Všimli jste si, že ta nejchutnější jídla se obvykle skládají jen z pár základních surovin? Lečo je přesně ten případ.

Na přípravu leča potřebujete všehovšudy jen dobré papriky, rajčata, vajíčka a cibuli a pro masožrouty také nějakou tu uzeninu. Neláká vás to? Pokud máte k leču podobný vztah jako já (dlouhou dobu pro mě to slovo byla spíše nadávka, než něco, co bych chtěla vidět v létě na talíři), tak vězte, že může být opravdu skvělé a lahodné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělé a jednoduché lečo

Ingredience na lečo

Množství: 4 porce

4 zelené papriky (400 g)
6 větších rajčat (420 g)
6 vajec M (1 vejce = 50 g)
1 cibule (70 g)
špetka soli
hrst čerstvé petržele (10 g)
1 lžíce sádla (cca 20 g)
(4 párky)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Lečo je letní jídlo. Je pravda, že mnoho lidí si zavařuje papriku a rajčata na horší (rozuměj zimní a podzimní) časy, ale to podle mě už nemá s lečem nic společného a chuť zavařené zeleniny je taková otrhaná atrapa dobrého leča. Jak tedy na to dobré lečo z čerstvého a voňavého základu?

V první řadě je potřeba říct, že budeme potřebovat dobrá červená a voňavá rajčata a také pěkné zelené papriky. K nim pak také bílou cibuli a dobrá vajíčka.

Cibuli si nakrájejte na drobné kostičky, papriku na jemné plátky a rajčata na měsíčky. (Pokud řešíte čím krájet, mrkněte na recenzi mých oblíbených damaškových nožů G21. Čeká tam na vás teď i slevička 😉 )

Do pánve dejte rozpustit sádlo nebo olej a nechte na něm zesklovatět nejprve cibuli. K ní pak přidejte papriku a duste ji cca 10 minut do měkka.

K paprice poté přidejte nakrájená rajčata a nechte je povolit, což může trvat klidně i jen 2-3 minuty, podle toho, jak měkká rajčata jsou. Dosolte.

Jdeme na vejce. Ta si pěkně rozmíchejte někde v misce a jelikož je zelenina stále ještě dostatečně horká, snižte teplotu na minimum a míchejte míchejte míchejte, aby se vejce nesrazila, ale naopak vytvořila krémovou omáčku. Pokud ale preferujete vajíčka posrážená a v kuse, tak teplotu trošku zvyšte a míchejte jen občas.

Výborné ovoněné lečo je na světě.

Pokud ho máte raději s nějakou uzeninou, připravte si ji někde bokem – opečte ji na trošce oleje a přidejte do hotového leča.

Dozdobte petrželkou a servírujte s dobrým chlebem.

Dobrou chuť
Vaše Pája