Vafle pro mě byly vždycky něčím speciálním, co jsem si dopřávala spíše svátečně a přenechávala jsem jejich přípravu ostatním – kompetentnějším. Jenže ona to vlastně není žádná věda a takové domácí dokonalé křupavé vafle jsou bezkonkurenční.Někdy vám budu vyprávět o tom, jak jsem dostala vaflovač a poprvé připravovala vafle v Norsku. To byla komedie. Ale o tom někdy jindy. 🙂 Teď pojďme na to skutečně osvědčené a dobré.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dokonalé křupavé vafle

Ingredience na vafle

Množství: cca 6 vaflí

220 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku
2 lžičky krupicového cukru (20 g)
1 špetka soli (2 g)
300 ml vlažného mléka
2 vejce (o pokojové teplotě)
2 lžíce rozpustěného másla na vymazání formy

Vafle můžete doplnit:
1 menší jogurt (100 g)
Ovoce dle sezony
Moučkový cukr na doslazení
Cokoli dle chuti


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chybami se člověk učí, a tak bych s vámi chtěla posdílet svou zkušenost, kdy se mi vafle zaručeně nepovedly a už jsem si myslela, že se ke krásným nadýchaným pusinkám nikdy neprobojuji:

  • studené až ledové mléko: vůbec ale vůbec to nezkoušejte s mlékem studeným. Těsto vás vytrestá tím, že nevyběhne a z vaflí budou jen neforemné žužlavé příšerky. Nejlepší je mléko pěkně vlažné.
  • vejce z lednice: toto je vlastně stejný případ jako s mlékem: lepší je pokojová teplota vajec, díky kterým těsto bude krásně reagovat a ve vaflovači bude konat přesně to, co chceme – růst.

Příprava těsta

V míse si nejprve smícháme polohrubou mouku, kypřicí prášek, cukr a špetku soli.

Vajíčka si rozklepneme a žloutky dobře promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme pevnou pěnu.

Do sypké směsi vmícháme mléko se žloutky a dobře propracujeme. Postupně pak přidáváme vyšlehaný bílek.

Vaflovač pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem – můžeme použít mašlovačku nebo třeba i ubrousek. Necháme ho roztopit a jakmile je připraven k akci, lijeme do něj těsto tak, aby se zaplnila celá spodní forma. Pak přiklopíme a necháme přibližně 3–4 minuty péci (záleží na vaflovači).

K vaflím si dejte, co vaše srdéčko nejraději. U nás vede čistě jen lehké zapudrování moučkovým cukrem. Skvěle se k nim hodí také čerstvé ovoce, kompot, bílý jogurt nebo třeba marmeláda.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Hledáte další sladkou inspiraci? Mrkněte do Sladké huby.