Parmezánové rizoto
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/bezlepkova-jidla/parmezanove-rizoto/
Na parmezánové rizoto je sice přeborník můj kamarád Štěpán, ale i já mám svou modifikaci a dokonce jej dělám (jako správné čuně) bez pravé italské rýže, což je tedy na facku, ale komu se to nelíbí… Vždycky se rizoto snědlo do posledního zrnka i přes tento drobný hendikep a nepřítomnost Carnoli nebo Arborio.
Ingredience na parmezánové rizoto
Množství: 4 porce300 g rýže (já mám ráda kulatozrnnou)
2 kuřecí prsa (cca 200 g)
50 g parmezánu
150 ml bílého vína
cca 1 l (radši víc než míň) kuřecího či jiného vývaru
1 menší cibule (50 g)
50 g lžíce másla
sůl dle chuti
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na rizotu je krásné především to, že je jeho příprava super jednoduchá a vlastně rychlá a s dostatečným množstvím rýže s ním taky nasytíte davy hladových.
Toto parmezánové rizoto je krom toho velmi specifické svou chutí právě po sýru, šmrncem vína a přítomností kuřete.
Jdeme na základ
Jak jsem psala už v úvodu, jsem velkou milovnicí kulatozrnné rýže. Já vím, carnoli nebo arborio… Jenže to také není vždy po ruce a mně popravdě kulatozrnka vůbec neuráží. Ba naopak.
Ale teď tedy k rizotu.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na lžíci másla ji smažíme ve větší pánvi, kde budeme dělat i zbytek rizota.
K cibuli přidáme na kostky pokrájené, osolené kuřecí maso a zprudka opečeme. Pokud masu neholdujete, není v tomto rizotu vůbec nutností.
Mícháme, mícháme
Ke kuřeci a cibuli přidáme rýži, kterou neproplachujeme vodou. Necháme lehce opražit přibližně 1–2 minuty a přidáme bílé víno, které necháme probublat.
Pak už je čas na vývar. Horkým vývarem zalijeme směs tak, aby byla lehce nad rýží a občas promícháme.
Rizoto je celé o tom, že se mu člověk musí věnovat. Takže takhle pomalu mícháme a přilíváme a asi po deseti minutách tam dáme první půl parmezánu. A mícháme dál.
Ke konci vaření (cca 20 minut) přidáme ještě plátek másla a zbytek parmezánu.
Rizoto by mělo být krásně krémové, protože rýže ještě natáhne vodu, takže se nebojte, pokud to bude tekutější.
Ideální je pak po dovaření ještě pět minut počkat, aby se to usadilo a nasálo ještě trochu vývaru.
Pak už jen buon appetito bambini. Vostra signora Pája!
Líbí se vám recept na parmezánové rizoto? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Znám, znám. Dělám stejně. Napřed víno pak dolívám vývar.
Moc dobré. Zatím vždy úspěch. Jediné negativum je to,
že u toho musím celou dobu stát, jinak se to „zhatí“.
Přísady vyzkoušené: drůbeží maso z vývaru, krůtí žaludky vařené,
chřest vařený, krevety vařené/grilované a samozřejmě parmazán.
Vždy super. A zdravím všechny – jsem tu poprvé a dnes mám
dělat k obědu rýži, tak jsem se podívala na inspiraci. Krásný den všem !
Rizoto mám moc ráda a je pravda, že u toho sice člověk musí stát a kontrolovat, aby se nepřipálilo a aby pěkně krémovatělo, ale ta odměna za to stojí.