Výborné řecké tzatziki anebo luxusní okurka v jogurtu
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/tzatziki/
Co takhle pravé řecké tzatziki – neboli vlastně takový dobrý okurkový salát? Jestliže jste stejně jako já milovníci okurek a nedělá vám problém na posezení zbaštit celou mísu okurkového salátu, pak jsou pro vás tzatziky nutnost.
Ingredience na tzatziki
Množství: 2 porce1 salátová okurka
1 menší řecký jogurt
1 stroužek česneku
Lžička citrónové šťávy
Sůl dle chuti
Pepř dle chuti
Vrchovatá lžíce kopru nebo máty
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Okurka je základ
Nejsložitější část receptu na tzatziki spočívá v přípravě okurky. Co je na tom tak složitého? Musíte čekat. Jak dlouho? Pokud bychom měli být opravdu puntičkáři, čekání by mělo být aspoň dvě ideálně tři hodiny. Já se bez většího mučení přiznám, že obvykle vydržím maximálně hodinu.
A na co to vlastně čekáme? Okurku si nastrouhejte nahrubo a posolte. Čekáme pak vlastně na to, až se okurka pořádně vypotí a pustí šťávu, kterou v tzatzikách nechceme.
Jogurt a jedeme
Jakmile se okurka odpotí, dejte ji do sítka a přebytečnou šťávu z ní ještě vymačkejte. Hop s ní do misky a přidejte k dobrému řeckému jogurtu (aspoň 10% tuku). Proč nemá smysl dávat nějaký obyčejný? Řecký jogurt je pěkně hustý a nádherně syty. Běžný jogurt by měl tendenci téci a hlavně by neměl vůbec žádnou šanci vytvořit s okurkou krásnou krémovou konzistenci
Jogurt máme, takže jdeme dochucovat.
Do směsi přidejte lžičku citronové šťávy a nasekaný kopr (ten já mám radši) popřípadě se dá jako alternativa použít i nasekaná máta.
Promíchejte a popřípadě dosolte a opepřete. Je hotovo! A s čím jsou tzaziki nejlepší?
Souvlaki a tzatziki
To je něco podobného jako pejsek a kočička nebo včelka Mája a Vilík – prostě dvojka, která by bez sebe nebyla to, co by byla. K tzatzikům se nejlépe hodí dobré ogrilované maso a pokud budeme klasici, tak pak jedině řecké souvlaki.
Užijte si tu skvělou čerstvou chuť a dobrou
Pája
Pájo tzatziki se dají dělat-výborné! -i z malých cuket.V Řecku jsem si opsal recept od známého, dělám to jen podle něj a chutná. Oni do toho přidali 2 stroužky česneku, kopr, svůj hustý jogurt, náš dám do plátýnka okapat. Funguje to.
Tedy z cuket to slyším poprvé a zní to moc dobře! Děkuji za tip