Linecký koláč s jablky neboli american apple pie
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/linecky-kolac-s-jablky/
Linecký koláč s jablky neboli american apple pie je lahodným konkurentem našeho možná ještě častěji konzumovaného lineckého koláče s marmeládou.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz.
Baví mě především jeho snadná příprava, křehkost a také totální šťavnatost jablek, které se ukrývají pod sladkou lineckou čepičkou.
Ingredience na linecký koláč s jablky
Množství: 12 porcíNa kulatý plech ø30 cm
300 g hladké mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 kypřicí prášek
1 špetka citronové kůry (5 g)
1 špetka soli (2 g)
Na náplň
6 jablek (300 g)
1 hrst rozinek (45 g)
Cukr moučka na pocukrování
1 žloutek na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na linecký
Těsto na linecký koláč s jablky není nijak extra složité. Do mísy prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřicím práškem. Přidáme špetku soli a moučkový cukr a nakonec na kostky pokrájené máslo a také žloutky. Nemusí být rozpuštěné. Těsto necháme vypracovat ideálně robotem, nebo si mákneme rukou. Výsledkem by mělo být těsto lesklé a nepříliš lepivé.
1/3 těsta si necháme na vrchní čepičku, zbytek vytlapkáme na pečicí papír a přendáme do kulaté formy. Případně těsto rozválíme a přendáme do formy. Pokud by se vám s těstem špatně pracovalo, nechte ho na chvilku ztvrdnout v lednici.
Jdeme na jablka
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Pokud by nebyla sladká, můžete je samozřejmě ještě pocukrovat, ale své udělají sladké rozinky, takže s cukrem spíše méně. Rozinky promíchejte s jablky a poklademe jimi připravené těsto.
Ze zbytku těsta vyválíme tenkou placku, která nám pěkně zapasuje jako víčko a přendáme na jablka. Horní těsto pak u krajů zahneme přes spodní těsto a můžeme buď propíchat vidličkou, nebo nožem vyřezat nějaký vkusný ornament. 🙂
Koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy začne zlátnout.
Linecký koláč s jablky můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem a je hotovo.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Pro další sladkou inspiraci mrkněte na kategorii Sladká huba.
Líbí se vám recept na linecký koláč s jablky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, Hladká mouka, jablka, kypřící prášek, máslo, moučkový cukr, prášek do pečiva, rozinky, sůl, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den,
tento koláč je moje prvotina v pečení sladkých dobrot. Je výborný. Pro mě stačí méně cukru, cca 1/2. Jen jsem měl problém vytvořit konzistentní horní placku, Stále se mi trhala až jsem nakonec umístil navrch něco jako trhanec. Je nějaký fígl, aby se to povedlo vcelku? Rád se poučím. Jste super tým a těším se na další knihu.
S pozdravem Váš fanda Pavel
Pavle, hezký den a děkuji za moc milá slova.
Pokud je to těsto hodně povolené, tak je pravda, že se s ním špatně pracuje a může se trhat. Někdy se tedy vyplatí ho nechat na chvilku ztuhnout v lednici a potom vyválet.
Další trošku příjemnější varianta je těsto vyválet, nakrájet na proužky a přendat na koláč, vytvořit mřížku nebo nechat čistě jen proužky – ty totiž pěkně skryjí případné nedokonalosti.
Popř. se dá do těsta zapracovat ještě trošku víc mouky a vyválet a na válečku opatrně přenést. Těsto totiž našim hnětením rychle teplá, povoluje a dělá paseku, což více mouky může zachránit.
Dejte vědět, jak se druhý povede.
Pája
Dobré ráno, recept zaujal a hned odpoledne se do něj pustím. Ale z fotek mě zaujala jedna věc – Váš pečicí papír:-) Mohu se zeptat, jaký používáte? Já kupuji takový hnědý, pevný, který je skvělý na vyložení velkého plechu. Ale těžko se vkládá do forem, vždy je takový divně pokroucený, posouvá se a vyskakuje ven. Tento vypadá super, tak pokud můžete dát tip, budu ráda. Pěkný podzimní den:-)
Blanko hezký den,
to je úplně obyč pečicí – někdy kupuji bílý, někdy hnědý. Jde jen o to, že je pomuchlaný právě pro to, aby se pěkně vytvaroval do pekáčku. Učiněný zázrak a přitom taková blbost. 🙂