Zase máme králíka?!“ Tato věta může mít pro mnoho lidí značně negativní nádech a při představě, že už zase králík, se vám sevřou půlky, stáhne krk a máte po dobré náladě, že bude dobrý oběd.

Já to mám ale spíš spojené s radostným zavýsknutím, že se mi něco tak dobrého dostává opět na talíř. Králíka mám tuze ráda, a jakožto dítě vychované ve městě jsem nikdy ani neměla příležitost dospět do stádia, že jsem králíkem přejedená.

Už dříve jsem tu velebila maso králíkovo jak v podobě Braillon, nebo na víně s tymiánem.

Pro tentokrát jsem se já králikofil vrhla na velmi jednoduchý recept na králíka špikovaného špekem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Králík špikovaný špekem

Ingredience na králíka špikovaného špekem

Množství: 4 porce

1 celý králík nebo 4 králičí stehna
150 g špeku
2 stroužky česneku
2–3 bobkové listy
1 hrudka másla (25 g)
Sůl (5 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 100 minut

Vezměte si králíčka, naporcujte ho na stehýnka a tělíčko.

Připravte si cca 7 milimetrů široké špalíčky špeku a celé maso prošpikujte tak, že nožíkem si uděláte dírku do masa, prstem jí roztáhněte, nacpěte tam špek a je hotovo.

Skvělý tip od paní Jarky na špikovaní: dejte nakrájené špalíčky na chvíli do mrazáku. Nebudou se vám zběsile kroutit a jednodušeji maso prošpikujete.

Maso posolte, potřete česnekem, na dno misky hoďte 2–3 bobkové listy a naskládejte do pekáčku.

Celé to podlejte sklenicí vody a přidejte hrudku másla.

Maso pečte na teplotu 180°C asi 45 minut v zakrytém pekáči.

Pak maso podlejte a ještě mu nějakou chvíli dejte (cca 20 minut). Když už je maso měkké (píchám do něj opatrně nožem), tak jen dopečte dozlatova v troubě a podávejte s něčím dobrým například s bramborami.

Dobrou chuť

Pája