Francouzské brambory
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/brambory-2/francouzske-brambory/
Rodilý Francouz by se jistě podivil, copak že to máme za francouzské brambory a proč jim tak vlastně říkáme, ale to nic nemění na to, že jsou skvělé, lahodné a mně vždy připomenou domov.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, BIO Vavřincem a Kosařem a také s Rodinnou farmou Hany Součkové.
Francouzské brambory rozhodně nepatří mezi složité recepty a výsledek je úplně bohovský… A teda také krapet kalorická bombička, kterou ale proč si v rozumném množství semo tamo nedopřát.
Ingredience na fracouzské brambory
Množství: 4 porce1 kg brambor (brambory vařené ve slupce (typ A nebo B)
250 g uzeného masa (krkovice nebo kýta)
4 vejce natvrdo (200 g)
2 vejce nevařená (100 g)
2 lžíce sádla (50 g)
200 smetany na šlehání 30%
2 cibule (100 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
150 g sýru eidam 30%
4 lžíce strouhanky na vysypání pekáčku (60 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava ingrediencí
Co vše budete před samotným zapékáním potřebovat připravit?
Nejprve si necháme vařit v osolené vodě celé brambory. Brambory by měly být pěkně měkké a alespoň vlahé, ve chvíli, kdy s nimi budeme operovat dál.
Pokud se neradi trápíte s loupáním brambor, doporučuji je po slití horké vody alespoň na 5 minut dát do ledové vody. Nejen že se schladí, ale také povolí slupka a půjdou daleko jednodušeji oloupat.
Nezapomeňte také nechat uvařit vejce na tvrdo.
Ještě než se vrhneme do skládání vrstev, bude potřeba na lžíci oleje osmažit na tenké plátky pokrájenou cibuli. Nespěcháme, dáme si čas a osmahneme ji hezky až do chvíle, než začne trošku chytat nazlátlou barvu. Mírný plamen a klidně 15 minut.
Abychom už pak mohli opravdu jen vrstvit, připravíme si také na kostičky nakrájenou uzeninu, na hrubo nastrouhaný eidam a smícháme si smetanu s vajíčky a troškou pepře a soli. Se solí zde rozumně. Uzenina bývá často hodně slaná, tak ať to pak nemáte super slané.
A je čas si roztopit troubu na 200 °C.
Jdeme vrstvit
Pekáček (rozměr cca 40×20 cm) vymažeme sádlem nebo jiným tukem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme osmaženou cibuli, brambory, pak uzeninu, sýr, vejce a takto pěkně dokola.
Poslední vrstvu by měly uzavírat brambory posypané sýrem.
Nakonec vše zalijeme směsí smetany a vajec a necháme péct do zezlátnutí. Francouzské brambory by měly mít krásnou zlato-hnědou krustičku a neměla by z nich vytékat žádná šťáva. Pokud byste tedy měli pocit, že je krustička ok, ale stále vše bublá, přikryjte pekáček víkem, pečicím papírem nebo alobalem,
Jakmile jsou francouzské brambory hotové, nechte je ještě 5 minut dojít. Zaprvé si úplně nespálíte pusy, zadruhé se vše spojí v totální dokonalost.
Servírujte s kyselou okurkou nebo třeba nakládanou řepou.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na fracouzské brambory? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cibule, eidam, gouda, pepř, sádlo, smetana na šlehání, sůl, uzené maso, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pájo, mám moc ráda tvoje recepty a rady k nim, dík Zdena
Milá Pájo,jen pri čtení tohoto receptu se mi zbývají sliny!!Definitivně vyzkouším i když u nás dobre české uzené neseženu a opět budu muset trochu improvizovat…mějte se fajn!Srdečně zdravím z daleké Kanady Liba
Ahoj Líbo,
držím palce s hledáním nějakého důstojného uzeného zástupce a zdravím do překrásné Kanady!