Vždycky si říkám, jaká je to vzácnost a pomíjivá chvilka. Ano, mluvím o sezoně chřestu. Je tak lahodný a k dokonalosti mu stačí málo. Připravila jsem pro vás super snadný a velmi vděčný recept na chřest à la caprese.

Chřest à la caprese si připravíte doslova z pár ingrediencí a výsledek je tak lahodný! Až by jeden nevěřil, že to může být pravda.

Jelikož je chřest moje velká srdcovka, mrkněte ještě na další recepty s ním.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Chřest à la caprese

Ingredience na chřest à la caprese

Množství: 4 porce

500 g zeleného chřestu
200 g cherry rajčat
1 mozzarella (125 g)
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)

Na zálivku

1 lžíce olivového oleje (20 ml)
2 lžíce balzamikového octa (10 ml)
1 stroužek česneku (5 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Mnoho lidí si svou cestičku k chřestové lásce musí nejdřív prošlapat. Je pravda, že jeho chuť je velmi specifická, nicméně když se správně připraví a zachová si svou křupavost a křehkost, je to naprostá dokonalost. Já osobně mám mnohem radši chřest zelený – svou chutí je mi bližší než jeho bledý kolega.

Pokud bych měla zmínit i něco o jeho zdravotních benefitech, myslím, že nejdůležitější je vědět, že působí jako diuretikum (tedy napomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla) a podobně jako celá řada dalších zelených druhů zeleniny má pozitivní vliv na cévy a hladinu cholesterolu.

Recept je tak rychlý, že rovnou nastavíme troubu na 200 °C.

Připravujeme chřest

Na zeleném chřestu je mi sympatické, že ho není potřeba škrábat – stačí jen odlomit ztvrdlé konce stonků. Je to vlastně velmi jednoduchá práce. Chřest opláchneme a dobře osušíme. Poté ho rozložíme do zapékací misky a lehce osolíme.

K chřestu přidáme na čtvrtiny nakrájená cherry rajčátka a vše zasypeme natrhanou mozzarellou. Přidáme i čerstvou bazalku a zakapeme olivovým olejem.

Chřest pečeme 15–20 minut.

Zálivka

V misce smícháme olivový olej s balzamikovým octem a přidáme prolisovaný stroužek česneku. Výborně se k tomu hodí i čerstvě namletý pepř. Měla by vzniknout emulze, kterou po upečení chřest zakapeme.

Servírujeme

Chřest à la caprese podáváme s dobrým pečivem, nebo ho můžeme přiložit jako velmi chutnou přílohu. Pochutnejte si alespoň stejně jako já. 🙂

Pája