Milujete naložené sýry všeho druhu? A což takový romadur? Nevoní zrovna po fialkách, ale jeho chuť je tak báječná! Pojďme si připravit nakládaný romadur v pivním nálevu. Kombinace pro odvážné, ale kdo se bojí, tak zjistí, že je to skutečné terno. 🙂


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz.


Svou vůní je romadur velmi specifický, ale jeho chuť je jemná a na naložení se bezvadně hodí. Pokud vám přijde pivní nálev krapet zvláštní, vězte, že dodá sýru a naložené zelenině jemnou a lehoučce hořkou chuť, která ale rozhodně není na škodu. Příprava je jednoduchá, jen pak trpělivě čekat pár dní, než se nakládaný romadur v pivním nálevu odleží.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nakládaný romadur v pivním nálevu

Ingredience na nakládaný romadur

Množství: 1 sklenice cca 750 ml

3 celé romadury (3 x 100 g)
50 g nakládaných cibulek
1 červená cibule (70 g)
1 (červená) paprika (50 g)

Na nálev

200 ml světlého piva
1 špetka soli (5 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
150 ml oleje
2 bobkové listy (2 g)
1 lžíce hořčice (20 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Na nakládaný romadur v pivním nálevu jsem vlastně narazila poměrně nedávno a to ještě oklikou přes nakládané syrečky v pivním nálevu. Přišlo mi to jako naprostá šílenost a smradlavý punk na desátou. Jenže stále více lidí psalo, že je je to naprostá nutnost k ochutnání a mně to začalo vrtat hlavou. Nedat jídlu ani šanci je vždycky škoda, takže jsem šla do romaduru po hlavě. A vyplatilo se. Chuť pivního nálevu je fakt skvělá.

Tvoříme pivní nálev

Začneme pivním nálevem. V misce promícháme všechny nálevové ingredience dohromady – pivo, olej, sůl, papriku, prolisovaný česnek, přidáme bobkový list a hořčici pro říz.

Předem upozorňuji, že nálev bude díky hořčici a česneku zakalený, takže nepůjde zrovna o estetickou hitparádu, ale jak moje nejmenovaná kolegyně praví: „pr..l si to přebere.“ Na chuti to nic nezkazí. Nálev máme. Jdeme na romadur.

Připravujeme romadur

Pokud se nechcete drbat s přílišným dekorem a jde vám především o chuť, klidně romadur jen rozčtvrťte a střídavě ho prokládejte s na plátky nakrájenou cibulí, paprikou a nakládanými cibulkami. Vše pak zalijte nálevem, uzavřete a nechce alespoň 3 dny v lednici.

Jestliže chcete ale trošku více repre lahvičku, tak romadur rozpulte a naplňte jej cibulí, paprikou a celý ho vložte do sklenice. Tam pak začíná větší sranda, když se je snažíte všechny nějak rozumně poskládat a ještě kolem nich přidat cibulky a zbytek cibule. Opět pak zalijte pivním nálevem a nechte alespoň 3 dny v lednici.

Ať v reprezentativní sklenici nebo ve stylu miš maše, je nakládaný romadur bezvadným jedlým dárkem nebo skvělou mlskou k pivu.

Přeji vám dobrou romadurovou chuť a věřím, že bude velmi chutnat.