Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/drstkova-polevka-z-hlivy-ustricne/
Dršťková polévka z hlívy ústřičné je báječnou bezmasou alternativou, pokud zrovna nemáte po ruce skutečné dršťky. Její příprava je hračka.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné je součástí naší skvělé Velké polévkové bichle, kde podobných receptů najdete ještě 179. 🙂 Jelikož z kuchařky příliš mnoho receptů nepouštíme, berte to jako velkou událost.
Ingredience na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné
Množství: 4 porce400 g hlívy ústřičné
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce sádla (50 g)
1 lžíce červené papriky (20 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 špetka drceného kmínu (1 g)
1 špetka černého pepře (1 g)
1 špetka soli (3 g)
1,2 l vody
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Já sama za sebe naprosto miluji dršťkovou polévku a rozhodně se nebojím ji jíst k snídani, obědu, svačině nebo třeba i večeři. Recept na klasiku v podobě dršťkovky je zde. Rozumím ale, pokud pro někoho tato polévka není zrovna první volbou.
Což si připravit houbovou alternativu? Vynikající je jak právě hlíva, ale bezvadně polévka chutná i s růžovkami nebo třeba s kotrčem.
Připravujeme houby
Houby si dobře propláchneme a v utěrce jemně osušíme. Nakrájíme je na nudličky cca 0,5 cm široké.
V hrnci rozpustíme sádlo popřípadě olivový olej (což je rozhodně zdravější varianta) a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
Cibuli zaprášíme hladkou moukou a opět promícháme a smažíme – vznikne nám tak světlá jíška. Měla by chytit lehce nazlátlou barvu. Pak k ní přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Vše pořádně promícháme, aby se jíška ve vodě dobře rozmíchala. Přidáme nakrájené houby, osolíme a vaříme do změknutí, což bude trvat přibližně 20–30 minut.
Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, drceným kmínem a ještě 2–3 minuty vaříme. A teď ještě majoránky – v prstech ji promneme a již nevaříme.
Upřímně, nejlépe chutná druhý den po odležení.
Vynikající je houbová dršťkovka s dobrým kváskovým chlebem nebo kvalitním rohlíkem.
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, cibule, Hladká mouka, hlíva, kmín, majoránka, mouka, olivový olej, pepř, sádlo, sůl, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.