Velmi dlouho jsem hledala vhodná slova, která by popsala mou lásku k tomuto jídlu, pak jsem si ale řekla, že nechám promluvit jiné a doufám, že vám bude jasné, jak to s vepřovým v mrkvi a vlastně s vařením obecně, mám (buďte trpěliví a pěkně čtěte):

Postřižiny: ”Když jsem ulehla do postele, slyšela jsem Francina, jak vstal a v kuchyni si nalil vlažnou kávu a přikusoval k tomu suchý chléb, ležela jsem v peřinách a než jsem usnula, vytáhla jsem ruku a dotkla se ramínka, pak jsem ohmatala pečeni a usínala jsem s prsty na panenské svíčkové, a zdálo se mi o tom, jak jsem snědla celé prase, k ránu, když jsem se probudila, měla jsem takovou žízeň, že jsem bosky šla pro láhev piva, vytáhla zátku a lačně jsem pila, pak jsem rozsvítila lampu, a držíc ji v prstech, chodila jsem od jednoho vepřového kousku ke druhému a neubránila jsem se, abych nezapálila primus, uřízla z kýty dva krásné libové řízky, naklepala je, pak posolila, opepřila a na másle je v osmi minutách upekla, celou tu dobu, která se mi zdála věčností, se mi sbíhaly sliny, to bylo moje, skoro obě kýty sníst jen tak v přírodních řízcích, pokapané citrónem, taky jsem podlila řízky nakonec vodou, přiklopila pokličkou, zpod které vyrazila hněvivá pára, a už jsem si dala ty řízky na talíř a lačně jedla, tak jako vždycky jsem si pokapala noční košili, tak jako si vždycky pokapu blůzičku šťávou či omáčkou, protože já když jím, tak nejím, já hltám. a když jsem dojedla a vytřela chlebem talíř, viděla jsem, jak otevřenými dveřmi tam v přítmí se na mne dívají Francinovy oči, jen ty vyčítavé oči, že zase jím tak, jak nejí slušná žena, a ještěže jsem se najedla, tenhle pohled mi vždycky bral chuť, naklonila jsem se nad lampu, ale vzpomněla jsem si, že čoud knotu by natáhl do masa, odnesla jsem lampu na chodbu a mocným dechem ji zhasla. A vlezla jsem do postele, a dotýkajíc se vepřového ramínka, usínala jsem a těšila se, až se ráno probudím, jak si udělám dva přírodní řízky.”

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřové v mrkvi s hráškem

Ingredience na vepřové v mrkvi s hráškem

Množství: 4 porce

600 g vepřového plecka
600 g středních mrkví
Hrudka másla (25 g)
1 lžíce hladké mouky (10 g)
Špetka muškátového oříšku
1 menší plechovka drobného hrášku či hrnek zamraženého (200 g)
500 ml vývaru nebo vody

 


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Vepřové v mrkvi si připravíte naprosto jednoduše.

Vepřové nakrájejte na kostky cca 2,5×2,5cm a na rozpuštěném másle orestujte. Určitě je také možné přidat ještě před masem cibuli. Já jí tam ale nedávám, protože jsme po tom nafouklí jak stepní kozy.

Vyduste z něj všechnu šťávu a zaprašte moukou. Přidejte jen špetičku nastrouhaného muškátového oříšku (s tím opatrně – při velkém množství to bude hořké a hlavně je to docela slušný halucinogen s fakt nepříjemnými následky :))

Podlejte vodou nebo ideálně vývarem a nechte maso uvařit do změknutí. Podle chuti nezapomeňte dosolit. To by mělo trvat přibližně 30 minut.

Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a nechte změknout. Na poslední chvilku přidejte hrášek, ať se také na chvilku provaří.

Moje nejmilejší příloha jsou vařené brambory a všechno to hezky sníst z hlubokého talíře lžící. 🙂

Dobrou chuť

Paní Čuba