Pro spoustu lidí jsou kynuté ovocné knedlíky symbolem letní pohody a prázdnin. I já to tak mám. Ale možná ještě větší radost z nich mám, když je objevím v mrazáku v zimních dnech. Léto je pak najednou zpět v plné síle a to i když za oknem sněží.

Troška trpělivost, nějaké to kynutí a za necelé tři hodinky se na vás kynuté ovocné knedlíky budou smát z talíře. My si je připravíme s dokonalým ovocným rozvarem neboli merendou (jak by řekla naše jihočeská Veru) nebo žahourem (jak by řekla moje maminka).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kynuté ovocné knedlíky s borůvkami

Ingredience na kynuté ovocné knedlíky

Množství: 4 porce

Na těsto
500 g polohrubé mouky
1 g soli
1 lžička cukru krupice (15 g)
1 balíček droždí nebo 1 kostka (42 g)
1 vejce M (50 g)
250 ml vlažného polotučného mléka
1 lžíce másla (20 g)

16 ks čerstvého ovoce – 8 ks rozpůlených meruněk, švestek, nebo 16 jahod, či cca 400 g borůvek

Na rozvar neboli merendu neboli žahour

300 g očištěného ovoce
200 ml 30% smetany na šlehání
2 lžíce moučkového cukru (40 g)

Na servírování
50 g rozpuštěného másla
kakao
strouhaný perník
cukr krystal nebo moučkový


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Těsto na kynuté knedlíky

Připravit si těsto na kynuté knedlíky vůbec není složité. Jen se musíme držet pár pravidel:

  • Mléko potřebujeme vlažné
  • Vajíčko by mělo být o pokojové teplotě
  • Máslo má být změklé

Pak už se vlastně nemá co pokazit.

Do mísy prosajeme polohrubou mouku a vmícháme do ní trošku cukru a také sůl. Pokud máme sypké droždí, tak jej také vmícháme do sypké směsi.

Jestliže ale máte droždí čerstvé, uděláme si nejprve důlek. V hrnečku si promícháme vlažné mléko společně s máslem a také vajíčkem a dobře rozšleháme. Do důlku nalijeme část směsi a promícháme s rozdroleným droždím. Vše začneme míchat a dolijeme zbytek tekutiny.

V mixéru při nižších otáčkách vypracujeme pevné těsto. Popřípadě jej vypracujeme rukami. Je to radost s těstem pracovat.

Těsto zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií a necháme přibližně 90 minut kynout na teplém místě o pokojové teplotě.

Ke konci kynutí by mělo mít těsto dvojnásobný objem.

Připravujeme si ovoce

Na kynutých knedlících je báječné především to, že jim sluší mnoho druhů ovoce a pochutnávat si na nich můžete vlastně po celý rok.

Nejoblíbenější jsou jahody, meruňky, švestky, nebo třešně které stačí opláchnout, osušit a podle velikosti ovoce rozpůlit případně nechat v celku. Nicméně borůvky, maliny nebo ostružiny či rybíz jsou taky skvělou volbou. Opět je stačí očistit a do knedlíků budeme dávat množství přibližně 1 plné lžíce.

Pokud není ovoce samo o sobě dost sladké, přidejte pak k němu při samotném balení knedlíků cukr.

Plníme knedlíky

Těsto nám nakynulo, takže ho přendáme na pomoučený vál a rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Nožem plát rozkrájíme na 16 dílů a můžeme plnit.

Do dlaně si vezmeme jeden díl těsta a na jeho střed dáme ovoce – já jsem používala borůvky. Spojíme k sobě protilehlé strany a kraje prsty stlačíme tak, aby se nám knedlíček krásně uzavřel a nepadala nám z něj náplň. V dlaních ho ještě jemně zakulatíme a necháme ho ještě chvilku kynout na vále.

Vaříme knedlíky

Knedlíky vaříme na páře a to přibližně 20 minut. Krásně nabydou a budou křehké jak obláček.

Z pařáčku nebo airfryeru (dáme volbu parní přípravy) je vyndáme a na pár místech propícháme.

Domácí ovocný rozvar

Zde se dostávám na tenký led, protože jiný kraj jiný mrav. Někdo říká žahour, někdo říká merenda. Každopádně ať tak či onak nebo ještě jinak, jde o rozvar z ovoce, který dodá kynutým ovocným knedlíkům prvek něčeho klouzavého. 🙂

Ovoce si nakrájíme na menší kousky, pokud jde například o meruňky, jahody nebo švestky. Borůvky a menší ovoce samozřejmě není potřeba krájet.

Dáme ho do rendlíčku, ocukrujeme a vaříme přibližně 10 minut. Jakmile je ovoce rozvařené, zjemníme ho ještě smetanou na šlehání. Vznikne nám úžasná ovocná omáčka.

Servírujeme

Do hlubokého talíře dáme trošku ovocného rozvaru, na něj posadíme ovocné knedlíky a vše ještě můžeme doladit například strouhaným perníkem, moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem, kakaem nebo i rozpuštěným máslem.

Variant je tolik a chuť je naprosto báječná.

Ať vám tyto moje knedlíčky chutnají.
Pája

PS. Pokud vás spíše lákají tvarohové knedlíky, recept na ně najdete tady.