Čevapčiči nebo prostě čevapi jsou tak naprosto nádherný a jednoduchý jídlo. Zcela narovinu říkám, že nejlepší je dělají někde v hospůdce na Balkáně…ideálně s nějakou domácí pálenkou.

Člověk tu hlavně nesmí vošulit kvalitu masa a koupit kdejakou kejdu ve slevě nastříkanou na červeno s datem expirace pět let. Břicho a potravní potrubí by vám to nepěkně vrátilo na dětech.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Čevapčiči jak od Číči, nebo taky čevapi

Ingredience na čevapi

Množství: 4 pěkně macaté porce

1 kg hovězího mletého masa (krk či plec)
2 lžíce minerálky
Sůl dle chuti (1 rovná lžíce)

Jesliže máte, nakombinujte hovězí s jehněčím nebo telecím

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10minut
Celkový čas: 15 minut

Chceš posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáš pár dárečků! Klikni sem a vše se dozvíš.


Také by Ti mohlo chutnat:

Do akce

Příprava je nenáročná, zvládne i malé dítko. Smíchejte mleté maso s trochou minerálky (ano ano, tou s bublinkami…načechrá maso) – v receptu zmiňuji dvě lžíce (s kopečkem ideálně) a dosolte. To je všechno.

Maso pak tvarujte do podlouhlých šištiček. Já jsem je tvarovala v ručkách, ale jelikož je mám malé (ručky), tak z toho vznikly takové čevap-trpaslíčkové. No, mně to asi ani nevadilo, ale mužům mohou připadat až moc zaprcatělí.
Takže pokud nemáte jako já odpovídající dlaně, tak válejte někde na prkénku.

Dejte na rozpálený gril popřípadě na rozpálenou pánev a pěkně ze všech stran (strany by to mít nemělo, pokud ho vyválíte pěkně do kulata, ale víte jak) do opečení.
Podávejte s vařeným bramborem, hořčicí a nakrájenou cibulkou.

Paní Čuba

PS: Malý dovětek o poměru čevapu

Varianta s hovězím masem je pro nás asi nejdostupnější, ale pokud si chcete opravdu užít pravé čevapi (ono zas který ten recept je ten pravý, že?), je potřeba krapet zainvestovat do druhu masa, nebo spíše investigativně vyšetřit, kde sehnat jehněčí nebo telecí.

Prý, říká internet, existují tři základní varianty, jak masíčko nakombinovat.

– telecí, hovězí, jehněčí všechny ve stejném poměru, tedy 1:1:1

– hovězí krk, hovězí žebro a telecí krk v poměru 3:1:2

– hovězí plec, hovězí bok 1:1

Tak tedy hodně štěstí s čevapy a podělte se s vašimi zkušenostmi v komentářích 🙂