Zapečené hovězí s bramborem a sýrem je vlastně takový pěkný eintopf. Hodíte všechno dohromady, zapečete a máte hotovo.

Je to takový sympatický guláš s bramborama zasypaný sýrem. Nebudu říkat, že jde o něco daleko luxusnějšího či důmyslnějšího, protože podle mě prostě nejde. Kuchařky i servery se tím nicméně jen hemží a tohle je vlastně taková jedna varianta z tisíce, jak si zapečené maso připravit. Je to samozřejmě dobré, jak se to všechno propojí dohromady, ale dalo by se to zvládnout i bez zapékání a čekání na křupavou krustičku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené hovězí s bramborem a sýrem

Ingredience

Množství: 4 porce

½ kg hovězí kližky
1 cibule
1 žlutá paprika
1 střední mrkev
3 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
1 lžíce červené papriky
2 dl piva
2dl vody
Sůl
1 nastrouhaná brambora
150 g eidamu či goudy
6 středních uvařených brambor


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 110 minut

Osmahněte si cibulku na oleji, přihoďte na kostky nakrájenou hovězí kližku a nechte maso zatáhnout. Pak přidejte žlutou papriku, mrkev, koření a nastrouhanou bramboru (na zahuštění), zalejte pivem a vodou, osolte a přidejte rajčatové pyré. Celé pak buď zapečte rovnou v pekáči na 180°C, až maso změkne (to může trvat klidně i hodinu a půl) popřípadě to můžete ošulit jako já a uvařit to v papiňáku. Můj papiňák funguje tak, že za cca 30 minut je maso měkké, ale je potřeba jednat podle toho, jak funguje ten váš. Krapet problém je v tom, že v papiňáku se vám nic neodpaří, což v pekáčku ano.

Když je maso změklé, tak na něj dejte pokrájené uvařené brambory a zasypte sýrem. Nechte péct v troubě ještě do zezlátnutí na 200°C.

Vizuálně i chuťově je to krásné a doporučuji vyjídat rovnou z pekáčku.

Dobrou chuť 🙂