Také si zpětně rekapitulujete, jak jste se v minulém roce měli a co vám vůbec přinesl? A je to vůbec k něčemu? Neměl by jeden spíš hledět s radostí na tváří do nového a budoucího?

Já to vidím tak, že je fajn se ohlédnout, připomenout si, co bylo, nebylo a kam nás to zase posunulo. A pak vesele žít přítomností a věřit, že budoucnost nás čeká krásná a v barvách jednorožců.

Festivalujeme a jsme s vámi
Festivalujeme a jsme s vámi

Jaký pro nás byl rok 2024

Rok 2024 byl prý pro velkou spoustu lidí přelomový. Mnoho se odhodlalo ukončit nefunkční vztahy, nebo naopak začít nové, třeba i nečekané. Nebo se měnila zaměstnání, místa bydliště a celkově pohled na život. Jestli jsem tedy v roce 2023 měla pocit, že nastalo hodně změn, minulý rok to předčil.

I pro nás to byl rok plný změn – těch, které jsme čekali a nějak jsme se na ně mohli připravit, ale i těch, které nám do života vlítly doslova jako kočka pod rozjetý auto.

Zmoudřeli jsme? Věřím, že alespoň o trošku ano. Poučili jsme se? To každopádně. Pojďme si rok 2024 postupně projít.

Rok 2024 startuje…fotíme Prázdninovku

… a my postupně začínáme vyšilovat z focení receptů do Prázdninové bichle, kterou plánujeme vydat ještě před létem.

Opět se potýkáme s foodstylingem – i když, jak my říkáme, si na něj vlastně moc nehrajeme. Chceme ale, aby na fotkách byla vidět podstata každého pokrmu, a abychom se drželi našeho konceptu krásně barevných fotek, jídel a podobného servírování. Možná byste nevěřili, kolik legrace si člověk dokáže „užít“ například jen s výběrem správné barvy pozadí a také dekoračních utěrek. My se ale nevzdáváme a necháváme si je šít. A co talíře? Měly by být krásné, fotogenické a nepříliš velké. A i to je oříšek, který ale nakonec ladíme pomocí nádherných kameninových talířků, které stojí jako jedna ledvina. Nic lepšího ale nenacházíme, takže hurá do focení.

Fotíme do Prázdninovky
Fotíme do Prázdninovky

I to je vlastně vždycky neskutečně namáhavé, vždycky! A také na to pokaždé zapomeneme a říkáme si, jak to všechno půjde hladce jako po másle. Nicméně s focením se pojí to, že je nutné vybrat vhodné recepty na focení, aby se nemusely například opakovaně nakupovat některé ingredience. Vše se musí navařit, co nejlépe naservírovat a také vyfotit. Nebudu ani mluvit o postprodukci fotek. To už je vlastně jen taková třešnička na dortu.

První náhledy knížky

Focení většinou probíhá tak, že připravíme 20 receptů a celý den jedeme jak motorové myši. Čím jsme starší, tím nás to víc vyčerpává a vůbec nechápu, jak jsem s první kuchařkou vydržela v 9. měsíci stát u plotny.

Tiskneme Prázdninovku

Přijely palety s knihami
Přijely palety s knihami

V květnu se blíží předprodej Bichle, což se na první pohled nemusí zdát, ale je to masakr. Ladíme poslední detaily před tiskem, chystáme web, chystáme další texty a já jsem neskutečně vděčná, že je to úspěch! Hurá! Můžeme si oddechnout…?

Ač se to možná nezdá, protože se příliš na sociálních sítích nevystavujeme, tak makáme vesele dál a krom jiného jezdíme po různých vzdělávacích akcích a také prodejních festivalech.

Potkáváme vás a festivalujeme

Takhle, ono se to vlastně ani nedá nazvat festivalováním, protože se spíše vzděláváme. Ač už kuchařkami žijeme 6. rokem, nevíme všechno a potřebujeme se stále učit dál. Jsem tak ráda, že si můžeme poslechnout třeba příběhy jiných podnikatelů nebo zkušenosti s marketingem a podobně. Pomalu ale jistě nás to posouvá dál.

Zároveň jsme se také rozhodli, že rok 2024 budeme věnovat energii do akcí, kde se s vámi můžeme potkat a které jsou vlastně spíše poklidnější a pohodovější. A tak se potkáváme na Dyzajnmarketech nebo také na festivalu Rosteme pro život. Za sebe můžu říct, že je to skvělá volba a my si potkávání s vámi moc užíváme. Díky za to!

Zimní Dyzajnmarket v Praze
Zimní Dyzajnmarket v Praze

Léto v novém… městě

O osobních věcech většinou nemluvíme a vlastně je ani nesdílíme. Nějak nevidíme smysl v tom ukazovat každou minutu našeho života, protože víte jak? Kdyby se každý staral sám o sebe, tak bude o každého postaráno. Nicméně zde budu trošku sdílnější.

Veru již na začátku roku 2024 po dlouhém hledání odstartovala v novém domově. A mě (Páju) s Tomem velké stěhování čekalo v létě. Celé toto bydlící martirium jsme řešili vlastně už od léta 2023 a jistotu toho, že vše klapne jsme nabyli až v roce 2024.

Poslední den v Praze na Petřinách
Poslední den v Praze na Petřinách

Končí školka a my 28. 6. balíme poslední drobnosti, nakládáme auto a naposledy máváme našim milovaným Petřinám. Stěhujeme se do Liberce. Mohu zpětně říct, že jsme měli obrovské štěstí se vlastně v klidu přestěhovat a naše děti přesadit do nového květináče s tím, aniž bychom je nějak dramatičtěji vytrhli z jejich milovaného prostředí.

