Trhané vepřové maso neboli pulled pork
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/veprove-trhane-maso/
Trhané vepřové maso nebo také pulled pork je pro mě jednou z nejdokonalejších variant přípravy masa. Jednoduše ochucené křehoučké maso v křupavé žemličce s nějakým dobrým salátem dostane každého.
Vyzkoušíte jednou a určitě budete pokračovat v trhání masa dál.
Ingredience na trhané vepřové maso
Množství: 4 obří porce1 kg krkovice nebo ramínka
1 rovná lžíce pepře
2 rovné lžíce uzené papriky
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
2 rovné lžíce třtinového cukru
(cca 200 ml vody)
Postup přípravy
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 190 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je to o mase
Pokud budete více pátrat po trhaném vepřovém neboli pulled porkovi zjistíte, že většina receptů pracuje především s vepřovým ramínkem. Pokud máte dobré maso, tak je to taky super volba a masíčko bude také vláčné a lahodné. Já mám nicméně lepší zkušenost s vepřovou krkovicí, která mě zatím nikdy nezklamala a rozpadala se dokonale. Kromě toho je šťavnatá sama o sobě, takže čekejte naprostou atomovku v puse.
Masová příprava
Z masa okrájejte nepěkně vyhlížející kusy tuku, pokud jsou a celé ho obalte ve směsi koření. Pěkně si s masem pohrajte a koření vetřete do každého pórečku. Pokud máte čas, nechte maso ještě třeba přes noc odležet. Samozřejmě pak bude lepší a tak vůbec, ale ta trpělivost…
Jak na pečení
Pak už jen pečme. Můžeme k tomu přistoupit vlastně dvojako.
Úplný ideál je zvolit metodu velmi pomalého pečení na 90°C po dobu 6, 8 nebo klidně i 12 hodin. Pak se na vás maso bude z pekáčku smát asi nejvíc. Stačí jen trochu podlít vodou (pro jistotu) a občas na něj hodit očko. Výsledek se dostaví sám. Na poslední půl hodiny pak zvyšte teplotu na 200°C a maso dodělejte odklopené, aby pěkně zezlátlo.
Pokud ale nechcete ztrácet čas, pečte maso na 170°C po dobu přibližně 3 hodin. Výsledek taky bude hodně parádní. Při rychlejším pečení můžete použít i remosku, která odvede naprosto parádní službu (je zde ale potřeba maso otáčet).
Maso pečte uzavřené v remosce nebo v uzavřeném pekáčku. Pokud nemáte uzavíratelný pekáček, klidně maso zabalte do alobalu a pečte.
Výsledek na jedničku s hvězdičkou znamená, že maso po upečení se bude nádherně rozpadat jen pomocí šťouchnutí vidliček. Pěkně ho potrhejte po vláknech a nechte ho se ještě porochnit ve výpeku.
Je čas jíst 🙂
Nejlepší je trhané maso v nějaké dobré křupavé bagetě například se salátem coleslaw nebo s nějakou jinou zeleninou.
Dobrou chuť
PS. Trhané maso se také často servíruje v bbq omáčce, což je ale zase jiná pohádka, které se budeme třeba věnovat příště.
Líbí se vám recept na trhané vepřové maso? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: kmín, krkovice, pepř, ramínko, sůl, třtinový cukr, uzená paprika, vepřové
Omlouvám se, díky, jsou v receptuře rozdíly. Děkuji velmi a přeji pěkné dny. MiLonga
To se vůbec neomlouvej. Na rilette se taky chystám. Snad brzy dám na web 😉
Chválím….chválím,opravdu prima recepty a moc chutné.Jen tak dál,Díky Stanislava
Stanislavo moc děkuji. To mě moc těší. Co bys ráda za další recepty?
moc děkuji za připomenutí receptu. Znám ho,občas i dělám a fakt je to mnamka. Maso peču zabalené v alobalu a naložené ho mám přes noc.Dělám jen z krkovičky a mohu jen doporučit. Kdo zkusí,tak mu přeji dobrou chut
Ráda připomínám dobré věci. Já to zkoušela dělat i právě z kýty, ale přijde mi, že je to taková loterie. Kdežto krkovička je krásně šťavnatá a rozpadá se daleko líp.
Ahoja, to je trochu jiné rilletes? /rijet/
AHoj Mileno, já myslím, že to úplně ve stylu rilettes není. Rilette se vaří a maso je na kostky a stav ideál je, když je úplně rozpadlé. I chuť je jiná. Tady je maso pomalinku pečené vcelku a ta finální konzistence je sice křehká a rozpadající se, ale ne až tak jako co chceme u rilette.