Trhanec – dezert jak z obláčku
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/trhanec/
Trhanec dokáže být naprosto strhujícím gastronomických zážitkem. Lehce zkaramelizovaný, nadýchaný a křehký vám dokáže zlepšit start každého dne. Nebo si jej dopřejte třeba jako příjemný dezert po obědě.
Dřív mi přišla vlastně jako taková zhýralost potrhat tak lahodnou a křehkou palačinku. Jenže víte co? Trhanec díky tomu (tedy především díky cukru) získá na své kráse a je prostě báječný.


Ingredience na trhanec
Množství: 4 porceNa těsto na trhanec
5 vajec M (250 g)
250 ml polotučného mléka
130 g hladké mouky
1 pytlík vanilkového cukru (8 g)
1 g sůl
30 g rozinek (cca 2 lžíce)
1 lžíce másla na smažení (20 g)
1 lžíce slunečnicového oleje (20 g)
Na doladění
20 g cukr moučkový (1 x lžíce = 20 g)
250 g ovoce
Postup přípravy
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na trhanec
Začneme tím, že si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky promícháme s mlékem, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme hladkou mouku. Vznikne hutnější těsto.
Z bílků vyšleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do připraveného těsta. Nakonec přidáme část rozinek.
Smažíme trhanec
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a oleje (kombinací zabráníme přepalování másla) a vlijeme asi 0,5 cm vysokou vrstvu těsta — z celého množství připravíme přibližně čtyři palačinky. Smažíme na mírném plameni dozlatova. Jakmile je spodní strana hotová, palačinku otočíme a rovnou ji pocukrujeme. Poté ji na pánvi natrháme na menší kousky a necháme cukr zkaramelizovat. Trhanec pěkně promícháme, aby se cukr obalil ze všech stran.
Servírování
Hotový trhanec podáváme s čerstvým ovocem, nebo si připravíme rychlý ovocný rozvar — stačí ovoce krátce prohřát na pánvi s troškou másla. Pokud není ovoce dostatečně sladké, můžeme ho lehce přisladit.
TIP: Pokud máte čas, naložte rozinky alespoň hodinu předem do rumu. Trhanec tak získá ještě výraznější a lahodnější chuť.
Přeji vám příjemné trhancové mlsání!
Pája
PS. Pokud vás honí mlsná a hledáte další inspiraci na sladké dobroty, podívejte se do kategorie Sladká huba.
Líbí se vám recept na trhanec? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, Hladká mouka, máslo, mléko, moučkový cukr, rozinky, sůl, vanilkový cukr, vejce