Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad. 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejlepší domácí sekaná

Ingredience na domácí sekanou

Množství: 1 velká šiška

400 g mletého hovězího
400 g tučnějšího vepřového – bůček např.
Špetka mletého kmínu
1 lžíce majoránky
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 rohlíky
cca 200 – 300 ml mléka
3 vejce
Sůl
Pepř


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Tento recept na domácí sekanou je podle mě tím nejzákladnějším, se kterým se kde setkáte. Variant, jak mleté maso upravit nebo obměnit je bezpočet a třeba se k nim také někdy dostanu. Za sebe můžu říct, že jsem nedávno chutnala u ségry Míši krůtí sekanou se sýrem a to tedy taky bylo něco. Ale o tom opravdu později. Pojďme na klasiku.

Míchání, strasti zahání

Nejlepší domácí sekaná je bezvadná v tom, že se velmi jednoduše připravuje. V míse si připrav na kostičky nakrájené rohlíky a zalij je mlékem tak, aby se pěkně nasály. Já je pak pěkně ještě prohnětu rukou, aby se rozmělnily.

Do rohlíků přidejte vajíčka a promíchejte.

Je na čase přidat maso. Dávám půl na půl hovězí maso společně a vepřové maso. Společně s ním můžete začít promíchávat také na kostičky nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř.

Za mě je nejlepší maso pěkně pečlivě promíchat rukou, protože máte přehled o tom, jak se maso krásně spojuje a promíchává s kořením a cibulkou a rohlíky.

Už je promícháno? Pak si předpřiprav celou šišku a teď k jádru pudla. Ruce si omyjte vodou a šišku budeme pěkně uhlazovat mokrými dlaněmi. Pěkně ji poplácejte a vytvarujte, aby se maso krásně spojilo do kompaktní hmoty a vytvořilo dokonalý celek. Úplně ideální tvar je takový, aby se sekaná co nejméně dotýkala dna, takže žádná placka :).

Sekanou pak dejte do pečící mísy a přidejte vodu, tak aby dosahovala cca 1 cm ode dna.

Domácí sekaná se peče přibližně 1 hodinu na 160 °C a nezapomeňte jí podlévat vodou.

Výsledek by měla být krásně opečená sekaná s troškou toho výpeku. Naprosto vynikající je s bramborovou kaší, lepenicí nebo jen tak s bramborami.