Dršťková polévka z hlívy ústřičné je báječnou bezmasou alternativou, pokud zrovna nemáte po ruce skutečné dršťky. Její příprava je hračka.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné je součástí naší skvělé Velké polévkové bichle, kde podobných receptů najdete ještě 179. 🙂 Jelikož z kuchařky příliš mnoho receptů nepouštíme, berte to jako velkou událost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

Množství: 4 porce

400 g hlívy ústřičné
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce sádla (50 g)
1 lžíce červené papriky (20 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 špetka drceného kmínu (1 g)
1 špetka černého pepře (1 g)
1 špetka soli (3 g)
1,2 l vody
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Já sama za sebe naprosto miluji dršťkovou polévku a rozhodně se nebojím ji jíst k snídani, obědu, svačině nebo třeba i večeři. Recept na klasiku v podobě dršťkovky je zde. Rozumím ale, pokud pro někoho tato polévka není zrovna první volbou.

Což si připravit houbovou alternativu? Vynikající je jak právě hlíva, ale bezvadně polévka chutná i s růžovkami nebo třeba s kotrčem.

Připravujeme houby

Houby si dobře propláchneme a v utěrce jemně osušíme. Nakrájíme je na nudličky cca 0,5 cm široké.

V hrnci rozpustíme sádlo popřípadě olivový olej (což je rozhodně zdravější varianta) a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.

Cibuli zaprášíme hladkou moukou a opět promícháme a smažíme – vznikne nám tak světlá jíška. Měla by chytit lehce nazlátlou barvu. Pak k ní přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Vše pořádně promícháme, aby se jíška ve vodě dobře rozmíchala. Přidáme nakrájené houby, osolíme a vaříme do změknutí, což bude trvat přibližně 20–30 minut.

Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, drceným kmínem a ještě 2–3 minuty vaříme. A teď ještě majoránky – v prstech ji promneme a již nevaříme.

Upřímně, nejlépe chutná druhý den po odležení.

Vynikající je houbová dršťkovka s dobrým kváskovým chlebem nebo kvalitním rohlíkem.

Dobrou chuť přeje Pája