Pro všechny milovníky zmrzliny a sladkého studeného mlsání tu mám opravdovou delikatesu – semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré. Něco tak vláčného a dobrého už jste zaručeně dlouho neměli.

A co že je vlastně to semifreddo? Jde o velmi populární italský dezert a pokud bychom to překládali doslova, jde vlastně o polo-zmrzlinu. Narozdíl od zmrzliny je chuť semifredda ještě více heboučká a můžete si s ním pohrát, co se příchutí týče. Já pro vás mám variantu s čokoládou a jahodovým pyré.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Luxusní semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré

Ingredience na semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré

Množství: cca 1 l

Na základní semifreddo

250 ml smetany na šlehání (min 31% tuku)
3 vejce M
40 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu

Na jahodové pyré

200 g čerstvých jahod
1 lžička cukru

+ 50 g kvalitní čokolády (min. 70%)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Na přípravě semifredda není vlastně nic extrémně složitého. Základní materii na semifreddo, kterou pak můžete dochucovat tím, co máte nejradši, si připravíte velmi jednoduše.

Abychom si ale mohli vytvořit variantu s jahodovým pyré, vezmeme to nejdříve z druhého konce a to vypracováním jahod.

Jahodové pyré

Jahody očistěte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je na pánev společně se lžičkou cukru (někdo hraje na moučkový cukr, ale mě víc chuťově baví např. třtinový) a jahody nechte povařit cca 3 minuty. Tuto směs pak namixujte v mixéru a nechte vychladnout. (Řešíte čím mixovat? Mrkněte na recenzi mého oblíbeného multifunkčního tyčáku Vital Stick nebo rovnou robota Promesso. U obojího je i spešl sleva pro mé čtenáře 😉 ).


a) Semifreddo

  • Vyšlehejte žloutky společně s cukrem a vanilkovým extraktem do hladké pěny.
  • Smetanu na šlehání vyšlehejte do polotuha.
  • Bílky vyšlehejte do pevné konzistence.
  • Pak postupně smíchejte polotuhou smetanu společně se žloutkovou pěnou a nakonec vmíchejte velmi něžně i našlehané bílky.

A to je vlastně celé semifreddo. Pokračování pod popisem varianty b)


b) Semifreddo a tepelně upravená vejce

Pokud nechcete nic riskovat a doma máte například i děti (a nedostatek záchodů pro všechny členy rodiny), můžete u semifredda zajistit vejce proti „posrání“. Neboli jak to udělat, aby byla vejce tepelně upravená a vy jste neměli hrůzu z toho, že vás v letních měsících postihne salmonela? Budete k tomu potřebovat ještě o dva žloutky navíc (tj. 3 celá vejce a dva žloutky)

  • Vyšlehejte celá vejce a žloutky společně s cukrem a vanilkovým extraktem nad vodní lázní. Tj. tuto směs dejte do ohnivzdorné mísy nad lehce vroucí vodu a metličkou míchejte míchejte, až celá směs pěkně zhnoustne a zbělá. Ideální teplota takové směsi by měla být mezi 65-60°C. Míchejte ji pak až do vychladnutí.
  • Smetanu na šlehání vyšlehejte do polotuha.
  • Smíchejte vychlazený krém z vajec a smetanu a jsme opět u semifredda.

Ale my teď jdeme ještě dochucovat!

Polotekutou směs na semifreddo přendejte do formy vyložené potravinovou folií. Ideální forma je např. na srnčí hřbet či nějaká jiná podlouhlá. Popřípadě můžete tvořit také jednotlivé dezerty do menších misek.

Do semifredda pak pomalu přilejte vychlazené jahodové pyré a trošku ho špachtličkou promíchejte, aby se pyré dostalo do více míst a po zmražení vytvořilo pěknou mozaiku.

Nasekejte si čokoládu na kousky a posypte s ním směs popřípadě ho přidejte k jahodovému pyré a také lehce vmíchejte.

Celou tuhle krásu nechte zamrazit a za pár hodin máte hotovo. A to je celé kouzlo semifredda.

Nebojte se experimentovat s příchutěmi. Co se dá ještě například přimíchat? Skvělé je semifreddo s mákem ochuceným medem nebo třeba se zkaramelizovanými ořechy. Využít se dá také sezónní ovoce na kousky či právě v podobě pyré.

Dobrou chuť
Pája