Domácí bramborový chléb + video postup
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-bramborovy-chleb/
Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂
Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
Za tento super jednoduchý recept na bramborový chléb vděčím své mamince, která stejně jako já poznala strádání v podobě nedostupnosti pravého českého chleba a musela se s tím nějak statečně vypořádat.
Popravdě jsem měla z výroby chleba obavy a bála jsem se toho, že to bude náročné, špatně to vykyne a když vykyne, tak to v troubě nějak zakuliší a nakonec se chleba zdrcne nebo bude k nepožití.
Ale když se budete držet pár základních pravidel, tak chlebík bude naprosto super a stejně jako my se dostanete do stádia, že prostě nezjistíte, jak dlouho vydrží, protože ho do druhého dne celý pecen prostě seže…. sníte.
Nuže
Pinterest 
Ingredience na domácí bramborový chléb
Množství: 1 šiška1 kg hladké mouky
1 balení droždí 8 g
3 střední uvařené brambory
2 lžičky soli
Cca 400-500 ml vody
1 lžička kmínu
1 lžička cukru
+ mouka na posypání či dosypání a na kvásek
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 170 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Přihlaste se k odběru mých nových videoreceptů na Čubím Youtube kanále! 🙂
1) Nejprve je potřeba nechat nakvasit kvásek. To uděláte velmi jednoduše tak, že si do poloviny skleničky připravíte vlažnou vodu, do které dáte lžičku cukru a lžičku mouky a přidáte celé balení droždí. Nechte pak kvasit někde v teple, ať se kvásek pěkně nadlábne – já nechávám na topení, dokud droždí nevyběhne až téměř k okraji – viz fotka.
2) Připravte si do mísy mouku, nastrouhejte na jemno již předvařené a schlazené brambory, přidejte sůl a popřípadě vámi zvolené koření.
3) Vlejte do směsi kvásek a začněte pomalu hníst těsto. Postupně podle potřeby přilejvejte ještě zbytek vlažné vody. Já většinou vystačím s polovinou, třičtvrtě hrnku. Kdyby bylo těsto moc tekuté, tak lze vždycky dodat mouku, takže žádné obavy.
Těsto hněťte dohladka.. .což může zabrat klidně pět minut i více. Já s ním občas tak jako pohodím, aby se v něm kvasnice probudily a kvasily víc… tedy aspoň takhle já to beru.
4) Když je těsto vláčné, tak ho zaprašte moukou ze všech stran a nechte v míse, přikryté utěrkou, kynout někde v teple. Já ho opět dávám k topení.
5) A teď kouzlo kynutí:
Já ho nechávám kynout 45 minut v míse, pak ho vyndám a jemně prohnětu. Na dalších 30 minut nechám ještě kynout v míse.
Pak těsto vyndám a vytvaruji do bohníčku a dám na plech s pečícím papírem. Dalších 45 minut nechám v teple kynout a překryju útěřkou.
V této poslední fázi si roztápím troubu na 190º C a přidávám kastrůlek s vodou.
6) Když už máme dokynuto, dávám do trouby a na 15 minut peču při 190º C. Teplotu v troubě pak stáhnu na 170º C a nechám chléb další půl hodinu péct. Chléb peču ve 2/3 výšky trouby, která ale peče jen zespoda 🙂
Kdyby se vám zdálo, že se chleba peče moc rychle, tak ho překryjte pečícím papírem.
7) Po vyndání z trouby ho potřete vodou a nechte odpočívat někde ideálně na mřížce nebo tak, aby mohl dýchat.
Pak už se na něj jen vrhněte a užívejte si jeho chuť.
Uf to jsem se teda rozepsala…. ale ono je to opravdu jednoduché. První jedno dvě pečení si to zaběhnete a pak už to budete zvládat s prstem v nose.
PS. Nebojte se experimentovat s kořením, nebo přidat třeba olivy….. a hlavně nebuďte pitomci jako já a nezapomeňte těsto osolit 😉











(hodnoceno: 30x, průměr: 4,27, nejlepší: 5)















Peču chlebíky,dnes jdu na ten bramborový…
Dobrý den,
Je možné péct v domácí pekárně, nebo tónů bude chybět ta voda v troubě?)
Jano, hezký den,
podle mě by to mělo jít, ale osobní zkušenost nemám. Jen věřím, že by snad pekárna měla být schopna si s tím poradit. Dejte vědět, jestli budete zkoušet.
Ahoj místo vařených brambor dávám bramborové těsto na knedlíky v prášku.mnam
A kolik, Milane? Celé balení?
Rád vyzkouším bramborový chléb. Děkuji za radu a odpověd.
Výborný recept na chléb. Pečeme plno druhů chleba a tenhle je jedním z našich oblíbených. Moc díky
Super moc dobrý. Děkuji
Dobrý den, do receptu patří vařené brambory nebo syrové? Chystám se na něj, vypadá moc dobře! 🙂
Dobrý den a díky za otázku, protože je naprosto na místě. Brambory se dávají již vařené a schlazené. Dejte mi pak vědět, jak se chléb povedl. Pája
Ahojky.bramborovy chlebik se povedl.nema chybu..je moc dobrý!!! Mila
Ahojky tak jsem dnes pekla ten bramborovy chlebíček.ten nestačil ani vychladnout a už jsme ho chutnaly.opravdu.moc.dobry. nemá chybu. S pozdravem Mila
Dobrý den tvůj recept na bramborovy chleba se mi moc libi a jak budu mít cas tak ho zkusim upect.s temi bramborami bude asi krásné vlacny. Dám vědět jak se mi povedlo.S pozdravem a krasny den přeje Miluse
Ahoj Miluško, to budu moc ráda. Chléb by měl být krásně vláčný a vydrží. To je na něm to úžasné a proč ho mám ráda. Těším se na informaci, jak se zadařilo.