Kuřecí vývar
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/bezlepkova-jidla/kureci-vyvar/
Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si ráda dávám kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.
Takový dobrý kuřecí (a ještě lépe slepičí) vývar dokáže téměř zázraky. Jen si vybavte ten pocit, když vám příjemně teplý vývar ulpí na chuťových pohárcích jazyka a klouže hltanem a hrtanem (nebo hrtanem a hltanem…anatomická hříčka, kterou si nejsem schopná zapamatovat) až do žaludku. Člověku se nejprve na hrudníku a posléze v celém těle rozleje příjemně teplý pocit.
Jak si připravit kuřecí vývar?
Ingredience na kuřecí vývar
Množství: 4 - 6 talířků1/2 kuřete
1/2 žluté cibule i se slupkou
3 kuličky nového kořen
5 kuliček celého černého pepře
2 bobkové listy
Špetka soli
Zelenina
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru či čehokoliv dle libosti
Nudle do polévky či jiné těstoviny
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak na dobrý vývar?
Základem dobrého vývaru je se mu s láskou věnovat a ideálně ho povařit na mírném ohni co nejdéle. Já se přiznávám, že kuřátko připravuji v papiňáku (např. tenhle klasický je super, nebo ještě vychytanější luxusní). Pak příprava trvá přibližně 20 minut a je hotovo.
Když jsem ale ještě byla nebohý student bez papiňáku, kuřecí vývar jsem poctivě v hrnci pomalu vařila klidně i několik hodin.
Říká se, že chceme-li mít krásně čirý vývar, je potřeba syrové maso vložit do studené vody i s kořením a cibulí a pak teprve nechat vařit. Nezapomeňte ho osolit. Tohoto pravidla se držím, ale občas se i tak krapet zakalí. Jako prevence proti zakalení také poslouží, když budete z bublajícího vývaru odstraňovat průběžně pěnu.
Pokud ale nemáte papiňák nebo nechcete čekat hodiny, stačí když budete kuře vařit i se zeleninou přibližně 45 minut.
Do hrnce tedy dejte opláchnuté kuřecí maso, nové koření, pepř, bobkový list a očištěnou zeleninu v celku. Zde se technologie může trochu lišit. Někdo vám odpřísáhne na vývar vařený se zeleninou (já to tak mám radši), jiní (třeba moje mamka) zeleninu vaří zvlášť, aby byla zachována chuť čistého kuřecího vývaru. Nejlepší je vyzkoušet obě varianty a zařídit se podle chuti.
Pokud budete vařit zeleninu zvlášť, nakrájejte si ji rovnou na kostičky, kolečka…Prostě na to, co je vám příjemné.
Dolaďujeme
Když už je maso pěkně měkké nastává asi nejtěžší fáze celé přípravy – vylovit plovoucí koření. Občas je to poměrně příjemná zábava, když si tak lžičkou (ideálně na čaj) po dně naháním koření a ani mě to příliš nerozčiluje. Jindy proces urychluji scezením přes sítko…variant vyndavání existuje celá řada. Elegantní řešení je dát všechno koření do sáčku na koření – těch existuje celá řada.
Nejjednodušší je nechat to plavat – doslova. Pár bobulek koření snad ještě nikdy nikoho nezabilo.
Těstovina do polévky
Vývar máme, takže teď už jen přidat nakrájenou zeleninu a popř. kousky masa a…Posledním dilematem, které s přípravou vývaru souvisí, je výběr domácích nudlí, písmenek, kapání, vajíčka, svítku, fritátových nudlí atd. Mým favoritem je kapání, na které najdete recept tady.
Někdo dává těstovinu přímo do vývaru ale prosím vás to neeeee!!! Těstoviny se ve vývaru sice uvaří, ale pak se taky rozvaří a celé vaše veledílo totálně zmrší. Takže prosím pěkně, vařte je zvlášť a přidávejte až na talíř s polévkou.
Vývar je hotový, takže jen zbývá popřát dobrou chuť.
Pája
PS. Pro všechny polévkomilce jukněte sem na další polévkové recepty.
Líbí se vám recept na kuřecí vývar? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, celer, cibule, kuřecí, mrkev, nové koření, nudle, pepř, petržel, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobry den, hrtanem si radeji nic klouzat nenechavejte. Nemuselo by to dobre dopadnout. Sice na hltan navazuje, ale je soucasti dychaci soustavy, nikoliv travici. https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrtan
Vidíte a jste první, kdo na to upozornil. Díky a mějte se dobře 🙂
Do vyvarů dávám taky lžíci vinného octa, který prý uvolní minerály z kostí. Na chuti to nic nezmění.
Ano ano, máte naprostou pravdu. Vinný ocet nebo prostě nějaká kyselá součást by měla minerály uvolnit. Mějte se moc hezky, Pája