Nejlepší domácí sekaná
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/nejlepsi-domaci-sekana/
Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad.
Ingredience na domácí sekanou
Množství: 1 velká šiška400 g mletého hovězího
400 g tučnějšího vepřového – bůček např.
Špetka mletého kmínu
1 lžíce majoránky
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 rohlíky
cca 200 – 300 ml mléka
3 vejce
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Tento recept na domácí sekanou je podle mě tím nejzákladnějším, se kterým se kde setkáte. Variant, jak mleté maso upravit nebo obměnit je bezpočet a třeba se k nim také někdy dostanu. Za sebe můžu říct, že jsem nedávno chutnala u ségry Míši krůtí sekanou se sýrem a to tedy taky bylo něco. Ale o tom opravdu později. Pojďme na klasiku.
Míchání, strasti zahání
Nejlepší domácí sekaná je bezvadná v tom, že se velmi jednoduše připravuje. V míse si připrav na kostičky nakrájené rohlíky a zalij je mlékem tak, aby se pěkně nasály. Já je pak pěkně ještě prohnětu rukou, aby se rozmělnily.
Do rohlíků přidejte vajíčka a promíchejte.
Je na čase přidat maso. Dávám půl na půl hovězí maso společně a vepřové maso. Společně s ním můžete začít promíchávat také na kostičky nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř.
Za mě je nejlepší maso pěkně pečlivě promíchat rukou, protože máte přehled o tom, jak se maso krásně spojuje a promíchává s kořením a cibulkou a rohlíky.
Už je promícháno? Pak si předpřiprav celou šišku a teď k jádru pudla. Ruce si omyjte vodou a šišku budeme pěkně uhlazovat mokrými dlaněmi. Pěkně ji poplácejte a vytvarujte, aby se maso krásně spojilo do kompaktní hmoty a vytvořilo dokonalý celek. Úplně ideální tvar je takový, aby se sekaná co nejméně dotýkala dna, takže žádná placka :).
Sekanou pak dejte do pečící mísy a přidejte vodu, tak aby dosahovala cca 1 cm ode dna.
Domácí sekaná se peče přibližně 1 hodinu na 160 °C a nezapomeňte jí podlévat vodou.
Výsledek by měla být krásně opečená sekaná s troškou toho výpeku. Naprosto vynikající je s bramborovou kaší, lepenicí nebo jen tak s bramborami.
Líbí se vám recept na domácí sekanou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, hovězí, kmín, majoránka, mléko, rohlík, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
nerozumím tomu, proč je dávkování 400 g , když koupíte vaničku se sekanou 500 g , u nás je 5 řeznictví ale sekaná je všude již balená po 500 nebo 1000 g, to se má jako těch 100 g oddělit ??
Milane, hezký den,
já popravdě maso kupuji přímo z řezníka a na váhu. Ne předpřipravené ve vaničkách. Každopádně se dá pracovat i s tím, že máte masa více a třeba jen lehce navýšit rohlík. Sekaná bude i tak dobrá. Opravdu. 🙂
Kuchtim ddobre.mnam
Vyborna sekana
Zítra si jí upeču.Dám vám vědět. Děkuji za zaslání
U nás se jí říká „sekačka“ a zavděčím se jí jak dospělým, tak i ještě malým vnoučatům. Jen do ní dávám cibulku opečenou a jeětě lžíci hořčice. většinou se sní k obědu a k večeři již nezbyde.
Zkusím se ho zeptat, proč nejí nic z přírody ale nevím, dokáže-li mi to vysvětlit.
Budu zvědavá na odpověď, pokud přijde.
Také ji takhle dělám. Stará osvědčená klasika. Je opravdu dobrá a minimálně jednou do měsíce ji máme k obědu a nebo studenou k večeři s hořčicí, okurkou a chlebem.
Tak tomu se říká velká láska k sekané. Je pravda, že je to prostě velmi vděčné a jednoduché jídlo a zvládne ji snad úplně každý.
Je to zajímavé, ale Skoti (možná i ostatní Britové)nejedí nic z přírody. Věří, že je to jedovaté a kupují to v sepermarketech. Moje dcera se snaží to pomalu změnit a teď bojuje i se svými syny.Já ji v tom pomáhám. Za 14 dní za nimi letím, kluci mají podzimní prázdniny a už se těší na svíčkovou, guláš, bramboračku atd.A samozřejmě knedlíky. Dcera vaří zdravou stravu a tak se těší až přijede babička a navaří samé dobroty.
To je zvláštní přístup. Zajímalo by mě, jak to vzniklo. Třeba to někdo ze čtoucích bude tušit. Babičky jsou nenahraditelné 🙂
Takhle ji peču už 50 let! Je to stará dobrá klasika, naučila mě ji moje babička.Je výborná, všem moc chutná, nejvíc asi mému skotskému zeťákovi. Jemu ale chutná všechno z české kuchyně, nejradši má knedlíky. Dokonce jsem ho naučila jíst i houby, i když se zkraje tvářil nedůvěřivě a čekal, co to s námi udělá.Skoti věří jenom žampionům.
Tak to je paráda, že mu chutná česká klasika a že dal šanci i naší velké české manii v podobě pojídání hub. Je pravda, že ve světě se na to tváří dost zvláštně…no ale aspoň nám je nevysbírají.
Do sekané dávám na sádle malinko opečenou střední cibuli a 2 stroužky česneku-moje babička to tak dělala, pak ta sekajda krásně voní. Pájo vyzkoušej to taky, pak mi uvěříš, že ty naše babičky umělý dobře vařit. Dědovi to tak chutnalo, nám vnoučatům tak.
Zkusím zkusím. Ono už těmi 4 stroužky česneku a domácí majoránkou voní taky naprosto úžasně.
Sekaná je super a přesně tak jí dělám léta.
Díky moc. Je to prostě klasika!