Tato pečená kuřecí stehna v šouletu jsou naprosto boží. Ač šoulet dříve nepatřil mezi moje největší oblíbence, tady je to naprostou špičkou.

Stehýnka si namarinujeme, takže budou křehká a lahodná a kombinace krup, slaninky a hrášku je fakt úžasná.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečená kuřecí stehna v šouletu

Ingredience na pečená kuřecí stehna v šouletu

Množství: 4 porce

4 kuřecí stehna (1 kg)

Na kuřecí marinádu
4 ks stroužky česneku
100 ml podmáslí
1 lžička sušeného provensálského koření (5 g)
1 vrchovatá lžička soli (7 g)

Na šoulet
250 g krup
250 g mraženého hrášku
100 g libové slaniny
1 větší cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
sůl
mletý pepř
1 lžíce sušené majoránky (5 g)
cca 200 ml vody či vývaru na podlití


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Na marinování záleží

Kouzlo těchto křehoučkých kuřecích stehen spočívá v tom, že jsem namarinovaná a to ideálně ještě přes noc v podmáslí. Díky němu maso krásně zkřehne a je opravdu báječné.

Pokud byste měli po ruce králičí maso nebo třeba krůtí nebo kachní, klidně do marinády naložte i to a dopřejte mu jako doplněk šoulet.

Marinádu si připravíme velmi jednoduše tak, že smícháme podmáslí s provensálskými bylinkami, prolisovanými stroužky česneku a solí. Maso ve směsi obalíme, přendáme do uzavíratelné krabičky a necháme ideálně přes noc marinovat.

Pokud byste chtěli použít hrách sušený, nechte ho přes noc nabobtnat ve vodě. Já ale raději volím hrášek mražený, který má pro mě daleko lepší chuť a není s ním vlastně žádná práce.

Připravujeme šoulet

Ještě než začneme se samotným vařením, je potřeba nechat alespoň na hodinu nechat bobtnat v dostatečném množství vody kroupy (klidně dvojnásobek vody než krup). Koupy poté slijeme a necháme je vařit v mírně osolené vodě, dokud nebudou měkké (cca 20-30 minut). Připravíme si k ruce mražený hrášek, nakrájenou slaninu a také na kostičky nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek.

Vracíme se ke stehýnkům

Teď už to vše půjde ráz na ráz. Roztopte si troubu na 160 °C.

Připravte si pekáček nebo pánev, kterou pak můžete dát do trouby.

V pekáčku nechte rozehřát olivový olej a orestujte na něm namarinovan stehýnka. Chceme, aby byla krásně zlatavá. Jakmile chytí barvičku, vyndáme si je stranou na talíř a pokračujeme.

Do výpeku dáme nakrájenou cibuli a slaninu a smažíme, dokud slanina nepustí tuk a cibulka nezesklovatí, až lehce nenazlátne. K této směsi pak přidáme hrášek a necháme ho 3–5 minut orestovat, aby se prohřál. Pak přidáme kroupy, prolisovaný česnek, majoránku a dobře promícháme. Podle potřeby dosolíme, ale pozor, slanina je často už sama o sobě dost slaná, tak ať nepřesolíte.

Na tento šouletový základ přidáme orestovaná stehýnka, podlijeme cca 100 ml vody a necháme v troubě péct alespoň 30 minut. Pokud by maso až moc rychle zlátlo, klidně pekáček nebo pánev přiklopte nebo zakryjte pečicím papírem.

Maso by mělo jít jednoduše oddělit od kosti.

Hotová pečená kuřecí stehna v šouletu servírujte s nějakým dobrým čerstvým salátem. Je to opravdová lahůdka.

Dobrou chuť

PS. Pro další pečené dobroty mrkněte do kategorie Pečeme s Troubou.