Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad. 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejlepší domácí sekaná

Ingredience na domácí sekanou

Množství: 1 velká šiška

400 g mletého hovězího
400 g tučnějšího vepřového – bůček např.
Špetka mletého kmínu
1 lžíce majoránky
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 rohlíky
cca 200 – 300 ml mléka
3 vejce
Sůl
Pepř


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Tento recept na domácí sekanou je podle mě tím nejzákladnějším, se kterým se kde setkáte. Variant, jak mleté maso upravit nebo obměnit je bezpočet a třeba se k nim také někdy dostanu. Za sebe můžu říct, že jsem nedávno chutnala u ségry Míši krůtí sekanou se sýrem a to tedy taky bylo něco. Ale o tom opravdu později. Pojďme na klasiku.

Míchání, strasti zahání

Nejlepší domácí sekaná je bezvadná v tom, že se velmi jednoduše připravuje. V míse si připrav na kostičky nakrájené rohlíky a zalij je mlékem tak, aby se pěkně nasály. Já je pak pěkně ještě prohnětu rukou, aby se rozmělnily.

Do rohlíků přidejte vajíčka a promíchejte.

Je na čase přidat maso. Dávám půl na půl hovězí maso společně a vepřové maso. Společně s ním můžete začít promíchávat také na kostičky nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř.

Za mě je nejlepší maso pěkně pečlivě promíchat rukou, protože máte přehled o tom, jak se maso krásně spojuje a promíchává s kořením a cibulkou a rohlíky.

Už je promícháno? Pak si předpřiprav celou šišku a teď k jádru pudla. Ruce si omyjte vodou a šišku budeme pěkně uhlazovat mokrými dlaněmi. Pěkně ji poplácejte a vytvarujte, aby se maso krásně spojilo do kompaktní hmoty a vytvořilo dokonalý celek. Úplně ideální tvar je takový, aby se sekaná co nejméně dotýkala dna, takže žádná placka :).

Sekanou pak dejte do pečící mísy a přidejte vodu, tak aby dosahovala cca 1 cm ode dna.

Domácí sekaná se peče přibližně 1 hodinu na 160 °C a nezapomeňte jí podlévat vodou.

Výsledek by měla být krásně opečená sekaná s troškou toho výpeku. Naprosto vynikající je s bramborovou kaší, lepenicí nebo jen tak s bramborami.