Pečené zelňáky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/zdrava-jidla/pecene-zelnaky/
Pečené zelňáky ve vás zanechají nesmazatelnou stopu. Jsou dokonalé. Kombinace kysaného zelí se slaninou, mozzarellou a vejci je tak báječná, že budete mít problém přestat je jíst, pak umlsávat a nakonec skončíte jako já – s pupíkem nacpaným k prasknutí.
I když to opakuji pořád dokola, dobré jídlo je o tom, že ve vás vyvolává výborné a skvělé pocity nejen v žaludku, ale i na duši. A to přesně pečené zelňáky jsou.
Ingredience na pečené zelňáky
Množství: cca 20 placek500 g kysaného zelí
4 vejce
2 mozzarelly (250 g)
200 g slaniny
pečicí papír na vyložení pekáče
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Dříve jsem zkoušela připravovat zelňáky po způsobu klasických bramboráků – přidávala jsem do nich mouku a i brambory a smažila je na oleji, ale nějak to nebylo ono. Zelí dostalo prazvláštní mastnou chuť a ani vlastně nebyly moc křupavé či nezapomenutelné.
Pak jsem narazila na tento naprosto jednoduchý recept a výsledek je skvostný. Jen vás předem varuji – já jich napoprvé snědla asi 8 na posezení a byla jsem tak pekelně plná, že jsem se nemohla hýbat. Oni jsou totiž super dobré, ale taky pěkně sytí. Což, když se po nich vrhnete jak hladová zvěř, poznáte až za chvilku, kdy už vám v břiše spokojeně leží několik sytých placek a vy funíte jak bernardýn. Radši méně je zde více. A kdyžtak se po chvíli dokrmit.
Připravujeme „těsto“
Hotovo budete mít za pár minut. Takže si rovnou roztopte troubu na 180°C.
Nejprve si připravíme kysané zelí – slijte a dobře ho vyždímejte. Mohl by pak při pečení nadělat paseku (tj. by se placky pěkně roztekly, pokud by v nich bylo hodně vody). Pokud nechcete ucouránky, tak zelí nakrájejte na drobnější kousky.
Do zelí přidejte nastrouhanou mozzarellu. Hrubší struhadlo je ideální.
Přidejte také na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo třeba i uzené.
Přidejte 4 celá vejce a směs promíchejte.
Zelí a anglická slanina bývají často dost slané, takže není potřeba směs dosolovat.
Na plech dejte pečicí papír a na nej pokládejte lžící placičky, které nechce 1 cm vysoké a lehce je uhlaďte. Placičky v troubě trochu povolí do stran a klesnou. Nechte jim kolem sebe tedy trochu místa, aby z nich nevznikla jednolitá placka.
Zelňáky pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou na povrchu krásně zlatavé.
Máme hotovo. Dobře si pochutnejte.
Pája
PS. Milujete placky stejně jako já? Zkuste například bramboráky z řepy nebo vynikající dýňáky.
(Pro milovínky low carb jídla je toto také LC)
Líbí se vám recept na pečené zelňáky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, kysané zelí, mozzarella, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pájo vše je ok jen se chci zeptat na zelí? Píšete 50dkg zelí, ale háček je
jestli ho odždímu z 50 dkg sáčku tak zůstane jen 25 dkg, tak jak se říká babo raď. Děkuji za odepsání. S pozdravem Mitisková
Maruško, baba radí. Je to opravdu 500 g balení, které se pak ještě ždímne.