Indická jídla mám velmi velmi ráda a kdybych mohla, jím je podstatně častěji, než jen příležitostně. Jedním z mých nejmilovanějších dobrot je rozhodně indické máslové kuřátko neboli butter chicken s rýží nebo ještě lépe s křupavým chlebem naan.

Dlouhou dobu jsem žila v přesvědčení, že butter chicken je neskutečně složitá a komplikovaná záležitost, kterou nebudu sama schopna připravit, pokud nejsem rodilý Ind nebo nemám přístup k velké škále totálně nedostupného koření. Nenechte se mýlit jako já! Nějaké to ne přímo denně používané koření budete potřebovat, ale nebojte se. Využijete ho opakovaně a není zásadně drahé či nedostupné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Indické máslové kuřátko neboli butter chicken

Ingredience na butter chicken

Množství: 4 porce

500 g kuřecích prsou (popř. stehenních řízků)
1 bílá cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného zázvoru (15 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
2 lžičky kurkumy (10 g)
1 lžička koření garam masala (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
špetka mleté skořice (2 g)
špetka kajenského pepře (2 g)
400 g sekaných rajčat
100 g másla
150 ml smetany na šlehání
hrst petržele nebo koriandru (20 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Kuřecí maso

Tradičnější varianta by byla připravit butter chicken z kuřecích stehen, jelikož mají maso jemnější a měkčí, ale já mám osobně radši variantu z kuřecích prsíček. Když se totiž dobře připraví a nevysuší, jsou také výborná.

Pak také připadá v úvahu varianta kuřecí prso, kuřecí stejno… Nechám to na vás. 🙂 Dobré to bude tak jako tak.

Kuřecí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na větší kostky(3–4 cm). Maso osolíme a posypeme jednou lžičkou kurkumy a prsty pěkně promícháme. Nechte maso odležet aspoň 10 minut, ideálně třeba i hodinu v lednici.

Připravíme si větší pánev, ve které necháme rozpustit lžíci másla a zprudka na ní opečeme kuřecí maso. Jakmile je pěkně nazlátlé, vyndáme ho na talířek a necháme zatím stranou. Masu stačí 3–4 minuty, budeme ho ještě dodělávat v omáčce.

Jdeme na omáčku

Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek si rozdrtíme najemno.

Do výpeku z kuřecího masa přidáme další lžíci másla a na mírném plameni necháme zesklovatět cibulku společně s česnekem.

Jakmile je cibulka měkká, přidáme všechno koření a necháme ho půl minuty orestovat. Víc není potřeba, protože nechceme, aby se připálilo a zhořklo.

Do této směsi přidáme sekaná rajčata a necháme na mírném plameni 5 minut povařit.

Poté přidáme smetanu na šlehání, kuřecí maso a necháme ještě 5 minut provařit. Nakonec vmícháme ještě zbytek másla a je hotovo.

Dozdobíme sekaným koriandrem popřípadě petrželkou.

Máslové kuřátko neboli butter chicken je naprosto dokonalé s  rýží basmati nebo skvělou indickou plackou naan. Chcete-li další inspiraci z mých nejoblíbenějších receptů, podívejte se do kategorie Naši favoriti.

Dobrou chuť
Pája

PS. Jídlo velmi chutná i dětem. U těch ale doporučuji lehce ubrat od každého koření a nedávat kajenský pepř.