Vždycky si říkám, jaká je to vzácnost a pomíjivá chvilka. Ano, mluvím o sezoně chřestu. Je tak lahodný a k dokonalosti mu stačí málo. Připravila jsem pro vás super snadný a velmi vděčný recept na chřest à la caprese.

Chřest à la caprese si připravíte doslova z pár ingrediencí a výsledek je tak lahodný! Až by jeden nevěřil, že to může být pravda.

Jelikož je chřest moje velká srdcovka, mrkněte ještě na další recepty s ním.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Chřest à la caprese

Ingredience na chřest à la caprese

Množství: 4 porce

500 g zeleného chřestu
200 g cherry rajčat
1 mozzarella (125 g)
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)

Na zálivku

1 lžíce olivového oleje (20 ml)
2 lžíce balzamikového octa (10 ml)
1 stroužek česneku (5 g)


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Mnoho lidí si svou cestičku k chřestové lásce musí nejdřív prošlapat. Je pravda, že jeho chuť je velmi specifická, nicméně když se správně připraví a zachová si svou křupavost a křehkost, je to naprostá dokonalost. Já osobně mám mnohem radši chřest zelený – svou chutí je mi bližší než jeho bledý kolega.

Pokud bych měla zmínit i něco o jeho zdravotních benefitech, myslím, že nejdůležitější je vědět, že působí jako diuretikum (tedy napomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla) a podobně jako celá řada dalších zelených druhů zeleniny má pozitivní vliv na cévy a hladinu cholesterolu.

Recept je tak rychlý, že rovnou nastavíme troubu na 200 °C.

Připravujeme chřest

Na zeleném chřestu je mi sympatické, že ho není potřeba škrábat – stačí jen odlomit ztvrdlé konce stonků. Je to vlastně velmi jednoduchá práce. Chřest opláchneme a dobře osušíme. Poté ho rozložíme do zapékací misky a lehce osolíme.

K chřestu přidáme na čtvrtiny nakrájená cherry rajčátka a vše zasypeme natrhanou mozzarellou. Přidáme i čerstvou bazalku a zakapeme olivovým olejem.

Chřest pečeme 15–20 minut.

Zálivka

V misce smícháme olivový olej s balzamikovým octem a přidáme prolisovaný stroužek česneku. Výborně se k tomu hodí i čerstvě namletý pepř. Měla by vzniknout emulze, kterou po upečení chřest zakapeme.

Servírujeme

Chřest à la caprese podáváme s dobrým pečivem, nebo ho můžeme přiložit jako velmi chutnou přílohu. Pochutnejte si alespoň stejně jako já. 🙂

Pája