Farářovo tajemství
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/fararovo-tajemstvi/
Já vám vlastně ani nevím, proč se tento recept jmenuje farářovo tajemství. Když jsem nad tím párkrát přemýšlela, napadaly mě vždycky věci spíše dosti pochybné…No přeberte si ten název každý sám za sebe, ale nemějte žádné pochybnosti, že je to vynikající.
Ono totiž spojení masa, sýra a smetany společně ještě s opečenou cibulkou vzniká něco moc dobrého a šťavnatého (a taky kalorického jako ďas).
Ingredience na farářovo tajemství
Množství: 4 porce4 vepřové kotlety (600 g)
3 střední cibule (240 g)
1 smetana na šlehání 250 g (aspoň 31%)
200 g goudy nebo eidamu
Špetka soli (5 g)
Pepř
2 lžíce oleje na pečení (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
K přípravě toho nepotřebujete mnoho, nicméně popis tady teď bude z mého pohledu krapet zdlouhavý. Co se dá dělat, jdeme makat. Takže šup k pracovní desce.
Je to maso…
…a jelikož budeme používat vepřové kotlety, určitě je dobré je před další přípravou naklepat. Poté je osolte a opepřete dle libosti. V rámci přípravy si také nakrájejte na proužky cibuli a připravte si někde po ruce také nastrouhaný sýr, kterým budeme celou tuhle lahodnost zakrývat.
Momenty před zapečením
Nechte troubu se pořádně rozpálit na 200°C.
V první řadě je potřeba si na troše oleje orestovat do změknutí a lehkého zezlátnutí cibuli. To může trvat klidně 10-15 minut. Já ji na konci také lehce solím. Jakmile je cibulka měkká a lehce do hněda, přendejte ji na dno vyššího pekáčku. Do něj pak budeme stlát také všechno ostatní.
Dále si zprudka na troše oleje opečeme vepřové plátky. Chceme jen, aby se pěkně zatáhly, takže se nebojte pracovat s vyšší teplotou pánve. Jakmile chytnou opečenou barvičku, šup s nimi na cibuli. Stačí jim opravdu jen minuta z jedné a minuta z druhé strany.
Cibuli a maso máme, takže teď už vše jen doladíme do dokonalosti tak, že to přelijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem.
Dáme do trouby a necháme péct přibližně 20-30 minut.
Dokonalý výsledek vypadá tak, že ze sýra vznikne úžasná opečená krustička, pod kterou se ukrývá maso ve smetanovo-cibulovém zázraku.
Jako příloha mě nenapadá nic jiného než dobré vařené nebo pečené brambory. V jednoduchosti je tu ta největší krása.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na farářovo tajemství? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, eidam, gouda, smetana, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.