Švestkové šátečky s domácím pudingem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/svestkove-satecky-s-domacim-pudingem/
Půvab švestkových šátečků s domácím pudingem spočívá v jejich jednoduché přípravě a parádní kombinaci ovocno-skořicové chuti s vanilkově ovoněným domácím pudingem.
Pečení sladkých věcí nepatří u paní Čuby zrovna k nejpopulárnější m kuchyňským činnostem a spíše jí k tomu dokope nějaká očekávaná návštěva či smutně mrkající Čubí muž. Nicméně zrovna u těchto šátečků se švestkami to pro ni není taková tortura a připravuje je ráda a s úsměvem na rtu.
Ingredience
Množství: Cca 12 - 15 šátečků1 listové těsto
10-15 švestek
2 lžičky cukru moučka
Mletá skořice
1 celé vejce na potření
Na puding:
½ l mléka
100 g cukru krystal
80g hladké mouky
Vanilka (nebo vanilkový extrakt či cukr)
3 žloutky
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Ještě než začnete s přípravou pudingu a švestek, tak si vyndejte listové těsto z lednice, ať hezky povolí a dá se pak v pohodě rozválet.
Inu pokračujte s domácím pudingem. Jeho příprava je více než jednoduchá. Do hrnce si nalejte polovinu mléka a rozmíchejte v něm mouku, cukr krystal a přihoďte vanilku (v jakékoliv podobě) a žloutky. Slaďte podle své vlastí chuti a potřeby. Dolejte zbytek mléka a na mírném ohni směs za stálého míchání metličkou přiveďte do varu. Puding si teď nechte někde stydnout na straně mimo rozpálenou plotýnku.
Zapněte roubu a nechte ji vytápět na 200 °C.
Teď je čas na omytí, odpeckování a nakostičkování švestiček, které pak ještě prosypeme skořicí a moučkovým cukrem (opět podle chuti).
V tuhle chvíli přichází čas válení – tím není myšlen odpočinek na gauči, ale válení listového těsta, které si vezměte a rozválejte asi na 3-4 mm plát, který si nakrájejte na větší čtverce (cca 10 cm).
Pak už jen do každého čtverce dáte lžíci pudingu, na něj lžíci švestek a jednotlivé cípky k sobě pevně přitisknete, aby se šáteček neotvíral (no, já popravdě vždycky dost bojuju a stejně se mi pak hodně šátků otevře).
Když už jsou všechny čtverečky našátkované (snad vás to moc nevysílilo…mě to poprvé dost zdeptalo), potřete je rozmašlovaným vajíčkem a strčte to celé do trouby.
Vytahujte ven, když jsou šátečky zlatavé, ideláně zavřené, nebo jen tak cudně pootevřené. Pokud se vám otevřou jak posmrkané kapesníky, tak si z toho nic nedělejte. Chuti jim to neubere a učený z nebe nespadl.
Paní Čuba
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, listové těsto, mléko, moučkový cukr, mouka, skořice, švestky, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.