Salát coleslaw
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/salat-coleslaw/
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky. Pak mě ovšem googlení posadilo na zadek zpátky do reality. A ano, je to vlastně jen obyčejný zelný salát a cole znamená salát (z holandštiny). Ale je tak dobrý, že pro mě tím elegantním tajemným salátem zůstává i nadále.
Ingredience na salát coleslaw
Množství: 4 porce zaručeně1/4 středně velké hlávky bílého zelí
1/4 středně velké hlávky červeného zelí
1 malá cibule – šalotka ideální
1 velká mrkev
Hrst čerstvé petržele
6-8 lžic majonézy – ideálně domácí
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citrónové šťávy či octa
1,5-1 lžička hořčice
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Krájení je základ
Coleslaw sám o sobě není nic složitého na přípravu, jen je podle mě dobré se věnovat důkladnému krájení zeleniny, protože čím jemněji bude nakrájená, tím bude salát chutnější a příjemnější na skus. Jdeme na to.
Na jemné proužky nakrájejte jak červené zelí tak bílé zelí (klasická verze praví použít zelí bílé, nicméně já mám ráda barvy a červené zelí tomu dodá šmrnc) Čím ostřejší a spolehlivější nůž, tím lépe, ale pokud si nožem netroufáte, tak i jemné struhadlo udělá svou práci. Zelí prosolte lžičkou soli a promačkejte ho důkladně, aby zkřehlo. Nechte ho pak ještě 15 minut odstát, aby mohlo pustit vodu, kterou pak vylijete.
Mezitím si můžete nakrájet mrkev a i šalotku na jemno.
Dresink
Do misky si dám 6 větších lžic majonézy, 2 lžíce jogurtu, 1 lžičku hořčice a přidám i 2 lžíce citrónové šťávy a 2 rovné lžíce cukru. Všechno velmi důkladně promíchám metličkou, aby vznikl hladký dresink. Podle potřeby dopepřím a případně i dosolím.
Pokud jste gurmáni, určitě velmi oceníte místo kupované majonézy domácí. Domácí majonéza se dá naštěstí připravit velmi jednoduše a rychle. Recept tu bude na webu už velmi brzy :).
Míchání
K zelí přidám mrkev a cibuli a vše promíchám s dresinkem a pro barevnost ještě přidám jemně pokrájenou petržel (dobře, tak i pro chuť). Coleslaw je na světě!
Já ho mám ráda i jen tak samotný, ale určitě ho znáte i jako přílohu k nějakému ne úplně zdravému jídlu z fast foodu. Každopádně se coleslaw hodí třeba ke grilovanému masu jako skvělá příloha (co třeba taková kuřecí křidélka na pivu?) nebo prostě jen tak právě na přizobávání.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na salát coleslaw? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, citronová šťáva, cukr, hořčice, kysaná smetana, majonéza, mrkev, pepř, sůl, zelí
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Já dělám pravidelně v zimě jednoduchý salát z červeného zelí. Malá hlávka se pokrájí nebo rozseká na robotu, přidá se sůl, pepř, nastrouhaný křen a kysaná smetana.
Čubinkooo. Hezkej den. Chci Ti zdelit, že delám reklamu pro tebe u nás. Ja jsem Slovák jako řepa. Teším se na další recept.
Já jsem poloslovenka jako řepa 🙂 a jsem na to pyšná. Kde u vás? My jsme Banskobystřičtí.
Coleslaw mám ráda, jen škoda, že je potřeba ho relativně rychle sníst (tedy, ne že by to byl problém 😉 My si v zimě doplňujeme vitamíny a minerály kvašeným salátem ze zelí a kořenové zeleniny. Výhodu má, že krouhání a krájení provedeme jen jednou, pak se pár dní čeká na přírodní kvasné procesy a pak máme na pár týdnů ve špajzu zásobu zeleniny jako přílohy ke snídani či večeři 🙂
Kvašené věci taky miluju. Budu muset něco připravit příští zimu. Letos se mi to nějak neslučuje s kojením. Už coleslaw byl hodně odvážná záležitost 🙂