Léto si tedy dáváme ve znamení sžívání se s novým prostředím, zařizováním a pohodou. Velkou pohodou… vlastně i tou pracovní.

Možná jste nás i někde zaslechli?
Možná jste nás i někde zaslechli?

Jak jsme zamrzli

Přichází podzim a s ním i naše hlavní sezona. Jenže něco je najednou jinak a naše prodeje nejdou až tak hladce, jako jsme byli zvyklí. Zcela upřímně, je to pro nás náročné období, kdy se snažíme pochopit, co se děje a jak na to reagovat.

Debatujeme, řešíme, hledáme záložní plány, co a jak dělat. Vlastně je to pro nás i užitečná facka. Ač se to totiž navenek nemusí zdát, psát kuchařky je věc jedna, ale vše kolem a rozvíjení celého našeho konceptu Víc než kuchařky je věc druhá, časově velmi náročná. Tím trávíme většinu našeho pracovního života a času, což vlastně není pořádně vidět vidět. A je to škoda.

Já (mluvím totiž jen za sebe) si uvědomuji jednu věc – až tak moc jsme se zahrabali v práci na nových věcech, které ještě nejsou pořádně vidět, že jsme zapomněli ukazovat jedinečnost toho, co už tu máme.

Ta naše děťátka, kuchařky myslím, nejsou jen o receptech. Kdybyste viděli a věděli, kolik času zabere vše promyslet do posledního detailu, aby vše bylo vyvážené, podle sezon, podle dalších asi 1000 faktorů, pravděpodobně byste si řekli, že jsme blázni. A já myslím, že to vše málo ukazujeme, což je škoda. Takže můj plán pro rok 2025? Přiblížit se vám ještě víc!

Naše děti, naše lásky a velká dřina
Naše děti, naše lásky a velká dřina

Rok 2024 v číslech

Jsem opravdu moc vděčná, že se k nám vracíte, že si nás nacházíte, protože to prostě není automatické a navždy. Proto se i letos podělím o pár čísel, které pro nás znamenají víc než hodně.

  • 🤗 1,8 milionu lidí, kteří navštívili tento náš blog
  • 🥑🍓🥕🍳 48 nových receptů zde na blogu
  • 👨‍👩‍👧‍👦 Téměř 74 000 odběratelů našich každotýdenních receptových emailů
  • 📚 🚀 na podzim jsme oslavili víc než 50 000 prodaných kuchařek od našeho vzniku
  •  🛒 50 víkendových jídelníčků na www.vicnezkucharka.cz

A jaké byly nejoblíbenější recepty roku? Pojďme se na ně podívat.

5 top receptů roku 2024

Honzovy buchty – Vy jste ale mlsné kozy. Honzovy buchty se drží na prvním místě už několikátý rok a já se tomu vlastně ani moc nedivím. 🙂

Kulajda s houbami – klasika v podobě jemné houbové polévky je u vás také stále velmi populární.

Avokádová pomazánka – jsem moc ráda, že se k vám tato pomazánka dostala a milujete ji. Avokádo je prostě zlatíčko a naprostý nutriční zaklad, kterému se rozhodně nebraňte.

Domácí kečup – v sezoně rajčat je to naprostá nutnost. Domácí kečup je totiž prostě o kategorii někde jinde, než kečup kupovaný. Lahůdka.

Stroganoff – Vynikající minutka v podobě jemných hovězích nudliček v báječné omáčce. Je zajímavé, že někteří ji prostě nenávidí a druzí (naštěstí jich je víc) ji milují.

Co nás čeká v roce 2025?

Plánujeme spoustu věcí a vy nám prosím držte palce, ať se vše povede, tak jak má a nic nás nezdržuje.

Doufám, že už konečně dotlučeme slibovanou aplikaci, na kterou se spousta z vás už moc těší. V ní budou mít všichni majitelé kuchařek přístup ke svým receptům hned po ruce. Pilotní verze vypadá naprosto parádně, ale to ladění kolem je peklíčko.

Na podzim nás čeká vydání Velké večeřové bichle, která je teda něco. Musím se přiznat, že jsem vůbec nečekala, jak bude náročné tyto recepty dát dohromady. Ale zároveň ze všech stran slyším, jak se na ni těšíte a nemůžete se dočkat toho, až bude hotová a vy budete mít další inspiraci. Píšeme, fotíme, makáme!

Co děláme? Třeba i to, že píšeme spoustu článků a také vystupujeme v různých médiích.
Co děláme? Třeba i to, že píšeme spoustu článků a také vystupujeme v různých médiích.

V tomto roce se také chystáme daleko víc spolupracovat se školami a školkami a doufáme, že pro ně naše práce bude co nejvíc užitečná. Pokud vy sami máte tip na nějakou školu či školku a hlavně tedy školní jídelnu, která by s námi chtěla spolupracovat, napište mi na paja@blogkuchtime.cz.

A pokud se vše dobře podaří, tak bychom moc rádi vykopli do světa jeden takový trošku jiný projekt, který bude pomáhat především rodinám s dětmi.

Je toho dost, co nás čeká a já doufám, že budeme mít dost kapacity – především té časové, aby se všechno povedlo tak, jak má.

A vám moc přeji především zdraví. To nám dalo v loňském roce hodně za vyučenou a moc dobře víme, že bez této veličiny pak všechno ostatní hodně pokulhává.

Plnou parou v před přeje Pája

Líbila se vám recenze? Sdílejte jí s přáteli ;o) Díky!

Kolik byste dal/a produktu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (Zatím nehodnoceno)
Loading...


Další příspěvky z kategorií: