Trhané vepřové maso nebo také pulled pork je pro mě jednou z nejdokonalejších variant přípravy masa. Jednoduše ochucené křehoučké maso v křupavé žemličce s nějakým dobrým salátem dostane každého. 

Vyzkoušíte jednou a určitě budete pokračovat v trhání masa dál.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Trhané vepřové maso neboli pulled pork

Ingredience na trhané vepřové maso

Množství: 4 obří porce

1 kg krkovice nebo ramínka

1 rovná lžíce pepře
2 rovné lžíce uzené papriky
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
2 rovné lžíce třtinového cukru

(cca 200 ml vody)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 190 minut

Je to o mase

Pokud budete více pátrat po trhaném vepřovém neboli pulled porkovi zjistíte, že většina receptů pracuje především s vepřovým ramínkem. Pokud máte dobré maso, tak je to taky super volba a masíčko bude také vláčné a lahodné. Já mám nicméně lepší zkušenost s vepřovou krkovicí, která mě zatím nikdy nezklamala a rozpadala se dokonale. Kromě toho je šťavnatá sama o sobě, takže čekejte naprostou atomovku v puse.

Masová příprava

Z masa okrájejte nepěkně vyhlížející kusy tuku, pokud jsou a celé ho obalte ve směsi koření. Pěkně si s masem pohrajte a koření vetřete do každého pórečku. Pokud máte čas, nechte maso ještě třeba přes noc odležet. Samozřejmě pak bude lepší a tak vůbec, ale ta trpělivost…

Jak na pečení

Pak už jen pečme. Můžeme k tomu přistoupit vlastně dvojako.

Úplný ideál je zvolit metodu velmi pomalého pečení na 90°C po dobu 6, 8 nebo klidně i 12 hodin. Pak se na vás maso bude z pekáčku smát asi nejvíc. Stačí jen trochu podlít vodou (pro jistotu) a občas na něj hodit očko. Výsledek se dostaví sám. Na poslední půl hodiny pak zvyšte teplotu na 200°C a maso dodělejte odklopené, aby pěkně zezlátlo.

Pokud ale nechcete ztrácet čas, pečte maso na 170°C po dobu přibližně 3 hodin. Výsledek taky bude hodně parádní. Při rychlejším pečení můžete použít i remosku, která odvede naprosto parádní službu (je zde ale potřeba maso otáčet).

Maso pečte uzavřené v remosce nebo v uzavřeném pekáčku. Pokud nemáte uzavíratelný pekáček, klidně maso zabalte do alobalu a pečte.

Výsledek na jedničku s hvězdičkou znamená, že maso po upečení se bude nádherně rozpadat jen pomocí šťouchnutí vidliček. Pěkně ho potrhejte po vláknech a nechte ho se ještě porochnit ve výpeku.

Je čas jíst 🙂

Nejlepší je trhané maso v nějaké dobré křupavé bagetě například se salátem coleslaw nebo s nějakou jinou zeleninou.

Dobrou chuť

PS. Trhané maso se také často servíruje v bbq omáčce, což je ale zase jiná pohádka, které se budeme třeba věnovat příště.