Čevapčiči nebo prostě čevapi jsou tak naprosto nádherný a jednoduchý jídlo. Zcela narovinu říkám, že nejlepší je dělají někde v hospůdce na Balkáně…ideálně s nějakou domácí pálenkou.

Člověk tu hlavně nesmí vošulit kvalitu masa a koupit kdejakou kejdu ve slevě nastříkanou na červeno s datem expirace pět let. Břicho a potravní potrubí by vám to nepěkně vrátilo na dětech.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Čevapčiči jak od Číči, nebo taky čevapi

Ingredience na čevapi

Množství: 4 pěkně macaté porce

1 kg hovězího mletého masa (krk či plec)
2 lžíce minerálky
Sůl dle chuti (1 rovná lžíce)

Jesliže máte, nakombinujte hovězí s jehněčím nebo telecím


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10minut
Celkový čas: 15 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jdeme do akce

Příprava masa

Příprava je nenáročná, zvládne ji i malé dítko. Smíchejte mleté maso s trochou minerálky (ano ano, tou s bublinkami…načechrá maso) – v receptu zmiňuji dvě lžíce (s kopečkem ideálně) a dosolte. To je všechno.

Tvarujeme čevapi

Maso pak tvarujte do podlouhlých šištiček. Já jsem je tvarovala v ručkách, ale jelikož je mám malé (ručky), tak z toho vznikly takové čevap-trpaslíčkové. No, mně to asi ani nevadilo, ale mužům mohou připadat až moc zaprcatělí. Takže pokud nemáte jako já odpovídající dlaně, tak válejte někde na prkénku.

Na tvarování si navlhčete ruce. Čevapi se budou líp tvarovat.

Dejte na rozpálený gril popřípadě na rozpálenou pánev a pěkně ze všech stran (strany by to mít nemělo, pokud ho vyválíte pěkně do kulata, ale víte jak) do opečení.
Podávejte s vařeným bramborem, hořčicí a nakrájenou cibulkou.

Vaše Pája

PS: Malý dovětek o poměru čevapu

Varianta s hovězím masem je pro nás asi nejdostupnější, ale pokud si chcete opravdu užít pravé čevapi (ono zas který ten recept je ten pravý, že?), je potřeba krapet zainvestovat do druhu masa, nebo spíše investigativně vyšetřit, kde sehnat jehněčí nebo telecí.

Prý, říká internet, existují tři základní varianty, jak masíčko nakombinovat.

– telecí, hovězí, jehněčí všechny ve stejném poměru, tedy 1:1:1

– hovězí krk, hovězí žebro a telecí krk v poměru 3:1:2

– hovězí plec, hovězí bok 1:1

Tak tedy hodně štěstí s čevapy a podělte se s vašimi zkušenostmi v komentářích 🙂