Jen co se trošku vyčasí, otřepeme staré grilovací náčiní, vypucujeme gril a jde se do akce. Pokud si i vy chcete připravit skvělé krůtí maso, vřele doporučuji krůtí stehna na griluJsou báječně šťavnatá a sluší jim opravdu jen troška koření.


Recept vznikl s online farmářskými trhy Scuk.cz a Českou krůtou.


Krůtí stehna na grilu, i když je to vlastně poměrně velký kus masa, nepotřebují dlouhé hodiny grilování. Stačí kolem 30 minut a na stůl se vám dostane dokonalá pečínka, které sluší klidně jen zeleninový salát nebo dobrý čerstvý chléb.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krůtí stehna na grilu

Ingredience na krůtí stehna na grilu

Množství: 4 velké porce

cca 1 kg vykoštěného krůtího stehna
2 lžíce olivového oleje (50 ml)
2 špetky soli (10 g)
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 lžíce čerstvého rozmarýnu

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Krůtí maso mám velmi ráda a pokud se mi do rukou dostane třeba alespoň polovina krůty, jsem naprosto spokojená. Jestliže ho znáte především z obchodů a to jen jako krůtí prso, vězte, že z krůtího skeletu je naprosto nejlepší vývar na světě a ze stehen pak báječné maso, které se dá upéct, nebo právě hodit na gril. Odmění vás šťavnatostí a lahodnou chutí.

Další tipy na grilování najdete v kategorii Grilování.

Jak na krůtí stehna na grilu

Krůtí stehno se dá grilovat společně s kostí, ale pokud si chcete ušetřit trápení a celé grilování urychlit, doporučuji zakoupit krůtí stehno už vykoštěné. Z grilu se tak na vás bude rovnou těšit krásné masíčko, které jen nakrájíte na plátky a zakousnete.

V jednoduchosti je krása, takže i krůtí stehno budeme grilovat velmi jednoduše s jen minimem koření. Připravte si olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl, čerstvý rozmarýn a tymián (popř. se krásně hodí třeba i oregano nebo vlastně jakékoli jiné čerstvé koření).

Stehno si opláchneme a jdeme na marinování. Do olivového oleje dáme sůl a prolisovaný stroužek česneku a dobře rozmícháme. Vše pak vetřeme do masa.

Bylinky si nasekáme nahrubo a také vmasírujeme do masa. Pokud máme čas, je nejlepší maso takto marinovat alespoň hodinu předem, ideálně klidně přes noc.

Grilujeme

Gril je potřeba nechat dobře rozpálit, ale neměl by být na maximální teplotu. Maso by se rychle spálilo, ale uvnitř by bylo syrové.

Krůtí stehno grilujeme postupně ze všech stran a průběžně otáčíme. Upečené maso by mělo jemně pružit, ale nemělo by být úplně tuhé. To už by bylo pak přepečené. Pokud máte teploměr na maso, je to naprosto ideální. Teplota by měla být kolem 70 °C.

Maso pak necháme alespoň 5 minut odpočinout, aby povolilo.

S čím krůtí stehna chutnají nejlépe?

Nestyděla bych se napsat, že ho jezte klidně jen tak. Škoda se zaplácat například chlebem. Výborné je masíčko s dobrým zeleninovým salátem a svěžím dipem z jogurtu, česneku a bylinek.

Dobrou chuť