V jednoduchosti je krása a pokud budu hodnotit sýrovou roládu, tak je to doslova a do písmene jídelní krasavice a parádnice. Naposledy, když jsem sýrovou roládu připravovala, tak jsme ji snědli ve dvou téměř na posezení, jak byla dobrá. Dejte si pozor. Ona se totiž tváří hodně nenápadně, ale pak se zakousnete a řeknete si, tak si dám ještě plátek, pak další plátek, a další…no a má to ještě smysl tam nechávat těch posledních pár centimetrů? Peklo.

Jelikož je roláda sama o sobě opravdu pěkně barevně zabalený skvost, hodí se na oslavy, pro hosty, ale můžete si s ní udělat radost i jen tak pro rozveselení dne.

Jdeme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchá sýrová roláda paní Čuby

Ingredience na sýrovou roládu

Množství: 25 plátků

20 plátků goudy

Na výplň

4 tavené sýry
1 pomazánkové máslo
½ červené papriky
1 menší cibule nebo nejlíp šalotka
Hrst pažitky nebo něco jinak zeleného – paprika, rukola, polníček
150 g šunky
Lžička čerstvého pepře
Sůl dle chuti


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 25 minut

Náplň rolády

V misce si smíchejte tavené sýry, pomazánkové máslo a přidejte k tomu nadrobno nasekanou červenou papriku, šalotku nebo pažitku (popřípadě něco jinak pěkně zeleného, co máte rádi), trošku pepře a podle chuti dosolte, pokud je to potřeba. Náplň máme hotovou.

Určitě by se sem hodila třeba i žlutá paprika nebo nějaká jiná vesele vypadající zelenina – udělá to pak na průřezu krásný vzorek.

Sýrová placka

Rozehřejte si troubu na 150°C. Na plochý pekáček dejte pečící papír a poskládejte plátky goudy tak, aby se částečně překrývaly. Nechce pár minut roztopit v troubě – je lepší to kontrolovat a když se začne sýr táhnout a rozpouštět, tak ho vyndejte. Může to být otázka pár minut.

Nechte goudu 2-3 minuty vychladnout a ještě ho rozválejte válečkem, aby se plátky skutečně spojily. Je potřeba sýr nechat opravdu aspoň chvilku vychladnout, jinak se vám na váleček bude lepit a nebudete z toho šťastní…má zkušenost.

Sýr máme, náplň máme…jdeme plnit a rolovat.

Plníme a rolujeme

Rozetřete náplň po celé délce a šířce sýra. Na směs ještě poklaďte rovnoměrně plátky šunky. Vezměte za kraj pečícího papíru (ten vám pomůže s rolováním) a pěkně napevno srolujte roládu. Přendejte ji do potravinové folie a nechte ještě odležet v lednici. Je to žůžo bájo krása a lahoda.

Čubinka

PS. Je libo nějakou další svačinku?