
Lžíce sádla
Lžíce másla
1 dl vývaru

 

 


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10minut
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 160 minut

Překvapivě jsem nesáhla po hovězí roštěné, ale vybrala jsem si sympaticky vyhlížející kousek hovězího válečku. Ten jsem celý popepřila, prosolila a na rozpáleném sádle ze všech stran osmahla tak, aby se na mase udělala krustička a štáva se v něm pěkně držela. Váleček jsem přendala do zapékací misky a trochu podlila vývarem (cca 0,5dl).

Pak už stačilo masíčko dát do předem vyhřáté trouby. No ono slovo vyhřátá trouba zrovna v tomhle je trošku nadnesený výraz. Troubu jsem „rozžhavila“ na 80 °C a maso takto pomalu pekla další 2,5 hodiny. Občas jsem maso podlila a dolila tak zbytek vývaru. V poslední půl hodině jsem ještě na maso nechala rozpustit máslo. Hotové bylo ve chvíli, kdy při zmáčknutí hezky zapružilo a netekla z něj krev. Krom toho mi teda dost pomohl teploměr na maso, takže teplota uprostřed masa při vytažení z trouby byla 55°C.

Určitě jste četli další recepty, kde se dá roastbeef připravit za daleko kratší dobu na vyšší teplotu, ale ze zkušenosti mi přijde chuťově daleko lepší ho připravovat takto zdlouhavě a zároveň s tím klesá i pravděpodobnost, že maso bude jako podrážka.

Výsledek byl naprosto super parádní. Masíčko bylo jemně narůžovělé, krásně se rozplývalo na jazyku a sosík z výpeku ani nebylo potřeba nějak upravovat.

Přeju stejně krásné vypečené zážitky i vám!