Osvěžující záležitost, kterou si připravíme za pár minut – přesně takové je kuře na citronech a rozmarýnu a věřte, že tu intenzivní kyselou chuť si zamilujete. Pro konzervativní strávníky citronů doporučuji citron dávkovat postupně a případně navyšovat.Kuře na citronech a rozmarýnu v sobě kombinuje lehkost kuřete, výraznou kyselost citronu a jemnou chuť bylinek. Pokud byste celý pokrm chtěli zjemnit, nebojte se nakonec přidat trošku smetany na šlehání. Vznikne tak dokonalá krémová omáčka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuře na citronech a rozmarýnu

Ingredience na kuře na citronech a rozmarýnu

Množství: 4 porce

8 kuřecích stehen (800 g)
1 citron (100 g)
2 snítky rozmarýnu (10 g)
1 špetka soli (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
50 ml vody


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Nebudeme si život komplikovat složitými recepty, a tak se vrhneme do kuřete na citronech a rozmarýnu po hlavě. Rovnou můžeme roztopit troubu na 180 °C.

K přípravě této lahůdky budeme potřebovat kuřecí stehna – ta buď můžeme použít celá (horní i dolní), nebo si vystačíme i jen s horními nebo dolními. Tj. berme to, co je zrovna po ruce a v dobré kvalitě.

Stehna posolíme a k ruce si připravíme citrony – polovinu nakrájíme na plátky a další půlkou pokapeme stehna samotná.

Smažíme stehna

Použijeme pánev nebo pekáček, který pak můžeme vložit do trouby. V něm si rozpálíme olivový olej. Na oleji poté zprudka orestujeme kuřecí stehna a to z obou stran do zezlátnutí.

K tomuto základu přidáme citrony a také snítky čerstvého rozmarýnu a lehce podlijeme vodou. Bez pokličky vše necháme ještě na 30 minut dopéct v troubě. Uvidíte, že vůně a následně chuť kuřátka bude naprosto úžasná.

Kuře na citronech a rozmarýnu je hotové! Výborně se k němu hodí jednoduchý zeleninový salát nebo třeba jen dobré čerstvé pečivo.

Pokud byste chtěli výpek zjemnit, nezapomeňte do něj přidat trošku smetany na šlehání (je hutnější a lze ji chvilku vařit). V případě nouze jen zjemněte smetanou na vaření, kterou ale víc už nevařte.

Věřím, že si pochutnáte
Pája