Domácí kečup
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-kecup/
Domácí kečup – patlat se s tím nebo nepatlat? To by vlastně ani neměla být otázka, protože jednoznačně platí jděte do toho!
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Čerstvě utrženo.
Jako je okurková sezona, máme i sezonu jablečnou, cuketovou, ale právě i rajčatovou. Je to krásné období, kdy je naprostým hříchem se nekrmit rajčaty po kilech. A když už jich je přehršel a začínají měknout, co pak s nimi?
Ingredience na domácí kečup
Množství: 500 ml1 kg rajčat (např. Strabena či Nelinka)
2 cibule (100 g)
2 jablka (100 g)
3 bobkové listy
3 hřebíčky
3 nová koření
5 celých pepřů
1 špetka skořice (2 g)
cca 30 ml octa
50 ml vody
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (15 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 105 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava dobrého domácího kečupu je zcela zásadně závislá na výběru dobrých měkkých a sladkých rajčat. Sehnat je můžete většinou od konce června po celé léto – vše se odvíjí, odkud rajčata máte a zda jsou ze skleníku nebo pěstovaná uvnitř.
Já jsem pro tento recept vybrala rajčata druh Strabena od Čerstvě utrženo. Strabeny mají krásně soudkový tvar a chuťově jsou naprosto skvostná. Sladká a šťavnatá – přesně to, co do kečupu chcete.
Pokud jste ještě na rajčata od Čerstvě utrženo nenarazili, velmi doporučuji ochutnat. Farmáři od nich totiž dokáží naše milá rajčátka pěstovat po celý rok a zásobit vás tak tou pravou rajčatovou chutí kdykoli. Co si totiž budeme povídat – asi každý z nás moc dobře zná, jak například v zimě chutnají kupovaná rajčata ze zahraničí… Brr.
Domácí kečup
Rajčata máme, takže teď už jen ta hlavní vařící alchymie.
Příprava domácího kečupu je velmi snadná. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky nebo měsíčky… Jak je libo. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Do hrnce dáme nakrájenou cibuli, rajčata a jablka, přidáme koření – nové koření, pepř, hřebíček, skořici a bobkový list, osolíme, ooctujeme, ale nesladíme. To až ke konci.
Tuto směs necháme vařit přibližně 1 1/2 hodiny bez pokličky. Nezapomeňte vařečkou směs občas promíchat, aby se nepřipalovala.
Ke konci vaření postupně přidávejte cukr – zde je na místě ochutnávat a zkoušet, jestli je kečup dostatečně sladký a slaný a popřípadě doladit. Stejně tak se dá pracovat i s octem a směs klidně přikyselit.
Mixujeme, pasírujeme
Aby byl domácí kečup krásně jemný a hladký, budeme ho nejprve mixovat a to klidně 1–2 minuty.
Pak ho ještě propasírujeme přes síto, aby byl skutečně echt heboučký.
Pokud by vám jeho konzistence připadala moc tekutá, nechte ho ještě redukovat (probublávat na mírném plameni).
Plníme do sklenic
Domácí kečup je hotov, takže teď už jen ho někde uskladnit. Aby nám chlapec vydržel co nejdéle, je potřeba, jako ostatně u každého uskladnění, abychom sklenice či lahve, do kterých jej budeme dávat, byly pečlivě vymyté horkou vodou (a ještě lépe vyvařené) a aby oschly na čisté utěrce. Nezanedbejte ani víčka, ve kterých se ráda drží plíseň a nečistoty.
Kečup pak do sklenic přelijte a nechte vychladnout dnem vzhůru. A je hotovo!
Užijte si tu úžasnou koncentrovanou rajčatovou radost!
Pája
Líbí se vám recept na domácí kečup? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, cibule, hřebíček, jablka, nové koření, ocet, pepř, rajčata, skořice, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dnes jsem po letech opět zkusila kečup, koukla jsem se na první recept a dala jsem se do něj. Rajčata byla červená (odrudu neznám) a přidala jsem i „černá“ rajčata . druh odrudy a jednu červenou papriku, dělala jsem ze dvou dávek a chuť výborná. Dcera řekla, že je lepší než kupovaný, což mne potěšilo 🙂 za mne super recept, dala jsem v množství co je uvedeno v návodu.
My jsmectedy udelali podle receptu a kecup hrozny kysely a neprijemne palivy po octu.
Hezký večer Tomáši, tak to mě upřímně mrzí, že byl kečup příliš octový. Hodně záleží na typu rajčat, jak moc samy o sobě nesou kyselost, která může v konečném důsledku pak být nepříjemná. Každopádně jsem recept ještě maličko překopala a zdůraznila, že je potřeba octovat postupně, aby právě nedošlo k překyselení. Popřípadě se dá přidat ještě cukr na zjemnění.
Snad i tak se Vám třeba jiné moje recepty zalíbí. Pája
Ahoj všem, recept je výborný, také tak dělám.
Když potřebuji ostřejší přidám česnek nebo pálivé
papričky, množství podle chuti.
Jana