Luxusní semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/semifreddo-s-cokoladou-a-jahodou/
Pro všechny milovníky zmrzliny a sladkého studeného mlsání tu mám opravdovou delikatesu – semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré. Něco tak vláčného a dobrého už jste zaručeně dlouho neměli.
A co že je vlastně to semifreddo? Jde o velmi populární italský dezert a pokud bychom to překládali doslova, jde vlastně o polo-zmrzlinu. Narozdíl od zmrzliny je chuť semifredda ještě více heboučká a můžete si s ním pohrát, co se příchutí týče. Já pro vás mám variantu s čokoládou a jahodovým pyré.
Ingredience na semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré
Množství: cca 1 lNa základní semifreddo
250 ml smetany na šlehání (min 31% tuku)
3 vejce M
40 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
Na jahodové pyré
200 g čerstvých jahod
1 lžička cukru
+ 50 g kvalitní čokolády (min. 70%)
Postup přípravy
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na přípravě semifredda není vlastně nic extrémně složitého. Základní materii na semifreddo, kterou pak můžete dochucovat tím, co máte nejradši, si připravíte velmi jednoduše.
Abychom si ale mohli vytvořit variantu s jahodovým pyré, vezmeme to nejdříve z druhého konce a to vypracováním jahod.
Jahodové pyré
Jahody očistěte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je na pánev společně se lžičkou cukru (někdo hraje na moučkový cukr, ale mě víc chuťově baví např. třtinový) a jahody nechte povařit cca 3 minuty. Tuto směs pak namixujte v mixéru a nechte vychladnout. (Řešíte čím mixovat? Mrkněte na recenzi mého oblíbeného multifunkčního tyčáku Vital Stick nebo rovnou robota Promesso. U obojího je i spešl sleva pro mé čtenáře 😉 ).
a) Semifreddo
- Vyšlehejte žloutky společně s cukrem a vanilkovým extraktem do hladké pěny.
- Smetanu na šlehání vyšlehejte do polotuha.
- Bílky vyšlehejte do pevné konzistence.
- Pak postupně smíchejte polotuhou smetanu společně se žloutkovou pěnou a nakonec vmíchejte velmi něžně i našlehané bílky.
A to je vlastně celé semifreddo. Pokračování pod popisem varianty b)
b) Semifreddo a tepelně upravená vejce
Pokud nechcete nic riskovat a doma máte například i děti (a nedostatek záchodů pro všechny členy rodiny), můžete u semifredda zajistit vejce proti „posrání“. Neboli jak to udělat, aby byla vejce tepelně upravená a vy jste neměli hrůzu z toho, že vás v letních měsících postihne salmonela? Budete k tomu potřebovat ještě o dva žloutky navíc (tj. 3 celá vejce a dva žloutky)
- Vyšlehejte celá vejce a žloutky společně s cukrem a vanilkovým extraktem nad vodní lázní. Tj. tuto směs dejte do ohnivzdorné mísy nad lehce vroucí vodu a metličkou míchejte míchejte, až celá směs pěkně zhnoustne a zbělá. Ideální teplota takové směsi by měla být mezi 65-60°C. Míchejte ji pak až do vychladnutí.
- Smetanu na šlehání vyšlehejte do polotuha.
- Smíchejte vychlazený krém z vajec a smetanu a jsme opět u semifredda.
Ale my teď jdeme ještě dochucovat!
Polotekutou směs na semifreddo přendejte do formy vyložené potravinovou folií. Ideální forma je např. na srnčí hřbet či nějaká jiná podlouhlá. Popřípadě můžete tvořit také jednotlivé dezerty do menších misek.
Do semifredda pak pomalu přilejte vychlazené jahodové pyré a trošku ho špachtličkou promíchejte, aby se pyré dostalo do více míst a po zmražení vytvořilo pěknou mozaiku.
Nasekejte si čokoládu na kousky a posypte s ním směs popřípadě ho přidejte k jahodovému pyré a také lehce vmíchejte.
Celou tuhle krásu nechte zamrazit a za pár hodin máte hotovo. A to je celé kouzlo semifredda.
Nebojte se experimentovat s příchutěmi. Co se dá ještě například přimíchat? Skvělé je semifreddo s mákem ochuceným medem nebo třeba se zkaramelizovanými ořechy. Využít se dá také sezónní ovoce na kousky či právě v podobě pyré.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: čokoláda, cukr, jahody, smetana, vanilkový extrakt, vejce, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.