Pokud se v Čechách vedou spory o to, které je naše národní jídlo, tak u našich slovenských bratří bych řekla, že můžeme hovořit jednoznačně o haluškách s bryndzou jakožto o národním klenotu. Jak jste na tom vy? Máte je rádi? Znáte místo, kde halušky s bryndzou umí připravit opravdu dobře, že se za ušima olizujete?

Mé nové videorecepty můžete odebírat také na Youtube kanálu!

Házet či metat? To je otázka

Za sebe se přiznávám, že jsem dobrými haluškami rozmazlená. Můj slovenský děda je dělá skvěle a dokonce se s nimi piplá tak, že dělá pravé házené halušky z prkénka. I moje maminka, Češka, je dělá skvěle, ale používá k tomu takzvaný haluškomet neboli struhadlo na halušky. Zde často vzniká téměř mezinárodní pnutí na téma házet nebo metat.

Házené halušky jsou daleko menší a jemnější a kuchař si pak obdiv strávníků zaslouží ještě podstatně víc, protože je to piplačka.

Zato přes haluškomet máte naděláno vcelku rychle, ale halušky nejsou tak malinkaté (což ale nic nemění na tom, že jsou chuťově super). Je to tedy jen na vás, zda se rádi sebemrskáte a budete házet z prkénka (pro ty, kteří neví jak na házené halušky, koukněte na video), nebo se trošku poflinkáte a budete pracovat přes sítko.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Halušky s bryndzou a slaninou

Ingredience na halušky s bryndzou

Množství: 4 syté porce

5 větších brambor
150 g a více polohrubé mouky
1 špetka soli (3 g)
300 g dobré slaniny
350 g kvalitní bryndzy


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Těsto na halušky

Připrava těsta na halušky je vlastně poměrně jednoduchá. Potřebujete jen brambory a polohrubou mouku. Brambory si očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Já strouhám na tom nejjemnějším struhadle, co jde (ve videu je vidět, které používám). Pokud nejste masochisti, tak doporučuji strouhat v robotu s nástavcem tomu určeným – tedy nějakým jemným (ten náš robot takhle jemné bohužel neumí. Ale jinak umí téměř vše – viz má recenze). Nebude to tak bolavé pro vaše prsty.

Do nastruhaných brambor postupně přisypávejte polohrubou mouku. Ráda bych řekla, kolik je přesné množství, ale každá brambora je jiná a jinak pouští vodu. Je tedy potřeba směs míchat a postupně přisypávat. Těsto by pak mělo mít konzistenci takovou, aby se chvíli udrželo na lžíci, ale zase aby na ní nebylo úplně přilepené. Solte až úplně na konec přípravy těsta! Jinak by pustilo moc vody a potřebovalo by víc mouky.

Halušky pak vařte v osolené vodě a buď házejte nebo použijte struhadlo na halušky. Není potřeba je vařit nějak extra dlouho. Stačí 2-3 minuty. Pokud si nejste jistí, tak si jednu větší vylovte a ozkoušejte.

A co bryndza?

Na dobré brynze halušky stojí a leží….a tak vůbec jsou jí celé obalené. Pokud chcete opravdu top zážitek s haluškami, zkuste si počkat na takzvanou májovou brynzu. Ta je oproti té, kterou seženete po celý rok, daleko jemnější. Ovečky se pěkně pasou na zelené travičce a brynza je zpracována z čerstvého mléka, takže je daleko jemnější a ten zážitek je božský. Pokud ještě k tomu víte, kde dobrou bryndzu koupit, máte vyhráno.

Ale máj nemáme každý den, takže pokud není zbytí, dobře si vystačíte i s dobrou brynzou od nějakého menšího prodejce (kupovaná z velkého supermarketu prostě nikdy není úplně to pravé bryndzové).

Mícháme

Sítkem vylovte uvařené halušky a dejte je do větší mísy společně s jemně natrhanou bryndzou a promíchejte. Sýr se s haluškami krásně rozpustí. Nezapomeňte ještě osmahnout na kostky slaninu a také vmíchat.

Jak na slaninu?

Velmi doporučuji kupovat nějakou osvědčenou slaninu, která také popustí nějaký ten tuk. Halušky by měly být tak zlehka mastné (můj děda razí teorii, že by se halušky měly mastí oddělovat, aby to bylo ono…je to žlučníkový záchvat, ale zase když to říká nefalšovaný Slovák, hádejte se). Já například míchám šebestiánský špek, který je méně tučný ještě s kusem opravdového špeku, který pustí. To je pak paráda.

A máme hotovo! Halušky jezte jen tak, nebo pokud chcete být echt Slovák, připíjejte zákys neboli cmar.

Dobrou chuť
Čubinka

PS. Pokud máš rád brambory, tak se mrkni také do kategorie Bramborov, kde můžeš načerpat další inspiraci.