Přemýšlíte, jak co nejlépe naložit s dýní? Sladký a voňavý dýňový chlebíček, který krásně voní perníkovým kořením, je skvělou sladkou tečkou za hlavním jídlem, nebo báječnou svačinkou.

Dýně hokkaido svou příjemně sladkou chutí a šťavnatostí zafunguje podobně, možná ještě lépe, než když do dezertu přidáme například cuketu. Vůbec se toho nebojte, protože dýňový chlebíček bude lahůdka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Sladký a voňavý dýňový chlebíček

Ingredience na dýňový chlebíček

Množství: 12 porcí

200 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku (6 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 vejce M
300 g dýňového pyré (z dýně hokkaido)
1 lžička perníkového koření (5 g)
100 g rozpuštěného másla
80 g medu nebo jiného sladidla
100 g sušeného ovoce – mango, švestky, meruňky, brusinky, rozinky
100 ml polotučného mléka


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 90 minut

Na dýňový chlebíček budeme potřebovat dýňové pyré. Za mě je nejvhodnější používat dýni hokkaido, která má jemnou chuť, která se skvěle hodí jak do sladkého, tak i na slané vaření. Pokud byste ale měli třeba dýni máslovou či jinou, klidně využijte i tu. Chlebíčku dodá potřebnou šťavnatost.

Připravujeme dýňové pyré

Nebojte, nejde o nic složitého a určitě doporučuji si připravit dýni celou. Část použijeme do chlebíčku, další pak můžete zpracovat například do dýňového pyré k jídlu nebo třeba do polévky. Dýni hokkaido opláchneme, osušíme a opatrně rozřízneme tak, abychom mohli lžící pohodlně dlabat vnitřek. Já si vždy beru půlku a dlabu. Dýni není třeba loupat, protože i slupka se dá krásně zpracovat a změkne.

Dýni nakrájíme na menší kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme vařit přibližně 10 minut, dokud nebude dýně měkká.

Těsto na chlebíček

Zatím co se nám dýně vaří, můžeme připravit těsto na chlebíček. Do mísy dáme všechny sypké ingredience – prosátou hladkou mouku, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření.

Máslo necháme rozpustit ná pár sekund v mikrovlnce, popřípadě jej můžeme nastrouhat, aby nám rychleji povolilo. Mléko si ohřejeme, aby bylo vlažné. Mléko a máslo společně promícháme a přidáme také vejce a med. Metličkou vymícháme v kompaktní směs a přidáme k sypkému základu.

Vypracované těsto bude takové polotekuté.

Sušené ovoce můžeme nožem nasekat na menší kousky – zde záleží, jaké sušené ovoce zvolíte. Určitě doporučuji zkombinovat alespoň dva druhy. Dodají chlebíčku skvělou chuť.

A teď dýňové pyré. Dýně se nám uvařila, tak ji slijeme a odpovídající část (cca 300 g) si dáme buď do míxéru a rozmixujeme, nebo poctivě rozmačkáme mačkátkem na brambory. Chceme hladké pyré.

Opatrně ho přidáme do těsta, ale až ve chvíli, kdy bude minimálně vlažné. Jinak by nadělalo paseku.

Pečeme chlebíček

Troubu si nastavíme na 180°C (horní i dolní ohřev) a k ruce si připravíme formu na chlebíček (cca 2 l formu, či 28 x 15 cm). Formu buď vymažeme tukem (olej či máslo) nebo vyložíme pečicím papírem.

Těsto přendáme do formy, povrch rozetřeme do krajů a dáme péct do trouby přibližně na 50 minut. Chlebíček může na povrchu praskat. Hotový je ve chvíli, kdy už se těsto nelepí na špejli, kterou zapíchneme doprostřed těsta a až pěkně na dno.

Dýňový chlebíček necháme chvilku oddechnout (5 minut), pak jej opatrně vyklopíme z formy a necháme pozvolna vychladnout. Je to dobrota.

Vaše Pája

PS. Pro milovníky oříšků – pokud milujete oříšky, vůbec se nebojte těsto před vložením do trouby posypat nasekanými oříšky. Dodají dýňovému chlebíčku báječnou křupavost.