Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.

Ještě než se vrhneme na špikování masa, tak si připravíme směs na špikování. Tentokrát to nebude jen o tom, že prošpikujeme kýtu kousky špeku, ale trošku si to znesnadníme – ku prospěchu věci samozřejmě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Špikovaná jehněčí pečeně

Ingredience

Množství: 4-6 porcí

1 kg jehněčí kýty
3 stroužky česneku
100 g špeku
100 g anglické slaniny
Špetka černého pepře
1 snítka rozmarýnu
2 jarní cibulky
1 lžička oleje
1 lžička soli
1 hrudka másla
1-2 dl vody na podlévání

 


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 165 minut

Vezměte slaninu, špek, pepř, rozmarýn, česnek, jarní cibulku, olej a sůl a všechno to rozmixujte na takovou hutnější kaši. Nebojte, vypadá to děsivě, ale výsledek za to opravdu stojí. Packu na to.

Vezměte si jehněčí kýtu a pěkně jí opláchněte a prosolte ze všech stran. Nožem maso provrtejte a do vzniklých dírek začněte pěchovat rozmixovanou směs. Přiznávám, je to trochu piplačka a člověk musí hlídat, aby mu to druhou stranou neuteklo. Ale když to takhle pěkně poctivě prošpikujete, rozmixovaná směs se naprosto geniálně uvolní do masa a ochutí ho.

Rozpusťte si na pánvi máslo a takto prošpikované maso zprudka ze všech stran osmahněte.

Maso pečte na 180°C přibližně dvě hodiny zakryté a podlité skleničkou vody. Pak dopékejte ještě 30 minut bez pokličky. Můžete ještě přidat hrudku másla.

Já vám přeju, aby to pro vás byl stejný gastrozážitek, jako byl pro nás a že se jehněčí stane vaším top kulinářským kouskem.

Paní Pája