Indické máslové kuřátko neboli butter chicken
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/maslove-kuratko-neboli-butter-chicken/
Indická jídla mám velmi velmi ráda a kdybych mohla, jím je podstatně častěji, než jen příležitostně. Jedním z mých nejmilovanějších dobrot je rozhodně indické máslové kuřátko neboli butter chicken s rýží nebo ještě lépe s křupavým chlebem naan.
Dlouhou dobu jsem žila v přesvědčení, že butter chicken je neskutečně složitá a komplikovaná záležitost, kterou nebudu sama schopna připravit, pokud nejsem rodilý Ind nebo nemám přístup k velké škále totálně nedostupného koření. Nenechte se mýlit jako já! Nějaké to ne přímo denně používané koření budete potřebovat, ale nebojte se. Využijete ho opakovaně a není zásadně drahé či nedostupné.
Ingredience na butter chicken
Množství: 4 porce500 g kuřecích prsou (popř. stehenních řízků)
1 bílá cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného zázvoru (15 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
2 lžičky kurkumy (10 g)
1 lžička koření garam masala (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
špetka mleté skořice (2 g)
špetka kajenského pepře (2 g)
400 g sekaných rajčat
100 g másla
150 ml smetany na šlehání
hrst petržele nebo koriandru (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kuřecí maso
Tradičnější varianta by byla připravit butter chicken z kuřecích stehen, jelikož mají maso jemnější a měkčí, ale já mám osobně radši variantu z kuřecích prsíček. Když se totiž dobře připraví a nevysuší, jsou také výborná.
Pak také připadá v úvahu varianta kuřecí prso, kuřecí stejno… Nechám to na vás. 🙂 Dobré to bude tak jako tak.
Kuřecí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na větší kostky(3–4 cm). Maso osolíme a posypeme jednou lžičkou kurkumy a prsty pěkně promícháme. Nechte maso odležet aspoň 10 minut, ideálně třeba i hodinu v lednici.
Připravíme si větší pánev, ve které necháme rozpustit lžíci másla a zprudka na ní opečeme kuřecí maso. Jakmile je pěkně nazlátlé, vyndáme ho na talířek a necháme zatím stranou. Masu stačí 3–4 minuty, budeme ho ještě dodělávat v omáčce.
Jdeme na omáčku
Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek si rozdrtíme najemno.
Do výpeku z kuřecího masa přidáme další lžíci másla a na mírném plameni necháme zesklovatět cibulku společně s česnekem.
Jakmile je cibulka měkká, přidáme všechno koření a necháme ho půl minuty orestovat. Víc není potřeba, protože nechceme, aby se připálilo a zhořklo.
Do této směsi přidáme sekaná rajčata a necháme na mírném plameni 5 minut povařit.
Poté přidáme smetanu na šlehání, kuřecí maso a necháme ještě 5 minut provařit. Nakonec vmícháme ještě zbytek másla a je hotovo.
Dozdobíme sekaným koriandrem popřípadě petrželkou.
Máslové kuřátko neboli butter chicken je naprosto dokonalé s rýží basmati nebo skvělou indickou plackou naan. Chcete-li další inspiraci z mých nejoblíbenějších receptů, podívejte se do kategorie Naši favoriti.
Dobrou chuť
Pája
PS. Jídlo velmi chutná i dětem. U těch ale doporučuji lehce ubrat od každého koření a nedávat kajenský pepř.
Líbí se vám recept na butter chicken? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, garam masala, kardamon, koriandr, kuřecí prsa, máslo, římský kmín, sekaná rajčata, smetana na šlehání, zázvor
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
děkuji za recept. Vařím si to několikrat za rok. Je to ňamka! Zkoušela jsem i variantu s kokosovým mlekem, také super. Dávám s cizrnou.
Štěpi, s cizrnou to musí být taky naprostá lahůdka. My už jsme kuřátko neměli dlouho, tak asi budu muset velmi brzy oprášit. 🙂 Pája
bylo to dobré, ale doporučuji směs s rajčaty rozmixovat, poté vložit maso a nakonec smetanu 🙂
Mony, děkuji. I tak se to dá udělat. Já mám radši právě tu chuť rajčat sem tam kolem. 🙂
Dnes jsem uvařila, vynikající, oba teenageři nadšení, nezbylo vůbec nic. 🙂 Sušený zázvor jsem nahradila čerstvým, příště zkusím jako přílohu placky, ale i s rýží to nemělo chybu. Díky za tip, už mě vůbec nenapadá, co vařit.
Díky za skvělý recept! Na butter chicken jsme si právě moc pochutnali:-)
U toho receptu nejsou na fotce ta rajčata ? S nimi je výsledná barva načervenalá, rozhodně ne žlutá.
Naďo, hezký den. V ingrediencích a i v postupu přípravy jsou sekaná rajčata. Ta batva je oranžovo, červeno, žluto, smetanová… No prostě podle koření a dalších věcí, které se tam dávají. Žlutou tam dělá hodně ta kurkuma a rajčatový tón utlumuje smetana, které jsem tam dala maličko víc (kvůli dětem). Úplně nevím, co víc k tomu napsat…?
Ahoj Pavlínko, děkuji za další z Tvých bezva receptů, inspirace na 1*.
Zdravím a těším se na další.
Jana