Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky. Pak mě ovšem googlení posadilo na zadek zpátky do reality. A ano, je to vlastně jen obyčejný zelný salát a cole znamená salát (z holandštiny). Ale je tak dobrý, že pro mě tím elegantním tajemným salátem zůstává i nadále.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát coleslaw

Ingredience na salát coleslaw

Množství: 4 porce zaručeně

1/4 středně velké hlávky bílého zelí
1/4 středně velké hlávky červeného zelí
1 malá cibule – šalotka ideální
1 velká mrkev
Hrst čerstvé petržele

6-8 lžic majonézy – ideálně domácí
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citrónové šťávy či octa
1,5-1 lžička hořčice
mořská sůl
čerstvě mletý pepř


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 40 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Krájení je základ

Coleslaw sám o sobě není nic složitého na přípravu, jen je podle mě dobré se věnovat důkladnému krájení zeleniny, protože čím jemněji bude nakrájená, tím bude salát chutnější a příjemnější na skus. Jdeme na to.

Na jemné proužky nakrájejte jak červené tak bílé zelí (klasická verze praví použít zelí bílé, nicméně já mám ráda barvy a červené zelí tomu dodá šmrnc). Čím ostřejší a spolehlivější nůž, tím lépe, ale pokud si nožem netroufáte, tak i jemné struhadlo udělá svou práci. Zelí prosolte lžičkou soli a promačkejte ho důkladně, aby zkřehlo. Nechte ho pak ještě 15 minut odstát, aby mohlo pustit vodu, kterou pak vylijete.

Mezitím si můžete nakrájet mrkev a i šalotku na jemno.

Dresink

Do misky si dám 6 větších lžic majonézy, 2 lžíce jogurtu, 1 lžičku hořčice a přidám i 2 lžíce citrónové šťávy a 2 rovné lžíce cukru. Všechno velmi důkladně promíchám metličkou, aby vznikl hladký dresink. Podle potřeby dopepřím a případně i dosolím.

Míchání

K zelí přidám mrkev a cibuli a vše promíchám s dresinkem a pro barevnost ještě přidám jemně pokrájenou petržel (dobře, tak i pro chuť). Coleslaw je na světě!

Já ho mám ráda i jen tak samotný, ale určitě ho znáte i jako přílohu k nějakému ne úplně zdravému jídlu z fast foodu. Každopádně se coleslaw hodí třeba ke grilovanému masu jako skvělá příloha (co třeba taková kuřecí křidélka na pivu?) nebo prostě jen tak právě na přizobávání.

Dobrou chuť
Pája