Dršťková polévka z hlívy ústřičné je báječnou bezmasou alternativou, pokud zrovna nemáte po ruce skutečné dršťky. Její příprava je hračka.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné je součástí naší skvělé Velké polévkové bichle, kde podobných receptů najdete ještě 189. 🙂 Jelikož z kuchařky příliš mnoho receptů nepouštíme, berte to jako velkou událost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

Množství: 4 porce

400 g hlívy ústřičné
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce sádla (50 g)
1 lžíce červené papriky (20 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 špetka drceného kmínu (1 g)
1 špetka černého pepře (1 g)
1 špetka soli (3 g)
1,2 l vody
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Já sama za sebe naprosto miluji dršťkovou polévku a rozhodně se nebojím ji jíst k snídani, obědu, svačině nebo třeba i večeři. Recept na klasiku v podobě dršťkovky je zde. Rozumím ale, pokud pro někoho tato polévka není zrovna první volbou.

Což si připravit houbovou alternativu? Vynikající je jak právě hlíva, ale bezvadně polévka chutná i s růžovkami nebo třeba s kotrčem.

Připravujeme houby

Houby si dobře propláchneme a v utěrce jemně osušíme. Nakrájíme je na nudličky cca 0,5 cm široké.

V hrnci rozpustíme sádlo popřípadě olivový olej (což je rozhodně zdravější varianta) a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.

Cibuli zaprášíme hladkou moukou a opět promícháme a smažíme – vznikne nám tak světlá jíška. Měla by chytit lehce nazlátlou barvu. Pak k ní přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Vše pořádně promícháme, aby se jíška ve vodě dobře rozmíchala. Přidáme nakrájené houby, osolíme a vaříme do změknutí, což bude trvat přibližně 20–30 minut.

Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, drceným kmínem a ještě 2–3 minuty vaříme. A teď ještě majoránku – v prstech ji promneme a již nevaříme.

Upřímně, nejlépe chutná druhý den po odležení.

Vynikající je houbová dršťkovka s dobrým kváskovým chlebem nebo kvalitním rohlíkem.

Dobrou chuť přeje Pája