Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryby/ryba-ve-smetanove-omacce/
Máte chuť na něžnou chutnou rybku? Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem je přesně to, co potřebujete.
Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem je vlastně takovou variací na rybu po florentinsku, který se ještě zapéká. My zvolíme metodu rychlejší přípravy, která je také naprosto výtečná.
Pinterest 
Ingredience na rybu ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem
Množství: 4 porceNa rybu
600 g tresky, halibuta nebo pstruha
1/2 citronu (50 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (20 g)
Na omáčku
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
100 g čerstvého špenátu
200 g cherry rajčátek
100 ml smetany na šlehání (alespoň 33%)
1 stroužek česneku
1 malá špetka soli (3 g)
K doplnění
4 plátky kváskového chleba (4 x 100 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme rybu
Ono je vlastně spíš na vás, jakou rybu zvolíte. Ke smetanové omáčce se totiž skvěle hodí jak treska, halibut, tak ale i pstruh nebo třeba i losos či pstruh lososovitý. Určitě ale vždy spíš sáhněte po kvalitě a rybu kupujte pěkně čerstvou.
Rybu osušíme papírovou utěrkou a jemně ze všech stran osolíme. Poté ji osmažíme na trošce másla na pánvi. Ještě si ale připravíme zeleninu, ať nám to všechny pěkně odsýpá.
Chystáme zeleninu
Rajčata očistíme a rozkrájíme na klínky nebo pokud používáme cherry rajčátka, tak je rozpůlíme. K ruce si připravíme také oloupaný a na drobno nasekaný česnek a propláchnutý špenát (nebo baby špenát). Jarní cibulku také opláchneme a nakrájíme na plátky. Ještě budeme potřebovat smetanu na šlehání a můžeme vařit.
Smažíme rybu
Ideální je na přípravu rybí filet, který nejprve smažíme jen pár minut na trošce oleje. Není s tím není s ním víc práce. Pokud byste pracovali s rybkou celou, smažte ji spíše pozvolna a klidně ji pak nechce ještě na 5–10 minut na 180 °C dodělat v troubě.
My budeme pracovat s filetem, který nejdřív osmažíme ze strany s kůží – ta se nám krásně zatáhne, chytne barvu a ryba se také bude daleko lépe otáčet.
Já jsem na recept používala tresku, které stačilo 3–4 minuty z každé strany.
Rybu poté vyndáme z výpeku a do něj přidáme ještě trošku olivového oleje.
Chystáme omáčku
Do pánve přidáme jarní cibulku a budeme ji přibližně 2–3 minuty restovat. Poté k ní přidáme také rajčata a opět je necháme pár minut povolit. A teď už jen smetanu, kterou necháme přivést k varu. Lehce osolíme, přidáme česnek a nakonec ještě necháme zavadnout špenát.
Do omáčky přidáme opečenou rybu a můžeme podávat.
Naprosto vynikající je ryba ve smetanové omáčce s opečeným chlebem, ale výborně si na ní pochutnáte take s bramborem nebo třeba rýží.
Ať vám chutná!
Pája
PS. Další rybí recepty najdete v kategorii Rybolov.
Líbí se vám recept na rybu ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cherry rajčata, chleba, citron, halibut, máslo, olivový olej, pstruh, rajčata, ryba, smetana na šlehání, špenát, sůl, treska




















