Jste tým hummus, nebo se mu stále ještě trošku bráníte? Takový domácí hummus s klínky zeleniny nebo třeba tortillami je neskutečnou dobrotou. A na kolik způsobů si ho můžete připravit!
Já vám představím recept naprosto nejzákladnější, se kterým můžete vesele pracovat dál a ochucovat ho. Na konci receptu najdete tedy i tipy, jak ho ozvláštnit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí hummus

Ingredience na domácí hummus

Množství: 6 porcí

400 g cizrna (předvařená) (1 x plechovka = 400 g)
2 lžíce tahini (24 g)
60 ml ledové vody
5 lžic olivového oleje (100 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut

Je lepší cizrna předvařená nebo nabobtnalá?

Zde je to především na vašem mlsném jazýčku a trpělivosti. Pokud chcete hummus připravit opravdu super rychle, čapněte již uvařenou sterilovanou cizrnu, kterou před mixováním propláchněte vodou a nechte ji odkapat.

Pokud chcete být více tradiční a vychutnat si echt chuť cizrny, nechte sušenou cizrnu před přípravou alespoň 8 hodin bobtnat v dostatečném množství vody. Poté ji slijte a propláchněte. Vařte ji jednu hodinu, aby změkla. Pak postupujte dále.

Příprava hummusu

Do mixéru tedy vhodíme cizrnu a přidáme většinu olivového oleje, pár lžic ledové vody (opravdu ledové, to je prostě tradice) a všechno koření – papriku, česnek, římský kmín a také tahini a sůl.
Směs by měla být krásně hladká a pokud by se vám zdála příliš hutná, přidejte ještě trošku olivového oleje. A je hotovo!

K hummusu se skvěle hodí na špalíčky nakrájené různé druhy zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, okurka. Výborný je také dobrý pita chleba nebo libanonský chléb – obé se dá již velmi jednoduše koupit v každém supermarketu nebo připravit doma.

Pokud byste chtěli vyzkoušet hummus různých dalších chutí, vyzkoušejte jej třeba:

  • s kořením – přidejte čerstvé bylinky – koriandr, bazalku nebo třeba pažitku.
  • se sušenými rajčaty – přidejte je buď přímo před mixováním, nebo je jen lehce posekejte a přidejte až do hotové směsi
  • promixujte jej společně s červenou řepou
  • vyzkoušejte zvláštní chuť kari nebo kurkumy
  • přidejte medvědí česnek, pokud je jeho sezona

Ať vám chutná!