Vlastně se tu budu opakovat s prohlášením, že je pstruh báječnou českou rybkou, které stačí drobná úprava a je to špica. Pstruh s bylinkovou krustou je toho dokonalým příkladem.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rybí zahradou.


Nejjednodušším způsobem přípravy je pstruh na másle, ale co když ho ošperkujeme hromadou bylinek? Pojďme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh s bylinkovou krustou

Ingredience na pstruha s bylinkovou krustou

Množství: 4 porce

4 pstruzi (cca 250 g na kus)
2 hrst čerstvé petržele (10 g)
1 hrst bazalky (10 g)
1 hrst oregana (10 g)
1 stroužek česneku (10 g)
40 g parmezánu
2 lžíce olivového oleje
1 špetka soli (5 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Pstruh je vděčná česká rybka. Dá se velmi jednoduše sehnat i v té nejlepší kvalitě za rozumný peníz a čerstvý je fakt dokonalý. Nevím jak vy, ale nějak se nemůžu popasovat s chutí studené ryby třeba následující den. Prostě čerstvě upečená s dobrým bramborem a salátem je nejlepší.

Jaké bylinky vybrat?

S bylinkami se dá skvěle kouzlit a vytvářet z nich různé chutě. Co vidím jako nejdůležitější, je vybrat bylinky čerstvé popřípadě šetrně sušené. Čerstvá bylinka vám z jídla dokáže udělat naprostou božskou manu.

Na pstruha s bylinkovou krustičkou jsem vybrala osvědčenou kombinaci bylin a to triády bazalky, petržele a tymiánu. K nim stačí přidat trošku česneku, nastrouhaný parmazán a vše rozsekat na jemnou kaši a máme vlastně hotovo. 🙂

Připravujeme pstruha

Pstruha opláchneme, osušíme (i zevnitř), položíme ho na plech s pečicím papírem a necháme ho prozatím svému osudu.

Do mixéru vhodíme všechny bylinky, lehce pokrájený parmezán (lépe se pak mixuje), olej, česnek a sůl. Vznikne nám lehce lepkavá bylinková směs, kterou co nejvíce naplníme vnitřek ryby, a pak zbytek potřeme vrchní stranu pstruha.

Dáme péct do trouby na 200 °C přibližně na 20 minut. Maso hotového pstruha by se mělo dát lehce oddělit od kosti – je lepší do něj šťouchnout uvnitř, abychom měli jistotu, že je hotový.

Servírujeme s bramborami a čerstvým zeleninovým salátkem.

Dobrou chuť.
Pája