Květákový mozeček
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/kvetakovy-mozecek/
Květákový mozeček není úplně sexy jídlo na první dobrou. Co si budeme nalhávat. Ale když mu dáte šanci a zakousnete se do ještě trochu křupajícího květáku promíchaného s vejcem a přikousnete třeba čerstvou bramboru, tak si vás tento pokrm omotá kolem mozečku.
Variant, jak květák jako mozeček připravit je nepřeberná škála – někdo přidává uzeninu, sýr, tofu, anglickou slaninu nebo prostě co doma najde, ale já mám ráda jednoduchou klasiku bez masa a jiných pimprlátek.
Ingredience na květákový mozeček
Množství: 4 porce1 kg květáku
6 vajec
1 cibule
200 ml smetany na vaření
Špetka soli
Špetka pepře
2 lžíce másla (50 g)
Brambory ku přiložení (cca 1 kg)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jdeme květákovat
Pokud byste na pánev vhodili ještě neuvařený květák, pravděpodobně byste neplesali nadšením z konečného výsledku. Pravda je totiž taková, že květák je potřeba rozdělat na menší růžičky, propláchnout a nechat změknout.
Je tedy potřeba ho uvařit buď v horké osolené vodě a to do změknutí (dle libosti), nebo (a to je trošku šetrnější varianta k živinám v květákovi) ho nechat změknout v páře. Je to zdlouhavější, zašpiníte tím pařící sítko (bože jak já to nemám ráda ho čistit) a ještě se to špatně vyndavá a spousta toho v sítku zbude.
Květák nechte vařit či pařit do požadované křupavosti či úplné měkkosti. Jak poznáte, že je květák podle vašeho gusta? No prostě jednoduše vytáhnete jednu růžičku a ochutnáte. 🙂
Mícháme
Teď už to půjde raz, dva šup a sem.
Do hrnku si rozklepněte vajíčka, posolte je, popepřete a promíchejte pěkně se smetanou. Je smetana zbytečnost? Podle mě rozhodně ne. Vajíčka jsou pak vláčnější – což se mi osvědčilo i při přípravě míchaných vajíček.
Na pánev dejte rozpustit máslo a přidejte k ní na kostky nakrájenou cibuli. Nechte na mírném ohni zesklovatět. Cibulku máme a jdeme míchat.
Do pánve přidejte předvařený květák a vlijte vejce. Dobře promíchejte a nechte vařit cca 1 minutu – vajíčka chceme mít vláčná a křehká, takže žádné desetiminutové šílenosti na plném plameni. To by vajíčka dostala pěkně na zadek. Květákový mozeček úplně ideálně přendejte do jiné nádoby, aby se vajíčka dál nevařila a hned servírujte.
Mozeček servírujte s dobrými bramborami nebo jen tak s chlebem.
Dobrou chuť
Pája
Chcete vyzkoušet podobné vegetariánské recepty? Mrkněte do sekce vegetariáni.
Líbí se vám recept na květákový mozeček? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, květák, smetana, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Líbí se mi recept, je vtipný, i jsem se zasmála a vyzkouším to s tou smetanou
To je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, jen jsem ještě nezkoušela se smetanou, dobrý nápad.
Ahoj Jarko,
ona ta smetana obecně s vejci moc sluší. Pokud si jen děláš míchaná vajíčka a máš trošku smetany, tak vřele doporučuji přidat. Je to pak opět naprosto o něčem jiném. Stejně tak i v mozečku 🙂