Zcela upřímně mohu říct, že zelené fazolky s rajčaty patří mezi moje top přílohy. A až si je také připravíte, budou patřit i mezi vaše. 🙂

V čem je jejich krása a chuť? Krásně křupou (když chcete), rajčata jim dodají úžasnou chuť a dobře utajený opečený česnek to celé podtrhne. Ach.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zelené fazolky s rajčaty

Ingredience na zelené fazolky s rajčaty

Množství: 4 porce

500 g zelených fazolí
400 g měkkých červených rajčátek
špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Fazolky i rajčata si opláchneme a z fazolek odkrojíme stopky. Pokud je nemáte rádi v dlouhém provedení, klidně je překrojte na menší kousky. Rajčata nakrájíme na šestiny.

Fazole necháme vařit ve vroucí osolené vodě do změknutí – tedy přesněji do stavu, který máte nejraději. Já preferuji křupavější, takže jim stačí 4–5 minut. Pokud máte rádi měkčí, vařte je déle a zkoušejte, jak vám budou vyhovovat.

U rajčat bych se ještě chvilku zastavila. Pokud není zrovna sezona dobrých chuťově plných rajčat, je podle mě lepší použít sekaná rajčata kupovaná. Není nic horšího, než když se fazolky smísí s čímsi vzdáleně podobnému rajčeti. To už opravdu radši sekaná.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej se stroužky česneku, které jen lehce rozmáčkneme, aby se úplně nerozpadly. Česnek olej nádherně ovoní a osmažený je naprosto výborný.

Jakmile česnek chytí barvu, přidáme k němu čerstvá rajčata a necháme je restovat, dokud nepovolí a nepustí trošku šťávy. Opět je to jen chvilka (2–3 minuty). K této směsi pak přidáme uvařené zelené fazolky, promícháme a posolíme.

Rajčata sekaná z konzervy stačí je prohřát – tedy také 2–3 minuty a postupujeme stejně.

A to je všechno. Nic víc, nic míň, ale lahoda největší. Já mám tyto fazolky ráda třeba i jen jako dobrou lehkou večeři. Využijete je třeba i jako přílohu a rozhodně toho nebudete litovat.

Dobrou chuť
Pája