Do hawaiského jídla jsme se naprosto zamilovali při návštěvě Portlandu a jednoho úžasného místa plného foodtrucků. Už je to sice pár let, ale i tak na ten chuťový zážitek vzpomínáme s láskou. Proto tu teď i pro vás mám obr jednoduchou dobrotu – hawaiský burger s ananasem.

Hawaiská kuchyně je dost punk. Kombinuje v sobě všechno možné a nemožné. Sladké, slané, zdravé, nezdravé… Je to hodně o kontrastech. Škoda jen že tu nemáme tolik možností si za rozumnou cenu pořídit mořské plody, protože o těch to taky je. Hawaiský burger je nicméně něco, co si jednoduše připravíte i u nás v Čechách a je to paráda.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hawaiský burger s ananasem

Ingredience na hawaiský burger s ananasem

Množství: 4 porce

800 g hovězího mletého (z hovězího krku ideál)
4 plátky ananasu (200 g)
1/2 cibule (60 g)
2 hrsti baby špenátu či polníčku (50 g)
2 rajčata (cca 150 g)
4 plátky goudy (60 g)
2 lžíce majonézy (40 g)
4 x burgerová bulka

Zcela dobrovolně:
2 lžíce teriyaki omáčky (30 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Příprava burgeru je takový koncert. Je potřeba poměrně rychle připravit maso, ogrilovat ananas, roztéct sýr a ještě ideálně rozpéct bulku a to všechno najednou. S trochou cviku si po pár burgerech budete připadat jako virtuos. Vřele doporučuji si všechny ingredience připravit na talířek, abyste pak už jen mohli skládat dohromady a burgery šly na stůl pěkně teplé. Jdeme na to.

Mleté maso na burger

Už u klasického hamburgeru  (zde najdete i detailnější popis, jak maso vybrat) jsem kdysi psala, že na dobrém mase to leží a běží. Ideálně tedy maso kupte vcelku a sami si ho namelte. Nebo se skamaraďte s řezníkem, který pro vás maso namele.

Výborné je maso hovězí, ale vyzkoušeli jsme burgery i s příměsí vepřového masa a bylo to také vynikající. Prostě experimentujte a ochutnávejte. 🙂

Mleté maso promíchejte se špetkou soli a více ho kořenit není potřeba. Párkrát s ním mrskněte o podložku (jako vážně) – lépe se tak spojí a nebude se rozpadat. Vytvarujte z něj pomoci navlhčeným rukou burgery a jdeme na jejich smažení nebo grilování.

Já je většinou připravuji přibližně 1 cm vysoké a přibližně o 1 cm větší, než je velikost bulky (na grilu i pánvi se maso zcukne jak do výšky, tak do šířky).

Smažíme nebo grilujeme?

Ugrilovat si burger na zahradě, to je velká paráda. Nicméně pokud počasí nepřeje, tak i na pánvi se dá vykouzlit velká dobrota. Základem je jak gril, tak i pánev dobře rozehřát a maso upéct pěkně do šťavnata. Záleží samozřejmě na tloušťce samotného burgeru.

Dobu tepelné přípravy je potřeba odpozorovat, může se lišit druhem masa a právě i jeho výškou. Já většinou maso opékám 3 minuty po jedné a 3 minuty po druhé straně. Burgery jsou pak lehce medium a plné šťávy (ne krve).

Ananas

Plátky ananasu přihoďte na gril společně s plátkem masa a nechte ho ogrilovat z obou stran. Měl by krásně změknout a na povrchu lehce zkaramelizovat – to je totiž přesně to, co burgeru dodá tu jeho super netradiční chuť.

Na pánvi postupujte obdobně jako s masem. Prostě ananas spíše z prudka opečte buď na výpeku z burgeru, nebo na trošce oleje (nedoporučuji olivový, který se s chutí ananasu bude tlouct).

Sýr a bulky

Sýr obvykle přidávám na poslední minutu na gril popřípadě ho nechávám prohřát také na poslední chvíli s burgerem na pánvi.

Bulce sluší lehké prohřátí na grilu, ale pokud zrovna negrilujete a nechcete roztápet troubu, tak pokud je chutná, službu udělá i bez předehřátí.

Vrstvíme

Všechno máme ogrilované nebo osmažené, takže jdeme vrstvit.

Spodní díl bulky, troška majonézy, zelené listí (u nás baby špenát), maso, sýr, ananas, cibule, rajčata a druhý díl bulky. A je to!

Pokud chcete být opravdu naprosto hawaiští, vřele doporučuji na vrstvu ananasu aplikovat ještě teriyaki omáčku, která z burgeru udělá ještě exotičtější a lahodnější záležitost.

Dobrou chuť přeji
Pája

PS. K burgeru jsou výborné domácí hranolky nebo jen zlehka opečené brambůrky.