Dokonalé křupavé vafle
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/vafle/
Vafle pro mě byly vždycky něčím speciálním, co jsem si dopřávala spíše svátečně a přenechávala jsem jejich přípravu ostatním – kompetentnějším. Jenže ona to vlastně není žádná věda a takové domácí dokonalé křupavé vafle jsou bezkonkurenční.Někdy vám budu vyprávět o tom, jak jsem dostala vaflovač a poprvé připravovala vafle v Norsku. To byla komedie. Ale o tom někdy jindy. 🙂 Teď pojďme na to skutečně osvědčené a dobré.
Ingredience na vafle
Množství: cca 6 vaflí220 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku
2 lžičky krupicového cukru (20 g)
1 špetka soli (2 g)
300 ml vlažného mléka
2 vejce (o pokojové teplotě)
2 lžíce rozpustěného másla na vymazání formy
Vafle můžete doplnit:
1 menší jogurt (100 g)
Ovoce dle sezony
Moučkový cukr na doslazení
Cokoli dle chuti
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Chybami se člověk učí, a tak bych s vámi chtěla posdílet svou zkušenost, kdy se mi vafle zaručeně nepovedly a už jsem si myslela, že se ke krásným nadýchaným pusinkám nikdy neprobojuji:
- studené až ledové mléko: vůbec ale vůbec to nezkoušejte s mlékem studeným. Těsto vás vytrestá tím, že nevyběhne a z vaflí budou jen neforemné žužlavé příšerky. Nejlepší je mléko pěkně vlažné.
- vejce z lednice: toto je vlastně stejný případ jako s mlékem: lepší je pokojová teplota vajec, díky kterým těsto bude krásně reagovat a ve vaflovači bude konat přesně to, co chceme – růst.
Příprava těsta
V míse si nejprve smícháme polohrubou mouku, kypřicí prášek, cukr a špetku soli.
Vajíčka si rozklepneme a žloutky dobře promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme pevnou pěnu.
Do sypké směsi vmícháme mléko se žloutky a dobře propracujeme. Postupně pak přidáváme vyšlehaný bílek.
Vaflovač pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem – můžeme použít mašlovačku nebo třeba i ubrousek. Necháme ho roztopit a jakmile je připraven k akci, lijeme do něj těsto tak, aby se zaplnila celá spodní forma. Pak přiklopíme a necháme přibližně 3–4 minuty péci (záleží na vaflovači).
K vaflím si dejte, co vaše srdéčko nejraději. U nás vede čistě jen lehké zapudrování moučkovým cukrem. Skvěle se k nim hodí také čerstvé ovoce, kompot, bílý jogurt nebo třeba marmeláda.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Hledáte další sladkou inspiraci? Mrkněte do Sladké huby.
Líbí se vám recept na vafle? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílý jogurt, cukr, krupička, kypřící prášek, máslo, mléko, ovoce, polohrubá mouka, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Naprosto luxusní těsto. Z něj super vafle pojud opravdu dodržíte postup a teplotu surovin,nemůžete s tímto těstem udělat chybu. Jedna rada navíc: máslo dejte rozpustit do hrnku s mlékem v mikrovlnce
Jiřino, mám velkou radost. U mě bylo těsto na vafle opravdu velkým tématem a velmi dlouho jsme se nekamarádili. Toto je pokus č. 10 245. 🙂
Opravdu křupavé nadýchané vafle. Mléko jsem lehce ohřál, aby bylo vlažné, sníh z bílků na závěr opatrně zamíchal. Těsto musí být řidší, asi jako na lívance. Za mě palec nahoru.
Radime, moc děkuji. Pája
Vafle se moc nepovedly, prestoze jsem dodrzela recept i dodatecne rady. Vafle prilis nenakynuly, nebyly nadychane, spis hutne.
Jano, to mě velmi mrzí. Ještě tam mohlo nadělat paseku kypřicí prášek. Doufám, že příště se povedou lépe a klidně pošlete své tipy.
Vafle sou dobre ale je tam nepříjemně cítit kyprici prášek, na takové množství těsta je evidentně celý balíček hodně…
Májo, zdravím Vás. Máte pravdu, že by stačila i polovina prášku do pečiva a některé druhy nejsou chuťově příliš dobré. Recept tedy upravuji, aby bylo vše v pořádku. Děkuji za zpětnou vazbu. Pája
Dobry den, proc prosim na obrazku u postupu mate 3ks vejce a v receptu jen 2ks? Neni tam chyba? Dekuji
Dobrý den Ivo, máte pravdu, že na fotkách jsou vejce tři.Recept jsem připravovala z trochu většího množství těsta, protože mnoho hladových krků. Recept jsem pak psala i tak, aby se dala lépe zapamatovat gramáž. Na uvedenou gramáž tedy opravdu vejce 2.
Dle původního receptu byly vedle suché, problém vyřešilo přidání 75g rozpuštěné másla do těsta. Pak jsou vynikající!
Katko a nebyly pak moc gumové?
Výborné – už jsem byla nešťastná z jiného receptu a dbala jsem rady s teplým mlékem a vyběhly a chutnaly úžasně! Děkuji za záchranu nedělní svačinky pro děti.
vafle nebyly vůbec nadýchané a byly hodně suché, možná je to špatnou přípravou, nebo přístrojem, ale můj nejoblíbenější recept toto nebude…
To mě mrzí, že nevyšly podle představ. Bohužel ani nedokážu posoudit, čím to mohlo být. U mě tedy vždy nejvíc dělalo paseku studené mléko a studená vejce.
jsou vynikající a úžasné rady k postupu, díky zdena