Trdelník – můžete ho milovat, nebo ho nenávidět. Nic už asi nezměníme na tom, že se nám pěkně zabydlel v českých končinách a dosahuje enormního úspěchu…a taky nehorázných cen.

Dlouho jsem se mu vyhýbala, protože mi to nepřišlo jako něco tradičního a opravdu echt klasického. Jenže krutým a nemilosrdným faktem je, že trdelník je prostě dobrý. Jen je potřeba ho nechat dobře vykynout, šetrně opéct a poté jíst pěkně čerstvý. Nic naplat, už i já jsem podlehla a to hlavně kvůli dětem. Pojďte si ho se mnou připravit i doma.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí trdelník

Ingredience na trdelník

Množství: 8 trdelníků

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
3 lžíce moučkového cukru (60 g)
1 malá špetka soli (3 g)
80 g změklého másla
2 žloutky M
250 ml polotučného mléka
1 balíček čerstvého droždí (42 g)

Na posypku:
40 g rozpuštěného másla
40 g skořicového cukru

Čím dále sypat či mazat?
vanilkový cukr
kakao
jemně mleté oříšky
domácí marmeláda
nutella
ořechová másla


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Alfou a omegou trdelníku je dobře připravené těsto, které by mělo být pěkně nakynuté a pevné. Takže jak na něj?

Zakládáme kvásek

Začneme tím, že si připravíme kvásek. Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte ho do misky, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Droždí sušené prostě jen vsypte. Promíchejte a nechte 10–15 minut pracovat, takzvaně vzejít. Mělo by krásně kypět.

Zaděláváme těsto

Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, dva žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké) a připravený kvásek. Postupně přiléváme mléko a vše zpracujeme do hladkého těsta. Chvíli to asi bude vypadat jako lepkavá katastrofa, ale věřte mi, těsto se nakonec poddá!

Hněteme ho buď rukama nebo robotem, dokud nebude krásně pružné a hladké. Dejte mu klidně 10 minut. Jakmile těsto přestává ulpívat na stěnách mísy, máme hotovo.

Stěrkou ho setřeme ze stěn a vytvarujeme do kuličky. Zakryjeme ho utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, což může trvat kratší, ale i delší dobu – záleží na teplotě, rosném bodě a podobě. Každopádně doporučuji v průběhu kynutí nahlédnout a podívat se, jak se těstu daří.

Formy na trdelník aneb zvládne to i dítě

Připravíme si speciální formy na trdelník. Dají se poměrně jednoduše koupit v obchodech s kuchyňským vybavením. Co ale, když zrovna nejste ve formě? Poradíte si i jinak.

Vezměte pár zavařovacích sklenic nebo plechovek (například od fazolí), obalte je alobalem a lehce potřete máslem.


Varianta pro děti: Naprosto báječný způsob jak trdelníky připravit je opéct je na klacíku přímo nad ohněm. Co k tomu budete potřebovat? Pro každé dítko jeden tlustší klacek (pokud možno trošku očištěný). Dítka si tak mohou svůj trdelník omotat samy, ošmrdlat máslem, vyválet v cukru a opéci na ohníčku samy. To jsou pak zážitky!


Ještě než se pustíme do válení a tvarování, tak si připravíme rozpuštěné máslo a mašlovačku. A připravíme si také posyp – na talířek vysypeme skořicový cukr či jiné sypadlo dle vašeho uvážení.

Troubu si nastavíme na horní a dolní ohřev na 180°C.

Válíme a tvarujeme

Vykynuté těsto rozdělíme na několik menších kousků. Každý rozválíme na dlouhý váleček o průměru asi 1 cm. Váleček postupně namotáváme na připravené formy a konce pěkně přitiskneme, aby se nerozmotávaly. Je to trošku piplačka, ale po prvním nezdaru, a po prvním zdaru dostanete grif do ruky a půjde to.

Každý trdelník potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve směsi cukru a skořice. Nebojte se trdelník ve skořici lehce přitlačit – pruhy těsta se příjemně spojí a budou tak i lépe držet.

Pečeme

Trdelníky postavíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé. Plech v průběhu alespoň jednou otočte, aby se trdelníky pekly rovnoměrně.

Skvěle se také dají opéct na grilu při nižší teplotě.

Jakmile jsou trdelníky hotové, sundáme je opatrně z forem a necháme je trošku vychladnout,… ale ne zase moc. 🙂 Baštit je můžete buď takto jen s posypem, nebo třeba i naplněné nějakým mazáním (nutellou, oříškovými másly, marmeládou, zmrzlinou atd.).

Ať Vám chutnají a užijete si je,
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v kategorii Sladká huba.