Krůtí stehna na grilu
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/grilovani/kruti-stehna-na-grilu/
Jen co se trošku vyčasí, otřepeme staré grilovací náčiní, vypucujeme gril a jde se do akce. Pokud si i vy chcete připravit skvělé krůtí maso, vřele doporučuji krůtí stehna na grilu. Jsou báječně šťavnatá a sluší jim opravdu jen troška koření.
Recept vznikl s online farmářskými trhy Scuk.cz a Českou krůtou.
Krůtí stehna na grilu, i když je to vlastně poměrně velký kus masa, nepotřebují dlouhé hodiny grilování. Stačí kolem 30 minut a na stůl se vám dostane dokonalá pečínka, které sluší klidně jen zeleninový salát nebo dobrý čerstvý chléb.
Ingredience na krůtí stehna na grilu
Množství: 4 velké porcecca 1 kg vykoštěného krůtího stehna
2 lžíce olivového oleje (50 ml)
2 špetky soli (10 g)
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 lžíce čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Krůtí maso mám velmi ráda a pokud se mi do rukou dostane třeba alespoň polovina krůty, jsem naprosto spokojená. Jestliže ho znáte především z obchodů a to jen jako krůtí prso, vězte, že z krůtího skeletu je naprosto nejlepší vývar na světě a ze stehen pak báječné maso, které se dá upéct, nebo právě hodit na gril. Odmění vás šťavnatostí a lahodnou chutí.
Další tipy na grilování najdete v kategorii Grilování.
Jak na krůtí stehna na grilu
Krůtí stehno se dá grilovat společně s kostí, ale pokud si chcete ušetřit trápení a celé grilování urychlit, doporučuji zakoupit krůtí stehno už vykoštěné. Z grilu se tak na vás bude rovnou těšit krásné masíčko, které jen nakrájíte na plátky a zakousnete.
V jednoduchosti je krása, takže i krůtí stehno budeme grilovat velmi jednoduše s jen minimem koření. Připravte si olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl, čerstvý rozmarýn a tymián (popř. se krásně hodí třeba i oregano nebo vlastně jakékoli jiné čerstvé koření).
Stehno si opláchneme a jdeme na marinování. Do olivového oleje dáme sůl a prolisovaný stroužek česneku a dobře rozmícháme. Vše pak vetřeme do masa.
Bylinky si nasekáme nahrubo a také vmasírujeme do masa. Pokud máme čas, je nejlepší maso takto marinovat alespoň hodinu předem, ideálně klidně přes noc.
Grilujeme
Gril je potřeba nechat dobře rozpálit, ale neměl by být na maximální teplotu. Maso by se rychle spálilo, ale uvnitř by bylo syrové.
Krůtí stehno grilujeme postupně ze všech stran a průběžně otáčíme. Upečené maso by mělo jemně pružit, ale nemělo by být úplně tuhé. To už by bylo pak přepečené. Pokud máte teploměr na maso, je to naprosto ideální. Teplota by měla být kolem 70 °C.
Maso pak necháme alespoň 5 minut odpočinout, aby povolilo.
S čím krůtí stehna chutnají nejlépe?
Nestyděla bych se napsat, že ho jezte klidně jen tak. Škoda se zaplácat například chlebem. Výborné je masíčko s dobrým zeleninovým salátem a svěžím dipem z jogurtu, česneku a bylinek.
Dobrou chuť
Líbí se vám recept na krůtí stehna na grilu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, krůtí, krůtí stehno, olivový olej, rozmarýn, sůl, tymián
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.